De Coloma Alarije is een wijn van een bijna uitgestorven druivenras uit de Spaanse Extremadura: de alarije. De Utrechtse wijnimporteur Granada Wijnen importeert deze unieke witte wijn exclusief voor Nederland. Er worden slechts 5000 flessen van gemaakt.

Alarije wordt voor het eerst in een boek uit 1488 onder deze naam schriftelijk vermeld als de belangrijkste variëteit in de regio Extramadura (Zuid-West Spanje). De naam alarije komt van het Arabische woord al’arís, wat kruipende wijnstok betekent. De druif heeft zich goed aangepast aan de hitte en de droogte van het klimaat en de grond.

Vergeten druif

Toen wijnmaakster Amelia Coloma in 1997 het stokje van haar vader overnam, was er vrijwel niets meer over van deze voormalige ‘vergeten’ druif uit Extremadura. De wijnmaakster heeft er 10 jaar naar gezocht. Ze nam talloze monsters van stokken van enkele oude locaties in Extremadura om er vervolgens een dna-analyse op los te laten. Dit om met zekerheid te bepalen dat het inderdaad om 100% alarije ging. En die zoektocht en experimenteerdrift wordt rijkelijk beloond.

“De kleur van de Coloma Alarije is bleekgeel met gouden reflecties. In de neus wit fruit, peer, abrikoos, perzik maar ook wat hooi en kaneel. De wijn is droog, heeft een medium body, alcohol en acidity. Een tikje romig in de mond met ook hier fruit, maar meer gedroogde abrikoos, pink grapefruit en een amandelbittertje. Wij genoten van deze wijn bij onze venkel uit de oven, waar hij door het bittertje prima bij paste. Maar probeer hem ook eens bij artisjokken, een stukje vis van de grill of een lunch salade”. – Anne-Wies.NL

Alarije Granada wijnen compilatie

Over Bodega Coloma

In 1966 richtte José Felix Coloma de gelijknamige bodega in Extremadura op, pal aan de Portugese grens. Inmiddels hebben zijn drie kinderen het bedrijf overgenomen. Sinds 1997 is Amelia de wijnmaakster en verantwoordelijk voor de wijngaarden en het werk in de bodega. Ze wordt bijgestaan door wijnmaker Pedro Cuadrado. Helena is de manager, Felix ondersteunt de export. Wijnmaakster Amelia focust zich zoveel mogelijk op wijnen van druiven die van oorsprong voorkomen in Extremadura, zoals alarije en garnacha tintorera, een druif met rood vruchtvlees. De circa 50 hectare wijngaarden liggen op zo’n 300 meter hoogte.

granada-wijnenlogo

Over Granada Wijnen

Granada Wijnen importeert en verkoopt sinds 2012 verrassende en authentieke (bio)wijnen uit de zuidelijke helft van Spanje en is inmiddels specialist van wijn uit Andalusië met wijnen uit o.a. Almeria, Granada, Cordoba, Ronda, Sevilla en Sanlucar de Barrameda. Daarnaast biedt Granada Wijnen o.a. bijzondere wijnen uit Jumilla, Valencia, Alicante, la Mancha en de Sierra de Gredos. De wijnen zijn verkrijgbaar bij een snel groeiend aantal wijnspeciaalzaken, de betere restaurants en via de webshop van Granada Wijnen

www.granadawijnen.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!