Ter ere van het platina jubileum van Queen Elizabeth II lanceert Graham’s Port 70 flessen 1952 Single Harvest Tawny Port. Een uitzonderlijk zeldzame en voortreffelijke Tawny Port die werd geproduceerd in 1952, het jaar dat de koningin, nu 70 jaar geleden, de troon besteeg.

Gedurende de afgelopen 70 jaar rijpte de wijn langzaam in eiken vaten in de Graham’s Lodge in Vila Nova de Gaia. In de tijd dat de koningin zeven inspirerende decennia regeerde (en zo de langst regerende vorstin is geworden), hebben drie generaties van de familie Symington deze wijn gekoesterd.

Graham’s 1952 Single Harvest Tawny Port werd voor het eerst gebotteld in 2012 ter ere van het diamanten jubileum van de koningin in een gelimiteerde release van individueel genummerde flessen. Na nog eens tien jaar rijping op vat, heeft deze wijn een buitengewone gratie, delicatesse en balans gekregen. Graham’s hoofd-wijnmaker, Charles Symington, heeft de overgebleven wijn speciaal geselecteerd voor een zeer gelimiteerde release van slechts zeventig flessen (75cl) en een aantal jeroboams (4,5l). 

 “Dit is echt een opmerkelijke wijn. Betoverende aroma’s van kamperfoelie, sinaasappel en amandelen komen samen met subtiele butterscotch en honingsmaken, in evenwicht gehouden door zijdezacht citrusfruit. Het is verbluffend om te zien hoeveel extra aroma’s deze wijn de laatste tien jaar heeft gegeven sinds we hem voor het eerst bottelden voor de 60e verjaardag van de koningin op de troon te vieren.” – Charles Symington, Graham’s Hoofd Wijnmaker.

Elke fles wordt gepresenteerd in een elegante paarse doos, met een toelichting over de gelimiteerde release van de wijn ter ere van het Platina Jubileum van Koningin Elizabeth II. De flessen in het Vinum restaurant van de Graham’s Port Lodge zullen geserveerd worden, met een beperkt aantal beschikbaar in markten over de hele wereld, waaronder België en Nederland.

“We zijn vereerd dat we opnieuw Graham’s 1952 Single Harvest Tawny mogen uitbrengen ter gelegenheid van het Platina Jubileum van Hare Majesteit de Koningin. Deze wijn is een getuigenis van haar prachtige prestatie van zeventig jaar op de troon. Dit jaar vieren we ook een andere belangrijke mijlpaal – de 650e verjaardag van de Engels-Portugese alliantie, de oudste alliantie ter wereld tussen twee naties die nog steeds van kracht is. Als familie van zowel Engelse als Portugese afkomst, past het dat wij in zo’n belangrijk jaar het Platina Jubileum van de Koningin vieren met een wijn die doordrongen is van de relatie tussen deze twee landen.”  Johnny Symington, voorzitter van Symington Family Estates.

Over Graham’s 

W & J Graham’s werd in 1820 in Porto opgericht. Graham’s staat wereldwijd bekend om de productie van uitstekende Vintage Ports, maar produceert ook een reeks van Aged Tawny Ports, Late Bottled Vintage, Reserve en Quinta dos Malvedos Vintage Ports. Graham’s groeiende succes in de 19e eeuw resulteerde in de aankoop van de beroemde Quinta dos Malvedos in de Alto Douro en in de bouw van de imposante Graham’s 1890 Lodge. De Graham’s Lodge kijkt uit over de stad Porto en herbergt meer dan 3.500 geroosterde eiken vaten, talrijke grote eiken vaten, een uitgebreide Vintage Port kelder en Vinum – een van Porto’s toonaangevende restaurants. Graham’s is eigendom van Symington Family Estates.

Meer informatie:
https://www.grahams-port.com
https://www.instagram.com/grahams_port/
http://www.facebook.com/grahams.port.wine 

Over Symington Family Estates 

De Symingtons van Schotse, Engelse en Portugese afkomst zijn al sinds 1882 portproducenten in Noord-Portugal. Al vijf generaties lang combineren zij hun passie voor het produceren van heerlijke wijnen en ports met een grote betrokkenheid bij het land en de mensen van de regio. Vandaag de dag werken er tien Symingtons in hun vier porthuizen: Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s, evenals hun Douro wijnmerken – Quinta do Vesuvio, Quinta do Ataíde, Altano en Prats & Symington (van Chryseia). In 2017 lanceerden ze een nieuwe onderneming, Quinta da Fonte Souto, in de Alto Alentejo.

Symington Family Estates is een vooraanstaande portproducent en de belangrijkste eigenaar van uitstekende wijngaarden in de Dourovallei, met 26 Quintas die 2.462 hectare beslaan en 1.114 ha wijngaard. Het familiebedrijf is stichtend lid van Primum Familiae Vini – een vereniging van 12 Europese wijnfamilies – en werd in 2020 verkozen tot 7e op de lijst van The World’s Most Admired Wine Brands door een panel van meer dan 200 internationale wijnexperts, georganiseerd door Drinks International.

Alle Symington wijngaarden worden duurzaam beheerd onder een minimum interventie certificering en 130 ha wordt biologisch geteeld – het grootste gebied van biologische wijngaard in het noorden van Portugal. De familie heeft aanzienlijk geïnvesteerd in R&D op het gebied van wijnbouw om zich aan te passen aan de klimaatverandering en heeft een ambitieus duurzaamheidsplan, met een reeks publieke doelen onder de vlag van Mission 2025. In 2019 werd het bedrijf een certified B Corporation – het eerste wijnbedrijf in Portugal dat deze stap nam – en sloot zich aan bij een wereldwijde gemeenschap van bedrijven die worden gecontroleerd op de hoogste normen van sociale en milieuverantwoordelijkheid. Symington werd uitgeroepen tot Ethical Company of the Year in The Drinks Business 2019 Green Awards.

Meer informatie:
www.symington.com
www.instagram.com/symingtonfamilyestates
www.twitter.com/symingtonfamily

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!