Toen ik (Monique van Kruining*) van Anne-Wies de vraag kreeg of ik namens haar naar de Wine Experience Days van Groupe Les Grands Chais de France wilde gaan, had ik eerlijk gezegd geen idee wat te verwachten. Maar als er maar liefst 3 hele dagen uitgetrokken worden om het assortiment te laten proeven, dan moet er wel wat te beleven zijn… Op naar het Miele Experience Center in Vianen dus, voor de overzichtsproeverij van naar verluidt de grootste wijnexporteur van Europa.

Les Grands Chais de France: indrukwekkend assortiment

De toon voor de dag is meteen gezet wanneer ik bij binnenkomst het ‘proefboekje’ krijg overhandigd: een vrij lijvig boekwerk waarin maar liefst 371 artikelen zijn opgenomen. Na een korte scan van dit boek en een ronde langs de proeftafels is mij wel duidelijk dat je je hier wel een dag kunt vermaken: er zijn wijnen te proeven uit een groot aantal Franse wijnstreken, er is ook een aanbod aan wijn uit andere landen (Europees en overzees) en daarnaast is er de keuze uit een aardig aantal distillaten. Indrukwekkend.

Bruisende start

Ik besluit te starten bij de ‘Sparkling’ tafel, waar mousserende wijnen uit heel Frankrijk te proeven zijn. Hier tref ik een uiterst vriendelijke dame die mij van de ene naar de andere bubbel loodst en het nodige weet te vertellen over de diverse wijnen. Erg interessant en leuk om zulke diverse bubbels eens naast elkaar te kunnen proeven en met elkaar te kunnen vergelijken. Wijnen die opvallen in deze proeverij zijn de Crémant d’Alsace Réserve de l’Abbaye – Blanc de noirs van Maison Arthur Metz (pinot noir – zacht fruitig met citrus en perzik, goede zuren en een mooie, heel bleekroze uienkleur) en de Crémant de Savoie Cuvée Victor Emmanuel van Domaine G&G Bouvet (jacquère, altesse, chardonnay – strak, iets krijtig, citrusfruit, beetje floraal, structuur).

Masterclass Wijn uit de Loire

Na deze ronde proeven is het tijd om plaats te nemen in een kleine ‘collegezaal’ voor een wijn-spijsmasterclass met wijn uit de Loire. Spreker is oenoloog Pierre-Jean Sauvion, de Loire-specialist van Groupe Les Grands Chais de France. En spreken, daar blijkt Pierre-Jean van te houden. Met een uitgebreid, informatief verhaal over de diverse appellations en wijnen uit de regio Loire, doorspekt met de nodige geintjes en oneliners, weet hij ons twee uur lang goed te vermaken.

 ‘”A winemaker is a pleasure maker” en “a good bottle of wine is an empty bottle” aldus Pierre-Jean Sauvion. (Kan zo op een tegeltje:-))

Wat de wijnen uit de Loire betreft stelt Pierre-Jean dat deze moeten voldoen aan de ‘3F-regel’: ‘fresh, fruity and friendly’. Daarmee bedoelt hij te zeggen dat je op elk gewenst moment een fles moet kunnen opentrekken en dat deze wijnen gemakkelijk te combineren moeten zijn met eten. Om dat te illustreren krijgen we een amuse voorgezet met twee Crémants de Loire (wit en rosé), gevolgd door een voor-, hoofd- en nagerecht, elk gecombineerd met maar liefst 3 wijnen: een witte wijn, een rosé en een rode wijn.

Grands Chais de France Masterclass Loire

Loire wijn & spijs: 3 kleuren wijn bij tonijn

Het leukste wijn-spijs-vermaak biedt het hoofdgerecht, bestaande uit gegrilde tonijn met groene asperge, peultjes en een tomatensalsa. Elk van de 3 wijnen die we hierbij proeven, past op zijn eigen manier bij het gerecht. Het glas wit is de Muscadet Sèvre et Main sur lie 2017 van Chateau Du Cléray: sappig met natte steen, citrus en groene appel en een iets groenkruidige toon die het perfect doet bij een hapje tonijn-met-groene-groenten. Daarnaast staat de Chemin Des Saules Rosé d’Anjou 2018, een aangenaam droge rosé (1,8 gr/l restsuiker) met tonen van grapefruit en aalbes en een zilt karakter. Fijne match met de tonijn en tomaat. Bij de vlezige smaak van de tonijn is de rode wijn helemaal top: Les Gravières du Roy Saumur-Champigny 2017. De wijn is lekker sappig met mooie zuren en vriendelijk fruit (aalbes en zwarte bes) en hij heeft dankzij zijn vriendelijke tannines en lichte grafietaroma’s precies genoeg structuur voor bij de tonijn. Leuk om zo te zien hoe veelzijdig het combineren van (Loire) wijn en spijs kan zijn!

Grands Chais de France drie glazen en hapje

Verder proeven: Elzas, Jura en Savoie en…. whisky

Na deze masterclass valt er natuurlijk nog genoeg te proeven op de Wine Experience. Bij de tafel gewijd aan de Elzas kan gekozen worden uit een selectie van maar liefst 49 wijnen uit deze regio, waaronder de mooie Kirchberg Barr Clos Zisser Pinot Gris en Gewürztraminer Grand Cru van Domaine Andre Lorentz.

Grands Chais de France Elzaswijnen

Verderop bij de tafel met wijnen uit de Jura en Savoie tref ik een zeer vriendelijke heer die mij vol enthousiasme wegwijs maakt in zijn wijnen. Van de heerlijke Cuvee La Bergeronelle Savoie Chignin-Bergeron (Roussanne) van Les Fils de René Quénard (sappig, mild kruidig, vriendelijke zuren, perzik en salie) tot aan de flink oxidatieve Vin Jaune van Domaine de Savagny (Jura), alles komt aan bod.

Grands Chais de France Chignin

Speaking of Vin Jaune… tot besluit worden hier ook nog twee flessen Franse whisky boven tafel getoverd die een bijzondere finish gekregen hebben: respectievelijk op vaten waar Vin Jaune en Vin de Paille in gezeten hebben. De Whisky Tresor Legendaire – Vin Jaune Finish is er een voor de gevorderde whiskyliefhebber: vrij heftig, merkbare zuren, intense smaken, zure appel, rokerig en kruidig. De Whisky Tresor Legendaire – Vin de Paille Finish is een vriendelijker type: naast de rokerige / turfige aroma’s is deze whisky zoeter en fruitiger met abrikoos en iets schnaps. Fascinerend om zo het karakter van de wijnen terug te proeven in de whisky. Een mooie afsluiting van een interessante proeverij!

Grands Chais de France Whisky 2 flessen

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

Klik hier als je nieuwsgierig bent naar een spraakmakende lunch in restaurant Bridges met de JP Chenet wijnen, onderdeel van GroupeGCF

Over de vorige editie van de Wine Experience Days lees je hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#monique