Normaal heb ik het niet zo op wijn met een smaakje, met toevoegingen. Maar deze vind ik wel een leuke. Hoewel ik moet bekennen dat ik schrok toen ik hem nietsvermoedend inschonk bij onze avondmaaltijd. Tijm en rozemarijn ruik ik wel vaker in een wijn. Maar zó heftig als in deze Gran Chef?

Gran Chef: para cocinar 

De mediterrane kruiden stuiven je glas uit. Ik neem een klein slokje en de verbazing neemt toe. Dit is geen gewone wijn. Zo kruidig! Is dit vermout? Wijn vermengd met vermout? Het blijkt een wijn te zijn die duidelijk niet bedoeld is om de drinken BIJ je eten, maar om te verwerken IN je eten. “Gran Chef, Para Cocinar, Vino Añejo de Crianza”, lees ik nu ook op het etiket. En “macerado con herbas aromaticas“.

Gran-Chef-3

Bodegas Pinord 

Kruiden aan wijn toevoegen om het eten te verrijken is niets nieuws. De Grieken en Romeinen leerden het ons al. En we hebben waarschijnlijk allemaal wel een fles Noilly Prat op het aanrecht staan. Deze wijn lijkt daar wel op. Hij wordt gemaakt door Bodegas Pinord in de Catalaanse wijnstreek Penedès, Spanje. Dit meer dan 150 jaar oude familieberijf groeide van een paar hectare wijngaarden in Penedès naar een respectabele onderneming met bedrijven in onder meer Priorat, Ribera del Duero, Rías Baixas en Rueda. Er worden niet alleen stille wijnen gemaakt, ook Cava is een belangrijk product van Bodegas Pinord.

Gran Chef in de keuken

Voor de Gran Chef zijn maar liefst elf verschillende mediterrane kruiden gebruikt. Gedurende ruim zes maanden hebben die geweekt in de basiswijn. Met een alcoholgehalte (15%) is het een wijn met body. Hij is donker goudgeel van kleur, en heeft, zoals eerder opgemerkt, een stuivende neus vol mediterrane kruiden. Op het etiket staan tips over hoe de wijn te gebruiken. Je kunt een scheutje toevoegen aan je stoofschotels, pastagerechten of gebakken visje. Maar je kunt je vlees of vis er ook even mee marineren. Nog meer tips en recepten vind je op de website van Pinord. In het Spaans. Dat is dan wel weer jammer. Ik ga ze ontcijferen, maar intussen krijgt mijn Gran Chef krijgt vast een plekje op het aanrecht.

????De wijn is te koop bij Spanjewijn.nl

❗Info over Bodegas Pinord op Pinord.com 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!