Het team van Restaurant De Loohoeve, Schoonloo met Jeroen Brouwer, Marleen Brouwer en Jorgo Tzanos, is dit jaar de trotse winnaar van de HANOS Gouden Koksmuts! Deze felbegeerde prijs voor keukenbrigades van restaurants met een SVH Meesterkok* en/of één of meerdere Michelinsterren werd vanmiddag uitgereikt tijdens de Horecava, de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de foodservice industrie, die deze week plaatsvindt in de RAI Amsterdam.

Het winnende team met een zichtbaar ontroerde Marleen Brouwer

Het winnende team met een zichtbaar ontroerde Marleen Brouwer. (Foto: Maria Vandenbosch)

Gouden Koksmuts 2018: duurzaamheid rode draad

Voor de deelnemers aan het NK HANOS Gouden Koksmuts is dit dé ultieme kans om de vaardigheden van het team op het gebied van samenwerking, productkennis, techniek en creativiteit te laten zien. Tijdens de bloedstollende wedstrijd om de Gouden Koksmuts bereidden acht teams, elk bestaande uit twee koks en de chef-kok van het betreffende restaurant, een amuse en een viergangendiner. De gerechten moesten bereid worden op basis van verplichte ingrediënten uit een ter plekke geopende ‘blackbox’, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor HANOS. Dit jaar vormde het thema ‘duurzaamheid’ de rode draad in de wedstrijd.

Gouden Koksmuts, de wedstrijd in volle gang

Gouden Koksmuts, de wedstrijd in volle gang. (Foto: Maria Vandenbosch)

Gouden Koksmuts 2018, de jury

De culinaire creaties die werden bereid voor de Gouden Koksmuts 2018 werden beoordeeld door een vierkoppige jury bestaande uit Cees Helder, voormalig chef-kok/eigenaar restaurant Parkheuvel, Frank Fol, president van de Belgische Meesterkoks, Felix Wilbrink, culinair journalist De Telegraaf, en Waldrik Kremer, jury secretaris.

Gouden Koksmuts, de jury

Gouden Koksmuts, de jury proeft in uiterste concentratie (foto: Maria Vandenbosch)

“Met twee fantastische gerechten heeft dit team afstand genomen van de andere teams. Het op laag temperatuur gegaarde forelgerecht en de 5 bereidingen van knolselderij gaf dit team een voorsprong. Doordat het team ook goed bleef presteren, behield ze de voorsprong en is daardoor de winnaar.” aldus de jury.

De Gouden Koksmuts… en andere mooie prijzen

Het winnende team van Restaurant De Loohoeve ontving, naast de HANOS Gouden Koksmuts, ook een Rational VCC 112 oven, een Apicbase Gouden Studio, een Big Green Egg, een Gram koelkast, workshop bij Koppert Cress onder leiding van Yuri Verbeek, een cheque van € 750 aan kalfsvlees van de VanDrie Group en een geldprijs van € 1.000 van het Gastronomisch Gilde. Elk van de drie koks ontving daarnaast een messenkoffer van Wüsthof en de FOOTWEAR GT1PRO MAGISTER; de werkschoen van Chaud Devant, die zij samen met Michelin ontwikkelde.

“Wij zijn hierheen gekomen omdat we het leuk vinden om aan deze wedstrijd mee te doen. Maar dat we de HANOS Gouden Koksmuts zouden winnen hadden we niet verwacht. Dit is echt bizar!” aldus het team van Restaurant De Loohoeve.

Ook de andere teams gingen niet met lege handen naar huis. Zij ontvingen een medaille en oorkonde voor hun deelname, een kookboek van HANOS, een set kokskleding van Chaud Devant en een mes van Wüsthof.

Gouden Koksmuts Horecava

Organisatie Gouden Koksmuts

Het NK HANOS Gouden Koksmuts vond dit jaar voor de 58ste keer plaats. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Gastronomisch Gilde, in samenwerking met HANOS Internationale Horeca Groothandel en de Horecava/RAI Amsterdam. Het Gastronomisch Gilde is dé vakvereniging voor professionals in food en hospitality en telt zo’n 3.000 leden. Het NK HANOS Gouden Koksmuts wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsors HANOS, Koppert Cress en Rational.

LINKS:

*Lees hier op Misset Horeca waarom het team De Loohoeve mee mocht doen, ondanks het feit dat ze geen SVH Meesterkok en/of één of meerdere Michelinsterren hebben.

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bron: persbericht RAI-HORECAVA