Op 23 januari werd door Business France, Michèle Lainé, in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam een mooie Bordeaux proeverij georganiseerd. Producenten van Grand Cercle des Vins de Bordeaux waren naar Amsterdam afgereisd om hun wijnen te laten proeven. Naast de proeverij was er een masterclass, verzorgd door Xavier Kat. Ed Carper* was erbij voor Anne-Wies.nl en deelt hier zijn proefnotities van de mooiste wijnen die hij heeft geproefd en doet verslag van de masterclass.

Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux vertegenwoordigt 125 chateaus en 26 Bordeaux appellations van zowel de rechter- als de linkeroever; een breed gamma aan kwaliteitswijnen voor alle gelegenheden en alle budgetten.Deze proeverij is exclusief voor professionals, die kennis kunnen maken met de aanwezige producenten van deze organisatie en hun wijnen kunnen proeven.

Grand Cercle des Vins de Bordeaux logo

De Bordeaux Masterclass

Xavier Kat is directeur-eigenaar van Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem. Hij is ook vicevoorzitter van de KVNW en wijndocent aan de Wijnacademie met als specialisatie Bordeaux. Voordat Xavier Kat Wijnkoperij Okhuysen in Haarlem overnam, heeft hij jaren in de Bordeaux gewerkt. Xavier vertelt over Bordeaux in het algemeen, de ‘Grand Cercle de Vins de Bordeaux’ in het bijzonder en er worden vijf wijnen geproefd.

Masterclass Bordeaux

Masterclass Bordeaux. Foto: IG @grandcercle

Bordeaux in cijfers

De totale Bordeaux wijnregio beslaat 108.000 ha wijngaarden en heeft zo’n 25% van alle AOP’s in Frankrijk. Er zijn nu 5300 producenten waar er in 2012 nog 7400 waren. Er zijn 300 handelshuizen die in totaal goed zijn voor 2/3 van de totale verkoop. Er zijn 29 coöperaties en 3 unions. Er is 89% blauwe druiven en 11% witte druiven aangeplant wat resulteert in 85% rode wijn, 4% rosé en 11% witte wijn. Er wordt in totaal 4,7 miljoen hl per jaar geproduceerd en er zijn 60.000 met de wijn gerelateerde banen in de Bordeaux.

Bordeaux, de druiven

Cabernet sauvignon domineert op de linkeroever (links van de Garonne) en rechts domineert merlot. Verder zijn er nog cabernet franc (meest op de rechteroever) malbec, petit verdot (meer op linkeroever) en carmenère. Voor wit sauvignon blanc, sauvignon gris, semillon, muscadelle, colombard, ugni blanc en merlot blanc. Sinds 2021 is er ook 10% toegestaan van een 7-tal laatrijpende druiven omdat het, vooral met merlot, hoe warmer het wordt, steeds lastiger is om het alcoholpercentage binnen de perken te houden : De blauwe arinarnoa, touriga nacional, marselan en castets en de witte alvarinho, petit manseng en liliorila. 

Duurzaamheid

65% is op enigerlei wijze met duurzaam produceren bezig is. En daar zie je dat het een wirwar is aan certificeringen:

  • HVE: High Environmental Value; bescherming biodiversiteit / plantengezondheid / bemesting.
  • Organic Agriculture (AS): Geen gebruik van synthetische producten in de wijngaard.
  • ISO 14001: Controle op impact op het milieu van activiteiten.
  • Terra Vitis: 100% afgestemd op duurzame wijnbouw, ingrijpen in overleg is toegestaan als er een oogst verloren dreigt te gaan (pragmatische aanpak).
  • Demeter en Biodyvin: Biodynamische certificering (Rudolf Steiner).
  • Agri Confience: Voor coöperaties; respectvol voor de natuur.
  • AREA:Agriculture Respectueuse de l’Environnementale Aquitaine.

Duurzaamheid logo's

De uitstoot van CO2 was in 2019 587.000 ton. Van die uitstoot komt 7% van de verpakking, 21% van glasproductie, 22% van machines, 19% van transport, 5% van opslag , 4% van de panden en dan is er nog 22% overig. Het voornemen is om dit met 54% terug te dringen per 2030. Dit moet worden gerealiseerd door lichter glas en verpakking en efficiënt met energie om te gaan.

Grand Cercle des vins de Bordeaux

Dit wijnproducenten die aangesloten zijn bij de Grand Cercle des Vins de Bordeaux bezitten gezamenlijk totaal 2665 ha aan wijngaarden. Ze staan voor betaalbare wijn van een goede kwaliteit. Ze streven ook naar meer openheid en gastvrijheid zodat het makkelijker wordt om chateaus te bezoeken. Ook trekken ze samen op in events waar dit er één van is.

Masterclass Bordeaux, de vijf wijnen 

Bordeaux masterclass 5 wijnen 2

Tot slot van de presentatie proeven we 5 wijnen uit 2019. 2019 kende een lastig voorjaar; nachtvorst en veel regen wat coulure (slechte, ongelijke vruchtzetting) tot gevolg had. Het was een droge zomer met neerslag op de juiste momenten. Veel kleurstoffen, hoge tannines, hoog alcohol, lage zuurgraad maar wel een goede PH waarde (zuurgraad) waardoor de wijnen toch goed in balans zijn.

Wijn 1: Château La Rose Perrière, Lussac Saint-Émilion 2019
80% merlot, 10% cabernet franc, 7% cabernet sauvignon en 3% malbec. 10 dagen koude schilinweking, fermentatie deels op 500l vaten en deels RVS, malolactische omzetting (hierbij wordt het wat harde appelzuur omgezet in het zachtere melkzuur) op 500l vaten gevolgd door een opvoeding van 12 maanden 50% barrique en 50% 500l eiken vaten.
Weinig geurend, cassis, vanille, iets licht geparfumeerd, flink wat tannine waardoor drogend. Goed gestructureerde wijn, best aardige wijn voor rond de € 20,-.

Wijn 2: Château Rol Valentin, Saint-Émilion Grand Cru (Classé in 2022) 2019
85% merlot, 10% cabernet sauvignon en 5% malbec. Bij de vinificatie worden geen pompen gebruikt wel pigeage (de hoed naar beneden drukken). Malolactische omzetting op eiken vaten op de lees, 14-16 maanden ouderen op 90% eiken vaten van 400L en 10% in cementen eieren.
Geuren van cassis , pruimen, vanille en toast die ook terug te vinden is in de smaak, medium(+) tannines iets grippy, medium(+) body, medium(+) lengte mooie wijn prijs € 35,-.

Wijn3: Château Godeau, Saint-Émilion Grand Cru 2019
90% merlot, 10% cabernet sauvignon. Vinificatie in kleine tanks met alleen pigeage, malolactische omzetting in barriques, 12-14 maanden opvoeding op eikenhouten barriques waarvan 30-50% nieuw.
Paars van kleur, veel fruit in de neus van vooral cassis maar ook vanille, ook in de smaak met ook nog wat bitters, qua tannine wat straf en dat maakt hem een wat hoekige wijn. Aardige wijn van rond de € 15,-.

Wijn 4: Château La Croizille, Saint Émilion Grand Cru (ook Classé in 2022) 2019
70% merlot, 30% cabernet sauvignon. Koude voorweking, vinificatie ook met zwaartekracht, per perceel met remontage (wijn wordt van onderaf over hoed heen gepompt), 18 maanden opvoeding in 100% nieuwe barriques.
In de neus cassis, pruimen, bramen en vanille, krachtige smaak maar heeft toch ook frisheid, mooie balans. Voor mij de mooiste wijn uit de serie maar daar staat dan wel een prijs van rond de € 65,-. Ook de 2015 geproefd, veel diepgang en veel smaak, ook een mooie wijn.

Wijn 5: Château Haut-Bacalan, Pessac-Léognan 2019
55% merlot, 40% cabernet sauvignon, 5% petit verdot. Rigoureuze druivenselectie (echt alleen gezonde druiven krijgen een plekje in de wijn) per perceel deels op RVS met remontage en deels integraal op hout gevinifieerd. 18 maanden opvoeding op 100% nieuwe barriques.
Geurige wijn met pruimen, cassis en vanille en toast, stevige tannines maar zacht, mooie sappige wijn (mijn nummer 2 van deze serie). Prijs: rond de € 35,-.

Overige wijnen van de proeverij

IG Grand Cercle Bordeaux compilatie

Voor en na de masterclass heb ik totaal 47 wijnen geproefd. Hier een overzicht van de wijnen die de meeste indruk op mij hebben gemaakt:

Château de la Dauphine, Fronsac 2016
85% merlot, 15% cabernet franc. Geurige wijn met cassis, pruimen iets mint, vanille toast en wat koffie, stevige tannine maar zijdezacht, volle body en lengte. Wijn van de buitencategorie oftewel een zeer mooie wijn en voor de prijs van rond  € 25,- een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding.

Château Moulin Haut-Laroque, Fronsac 2014
65% merlot, 20% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon blanc, 5% malbec. Al wat rijping, maar nog steeds erg frisse wijn, veel smaak en een goede body maar ook voldoende frisheid wat hem een mooie balans geeft. Mooie wijn ook rond de € 23,50. 

Château Villars, Fronsac 2018
3% merlot, 11% cabernet franc, 6% cabernet sauvignon. Ondanks het hoge alcohol ook hier een goede balans en frisheid met veel smaak van cassis pruimen, vanille, toast pietsje mokka en wat mint. Mooie wijn van rond de € 25,- .

Château le Marzelle, Saint-Émilion Grand Cru Classé, 2012
74% merlot, 17% cabernet franc en 9% cabernet sauvignon. Nog steeds een frisse mooie wijn met veel smaak echt een hele fijne wijn. Prijzen rond de € 40,- .

Château de Pressac, Saint-Émilion Grand Cru Classé 2019
70% merlot, 15% cabernet franc , 10% cabernet sauvignon, 2% camenière, 2% petit verdot en 1% malbec. Mooie wijn met veel smaak diepgang. Prijzen rond de € 35,- .

Château Yon-Figeac, Saint-Émilion Grand Cru Classé 2019
80% merlot, 8% cabernet franc en 7% petit verdot, Een wijn met veel smaak, goede balans, goede body en lengte. Prijzen rond de € 33,-

Château La Rose Perrière, Lussac Saint-Émilion 2018
80% merlot, 10%cabernet franc, 7% cabernet sauvignon en 3% malbec. Veel smaak, veel diepgang, sappig, medium(+) tannine maar zacht, mooie wijn voor rond de € 15,- .

Château du Cartillon, Haut-Médoc, Cru Bourgeois Supérieur 2020
55% merlot, 25% cabernet sauvignon, 20% petit verdot. Sappige wijn met veel cassis smaak, niet te zwaar, stevige tannines maar niet te grippy, mooie wijn voor rond de € 15,- .

Château Haut-Breton Larigaudière, Margaux 2016
75% cabernet sauvignon, 20% merlot en 5% petit verdot. Sappige wijn met veel smaak (cassis, vanille, toast) stevige tannine die nog wat moet rijpen, goede body, mooie wijn voor rond de € 35,- .

Château Tour des Termes, Saint-Estèphe, Cru Bourgeois Supérieur 2020
60% merlot, 30% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc en 5% petit verdot. Sappige wijn,  tannine medium(+) nog iets grippy, veel lengte en kracht, mooie wijn voor rond de € 25,-

Château de Cruzeau, Pessac-Léognan 2020
61% merlot, 35% cabernet sauvignon, 3% petit verdot en 2% carmenière, Sappige fruitige wijn, medium(+) zachte tannine, goede body en lengte, mooie wijn voor rond de € 15,-

Het was een mooie en informatieve proeverij.
Ik kan weer tevreden huiswaarts.

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen. Toevallig is er 11 maart een wijn-spijsavond in Zaandam met alleen Bordeaux wijnen klik hier voor meer informatie.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook