Op maandag 14 oktober 2024 vindt de finale van de 6de editie van de Gramona Amuse Wedstrijd plaats in restaurant Hemel & Aarde te Utrecht. Deze wordt georganiseerd door Wijnimport J. Bart en de beroemde producent van gastronomische mousserende wijnen Gramona uit Sant Sadurní d’Anoia, het hart van de Penedès.
Alle restaurants in Nederland konden inschrijven om een amuse te creëren met het thema ‘forever foods’. Denk hierbij aan bereidingen waardoor ingrediënten langer bewaard kunnen blijven, zoals fermentatie, drogen of roken. Dit in combinatie met een glas Gramona ’Innoble’ C319 Les Tres Serres Corpinnat Brut Nature, biologisch, 100% xarel.lo, 45 maanden lie rijping, in een prachtig glas van Gabriel Glas, dé nieuwe sponsor van de Gramona Amuse Wedstrijd.
Alle aanmeldingen om te participeren hebben een fles Gramona ’Innoble’ C319 Les Tres Serres en een Gabriel glas ontvangen om de amuse te creëren.
Uiteindelijk zijn er 28 inzendingen binnengekomen. Bijvoorbeeld die van Restaurant Daalder*: Gebakken kappertjes, Parmezaan, Acquerello Carnaroli rijst, kippenbouillon, mascarpone, sjalot, witte wijn, Barraat ansjovis, Colatura de Alici, koffie. Een foto hiervan, samen met de Gramona ’Innoble’ C319 Les Tres Serres, boven dit bericht.
De finalisten Gramona Amuse Wedstrijd:
- Restaurant Daalder*, Amsterdam
- Restaurant Moon, Amsterdam
- Restaurant De Koetsier, Boxtel
- Restaurant RJ, De Cocksdorp | Texel
- Restaurant Joann, Enschede
- Kook Atelier Op Oost, Oosterend | Texel
- Bistro TWO, Roermond
- Restaurant Cellar Door, Woudrichem
- Poterne Restaurant, Zuidoostbeemster
Roemer Wine-Food, Utrecht, is de winnaar van de onlineverkiezing van de amuses met 478 stemmen van de meer dan 2.000 consumenten die een stem hebben uitgebracht op een speciale website en wint hier automatisch een plaats in de finale mee. De overige finalisten zijn gekozen door de jury.
De juryleden:
- Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, tevens juryvoorzitter.
- Noël Vanwittenbergh – SVH Wijnmeester, Sommelier Award 2019 (Michelin).
- Adrian Zarzo – Chef & eigenaar Restaurant Zarzo*, Eindhoven.
- Leo Gramona – eigenaar van het wijnhuis en familiebedrijf Gramona uit de Penedes, Spanje.
- Rodrigo Briseño – Sommelier van restaurant Disfrutar***, Barcelona.
Rodrigo Briseño
De gastronomie heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de oorspronkelijk uit Mexico City afkomstige Rodrigo’s. Sinds 2018 maakt hij deel uit van het Disfrutar-team van sommeliers en momenteel is hij hoofdmanager. Het uitgebreide beheer van de wijnkaart en arrangementswijnen, samen met de rest van het team, vereist voortdurend leren en toewijding. Deze ervaringen hebben hem in staat gesteld om veel fascinerende wijnhuizen en wijngebieden te ontdekken. Zijn werk is een van de belangrijkste redenen waarom Disfrutar zijn huidige status heeft bereikt van drie Michelinsterren en San Pellegrino Best Restaurant in the World 2024.
Tijdens de finale moeten de finalisten hun amuse bereiden en uitleg geven aan de jury over de amuse en combinatie.
De te winnen prijzen:
1e prijs:
Een unieke reis voor 2 personen naar Barcelona, inclusief vlucht, hotel, een diner bij Restaurant Disfrutar *** (2024 San Pellegrino ‘Best Restaurant in the World’) én een bezoek + ‘library’ tasting bij Gramona.
2e prijs:
Een reis voor 2 personen inclusief vlucht naar Barcelona, hotel en een bezoek aan Gramona + een wijnspijs proeverij.
3e prijs:
Een diner voor 2 personen in een Michelin-sterrenrestaurant in Nederland met de wijnen van Gramona.
Bron: persbericht
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief
en/of volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie