Ilja Gort en zoon Klaas plantten in hun domaine in de Bordeaux pinot noir wijnstokken uit de Bourgogne aan. Sinds 2021 zijn zes nieuwe druivenrassen toegestaan voor de AOC Bordeaux en AOC Bordeaux Supérieur, maar pinot noir staat daar niet bij. Daar heeft het duo iets op gevonden: op het etiket van de nieuwe wijn van Ilja Gort en zoon Klaas prijkt niet de naam ‘Bordeaux’ maar ‘Bordogne’, een samentrekking van ‘Bordeaux’ en ‘Bourgogne’. Hieronder het ludieke persbericht, scroll voor mijn proefnotities.

Ilja Gort veranderde vorig jaar de naam van zijn wijnchâteau in Château Gort & Gort en gaf het wijnstokje – en daarmee de dagelijkse leiding – over aan zijn zoon Klaas. Samen willen ze de lekkerste wijnen maken en moeten ook blijven innoveren nu het klimaat zo grillig is. Dat doen ze nu met een nieuwe wijn. Een ‘verboden wijn’, een Bordogne.

Pinot noir Verboden Druif

Ilja Gort: “In Bourgogne wordt heerlijke wijn gemaakt en dat vinden ze in Bordeaux heel vervelend. Daarom heeft de ‘Confrérie des Viticulteurs de Bordeaux’ een paar eeuwen geleden de bourgognedruif pinot noir tot Verboden Druif verklaard; in de hele Bordeauxstreek mag je nergens Pinot noir aanplanten. Maar ik ben, naast Bordeaux, ook dol op Bourgogne. Dus zijn mijn zoon Klaas en ik in de nacht van 9 april 2016 naar Gevrey-Chambertin gereden, een onooglijk gehucht, maar befaamd om haar kostbare Bourgognewijnen. Daar laadden we onze Peugeot 404 vol jonge pinot noir-plantjes en smokkelden die, onder dekking van de duisternis, naar Bordeaux. Aan de achterkant van ons château, buiten het zicht van de inspecteurs, hebben we illegaal een kleine pinot noir– wijngaard aangelegd. We hebben er de afgelopen jaren hard aan gewerkt en plukken er nu de vruchten van.

HOUDEN ILJA GORT EN ZOON KLAAS ZICH BEZIG MET VERBODEN WIJNHANDEL?

Gort en Gort Bordogne verboden wijn ANNE-WIES.NL

Verscholen tussen de merlot wijngaarden groeiden de baby-pinot noir plantjes jaar na jaar. Ze werden groot en gaven na vier jaar hun eerste rijpe druiventrosjes. Die waren nog te jong om er wijn van te maken, maar het jaar daarop bleken de pinot noir-plantjes zich uitstekend te hebben aangepast aan het Bordeaux supérieur-terroir en het semi-Provençaalse klimaat aldaar.

De smaak van Bourgogne met de klasse van Bordeaux

lja Gort verklaart trots: “Dat jaar hebben we, onder leiding van onze female winemaker Shipley, van onze eerste pinot noir-oogst een volledig originele en atypische wijn gemaakt, die ik Bordogne heb genoemd. Een samentrekking van Bordeaux en Bourgogne. Shipley heeft haar opleiding gedaan in de Bourgogne en is een gepassioneerd pinot noir-expert. De druiven zijn met de hand geplukt, gevinifieerd in Bordeaux cuves en heeft daarna 9 maanden gerijpt op Bordeaux Grand cru barriques van nieuw Frans eikenhout. Met Bordogne hebben we de twee beste wijnen ter wereld verenigd: de smaak van Bourgogne, met de klasse van Bordeaux. Elegantie & finesse, kracht en plezier”, vertelt Gort vol enthousiasme. ‘In de eerste instantie maakten we deze wijn alleen voor eigen gebruik en om weg te geven aan vrienden, maar de reacties waren zo overweldigend, dat we besloten hebben om een deel ervan op de markt te brengen. Exclusief via de Gortshop.”

Proefnotities Anne-Wies.NL

De kleur is licht transparant. In de neus kersen, bramen, een lichte kruidigheid. In de mond is de wijn droog, met kersenfruit, soepele tannines, frisse zuren en een spicy kruidigheid. De afdronk is medium met ook hier fris fruit.
NB: aanvankelijk kwam de wijn wat hard over en miste fruit. Eenmaal overgeschonken in een karaf en na wat walsen in het glas kwam hij helemaal open.

Technische specificaties:

Terroir
10 miljoen jaar oude kalkrots

Cepage
Pinot noir – 100%

Specificatie
Alcoholgehalte: 13,4% vol

Serveertemperatuur
15-16°C. Licht gekoeld, liefst opening en beluchting 1 uur vooraf om haar jonge tannines te verzachten.

Proefnotities
Granaatrode kleur. Een aroma van jam van bosaardbeitjes en framboosjes. De smaak is vol en harmonieus met een lange afdronk. De fruitaroma’s worden gecombineerd met de zijdezachte textuur, waardoor de finesse en complexiteit van deze wijn wordt geopenbaard.

Prijs
€16,95

Verkrijgbaar
Uitsluitend via https://www.gortshop.nl/bordogne

Gort en Gort Bordogne achteretiket ANNE-WIES.NL

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook