In de Koepelkerk van het Renaissance Hotel in Amsterdam vond een mooie proeverij plaats. Niet minder dan 22 wijnhuizen (12 appellations) uit Bordeaux die zijn aangesloten bij de Grand Cercle des Vins de Bordeaux presenteerden hun millésime 2016 alsmede andere jaargangen tijdens een doorlopende proeverij. ‘Le Cercle’ in de cirkelvormige Koepelkerk, dat kan geen toeval zijn.
Bordeaux anno nu: meer merlot
Alain Raynaud, oprichter en voorzitter van Le Grand Cercle de Bordeaux, gaf een presentatie over Le Grand Cercle de Bordeaux en Bordeaux als wijnregio. Zes jaar lang was Raynaud president van de Union des Grands Crus de Bordeaux en is nu, naast voorzitter van Le Grand Cercle de Bordeaux, consultant bij divers wijnbedrijven in Frankrijk maar ook ver daarbuiten. Allereerst gaat hij in op het belang van de beide rivieren in Bordeaux. De Dordogne ontspringt in het Massif Central waardoor de bodem vooral klei bevat. De Garonne vindt zijn oorsprong in de Pyreneeën. Deze bodem bevat vooral kiezels. Hoewel de keuze voor de aan te planten druivenrassen vooral door de bodem wordt bepaald kiezen steeds meer châteaux voor meer merlot in de blend omdat daardoor de wijn vriendelijker wordt en jonger drinkbaar.
Bordeaux in cijfers
En dan wat cijfers. De AOC Bordeaux is de grootste AOC van Frankrijk in oppervlakte. In de 112.000 hectare zijn 65 AOC te vinden en 8.875 châteaux waaronder 88 Grands Crus Classés de 1855, 82 Grands Crus de Saint-Emilion, 16 Crus Classés de Graves, 36 Crus artisans en 267 Crus Bourgeois. In Bordeaux zijn 6.100 wijndruiventelers met een gemiddelde grootte van 18,5 hectare. 330 Negociants zijn goed voor 2/3 van de verkoop van Bordeaux wijnen. Met 33 caves coopératives, 3 unions en 76 courtiers (brokers) is de wijnhandel de grootste werkgever in de Gironde.
Grand Cercle des Vins de Bordeaux
Waarom het Grand Cercle des Vins de Bordeaux naast de Union des Grands Crus de Bordeaux? De ‘Union’ doet veel goeds. De wijnen die deze châteaux produceren zijn over het algemeen prachtig, maar erg duur. De Grand Cercle des Vins de Bordeaux wil bewijzen dat betaalbare Bordeaux wijnen ook heel mooi kunnen zijn. Om door deze club omarmd te worden moet je twee strenge keuringen doorstaan. Na de eerste technische keuring vindt 2 jaar later de volgende plaats: de ‘vintage ready to be delivered’ tasting. Een team van 25 proevers waaronder sommeliers, chefs, journalisten etc. proeft blind de wijnen waarna wordt bepaald welke wijnen goedgekeurd worden.
Grand Cercle, de proeverij
Welke châteaux onder de vlag van de Grand Cercle des Vins de Bordeaux vallen vind je op deze website. Het jaar 2016 blijkt een jaar dat sappige, fruitrijke wijnen oplevert. ‘Veel fruit, kruidig, vol’ heb ik bij de meeste wijnen van die vintage genoteerd. Helaas heb ik niet alle wijnen kunnen proeven, maar hieronder enkele wijnen die mij positief opvielen.
“En 2016 la nature a été genereuse”- Alain Châbeau, Chateau Yon-Figeac
Château Vieux Maillet 2016 en 2012
Pomerol
7.8 ha
73% merlot, 19% cabernet franc, 8% cabernet sauvignon
2016; veel fruit, sap, kruidig, vol
2012: mooi, elegant, mild kruidig
Château St. Jean de Lavaud 2012
Lalande de Pomerol
1 ha
90% merlot, 10% cabernet franc
Veel elegant rood fruit, mooi hout, lange afdronk
Sexy wijn
Château Magrez Fombrauge 2016
Saint-Emilion Grand Cru
Rood 1,96 ha; 80% merlot, 20% cabernet franc
Wit 2,19 ha: 40% sémillon, 30% sauvignon blanc, 30% sauvignon gris
Wit: Schoon, fris in de neus. Vol rond, aromatisch, bloemig. Afdronk fris, schoon, lang.
Château de Pressac 2016-2015-2011
Saint-Emilion Grand Cru
36 ha
65% merlot, 18% cabernet franc, 11% cabernet sauvignon, 4% pressac, 2% carmenère
Pressac een druif? Daar had ik nog niet eerder van gehoord. Volgens monsieur Jean-Francois Quenin, eigenaar van Château de Pressac is dat de oude naam van malbec. Enthousiast vertelt hij de geschiedenis. In de 18e eeuw plantte men de auxerrois druif aan. In de loop der tijd veranderde men die naam in pressac. Formeel ‘noir de pressac‘ genoemd. Weer later kreeg de druif de naam malbec, maar inmiddels had het Château de naam aangenomen van de, volgens de heer Quenin ‘originele’ naam van de malbec druif.
2016: vol, sap, kruidig, uitbundig, gul
2015: als 2016 maar meer mineraliteit en ‘plum’ ipv rood fruit
2011: kruidig, fruit, iets minder uitbundit, wat meer potloodslijpsel
Château Yon-Figeac 2013-2015-2013
Saint-Emilion Grand Cru
24 ha
80% merlot, 14% cabernet franc, 6% petit verdot
2013: rond, licht, sappig, licht kruidig, drop, tannines iets stroef
2015: elegante neus, blauwe bessen in de mond, kruidig
2016: guller, lange, kruidige afdronk
Château Faizeau 2016
Montagne Saint-Emilion
11 ha
94% merlot, 6% cabernet franc
Rood fruit, licht bloemig in de neus. Sappig, rond, kruidig, iets laurier, witte peper, fris. Afdronk fris en kruidig
Château Lestage Simon 2016
Haut Médoc
37 ha
84% merlot, 9% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 2% cabernet franc
Wat gesloten in de neus, rood en donker fruit. Sappig, tannines iets drogend, aards.
Château Saint-Robert Cuvée Poncet Deville 2015
Graves
40 ha
Rood: 60% merlot, 40% cabernet sauvignon
Wit: 80% sauvignon blanc, 20% sémillon
Rood: mooi fruit in de neus, zoete kruidigheid. Soepel en rond. Sap.
Snuffelwijn, BL!
(BL is een extra aantekening die ik omcirkel in mijn proefnotities als een wijn bij erg bevalt = BL=best lekker = maar is dus erg lekker!)
De pareltjes van 2018
Er was een extra tafel met ‘De Pareltjes van 2018’. Tijdens hun jaarlijkse proeverij van de op de markt beschikbare wijnen in september 2018 heeft Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux voor het eerst een speciale avond georganiseerd rondom hun 132 cru’s: de zgn ‘Soirée des Super Pépites’ (de Pareltjesavond). Tijdens deze feestelijke gelegenheid werd de jaargang 2014 gepresenteerd en de uitslag van een onafhankelijke jury n.a.v. hun jaarlijkse proeverij. Alle wijnprofessionals uit Bordeaux (négociants, courtiers, handelaren, wijnmakelaars, slijters, restaurateurs) konden de jaargang proeven en commentaar leveren. Vervolgens werd de erelijst van de ‘Super Pépites 2018’ aangekondigd.
De wijn die mij het meest op- en beviel was een witte, en dat is misschien zo gek nog niet. De jaargang 2014 was een lastige door een zeer slechte zomer. Tot 20 augustus, de datum dat de zon eindelijk bleef schijnen en de oogst heeft gered.
Le Blanc du Château Rollan de By 2016
2 ha
100% sauvignon blanc
De wijn is gebotteld in een fles die je niet verwacht in een Bordeaux: een fles van het type Languedoc/Bourgogne.
Romig en fris in de neus. Bloemig, peer, citrus en marsepein in de mond. Afdronk fris en wit fruit. Lang.
Een mooie afsluiter van een mooie proeverij!
P.s.: deze wijnen/wijnhuizen zoeken nog een importeurs.
LINKS:
Deze proeverij werd georganiseerd door Michèle Lainé van Business France
Ga hier naar de website van Le Grand Cercle des Vins de Bordeaux
🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie