Golan Heights Winery bij Bar Fisk

Home/Divers, Proefverslagen, Reviews overige/Golan Heights Winery bij Bar Fisk
  • Golan Heights Winery Logo uitgelicht

Golan Heights Winery bij Bar Fisk

Er zijn van die uitnodigingen waar je niet lang over na hoeft te denken. De mail van Joke Holster, brand manager wine bij De Monnik Dranken, is er zo één. Of ik (Monique van Kruining*) er iets voor voel om nader kennis te maken met de wijnen én de hoofd-wijnmaker van Golan Heights Winery uit Israël? Zeker wel! Als locatie werd, ‘geheel in Tel Aviv-stijl’, gekozen voor het Amsterdamse Bar Fisk. Het werd een mooie middag… Een verslag in geuren en kleuren.

Golan Heights Winery werd opgericht in 1983 en is gevestigd in Katzrin op de Golanhoogten (zoals de naam wellicht al deed vermoeden). Het wijnhuis heeft 28 wijngaarden, in totaal ruim 600 hectare, waarvan 96% op de Golanhoogten ligt. Hierop worden maar liefst 20 verschillende druivenrassen verbouwd. Victor Schoenfeld, sinds 1992 hoofd-wijnmaker bij Golan Heights Winery, vertelt hierover: “Het was eigenlijk niet ons doel om zoveel verschillende rassen te gaan verbouwen. We proberen veel druivenrassen uit in onze wijngaarden, we volgen hun ontwikkeling en proberen ze te matchen met onze verschillende terroirs. Maar doordat we op de Golanhoogten de beschikking hebben over een enorme variatie aan bodemsoorten en microklimaten, blijken veel rassen hier zeer goed aan te slaan.”  Deze aandacht voor terroir blijkt ook uit de indeling van de wijngaarden: deze zijn op basis van o.a. bodem, ligging en klimaat opgedeeld in zo’n 430 afzonderlijke percelen. Ook de druivenstokken zelf krijgen veel aandacht trouwens, want Golan Heights Winery heeft een eigen kwekerij waar druivenstokken worden gekweekt voor eigen gebruik en voor verkoop aan andere Israëlische wijnhuizen.

Uitgebreide wijnproeverij Golan Heights Winery

Om dit bijzondere wijnhuis wat beter te leren kennen, krijgen we de gelegenheid om in ons eigen tempo maar liefst 20 wijnen van Golan Heights Winery te proeven. Deze wijnen komen uit 3 verschillende series: Mount Hermon (de ‘instapwijnen’), Gamla (toegankelijke wijnen, genoemd naar een oude stad op de Golanhoogten) en Yarden (de boegbeeldwijnen, genoemd naar de rivier Jordaan: Yarden in het Hebreeuws). Een kleine greep uit wat er zoal te proeven was:

Mount Hermon White 2016: een blend van sauvignon blanc, chardonnay, viognier en muscat canelli (beter bekend als muscat blanc à petit grains), afkomstig uit Noord Golan. De wijn is sappig en verfrissend, met aroma’s van appel, peer en meloen, prettige zuren en wat rondeur in de afdronk. Vriendelijk en heel doordrinkbaar.

Yarden Chardonnay Odem 2016: gemaakt van biologisch verbouwde druiven uit de Odem wijngaard in Noord Golan. Deze wijn gist op Franse eikenhouten vaten en rijpt daarop vervolgens 7 maanden op de lie. Het is een rijke wijn, romig en fris tegelijk, met tonen van beurse appel, citroen en butterscotch. Mooi gedoseerd hout, goede zuurgraad, bittertje, elegant en aangenaam.

Mount Hermon Red 2017: een blend van cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec en petit verdot, ongefilterd gebotteld. Een lekker sappige wijn, iets floraal en mild kruidig, met een vleug tabak en veel fruitigheid: braam, zwarte bes en cranberry. Zachte tannines en dito zuren. Hier tik je zo een flesje van weg.

Yarden 2T 2015: blend van 69% touriga nacional en 31% tinta cao uit Centraal Golan, rijpt 18 maanden op Frans eikenhout. De wijn is vol, rijp en iets kruidig zonder zwaar te zijn. Hij heeft een prettige fruitigheid van rijpe kersen, bramen en pruimen, is een beetje floraal, heeft tonen van chocolade en een hint nootmuskaat. Vriendelijke tannines, fijne zuren en een opvallend aangename afdronk.

Yarden Katzrin Red 2014: een blend van 84% cabernet sauvignon, 10% merlot, 3% malbec en 3% petit verdot, afkomstig van de Golanhoogten. De wijn rijpt 24 maanden op nieuw Frans eikenhout (waarvan 18 maanden afzonderlijk en 6 maanden als geheel na blenden). Het is een aardig intense wijn, echt een mond vol met merkbaar een hoog alcoholpercentage (15,5), maar tegelijkertijd is hij toch verteerbaar en complex. Qua aroma’s komen o.a. cederhout, cassis, aardbei, tabak, chocolade, een hint kruidnagel en zwarte bes voorbij. De wijn heeft veel structuur, medium tannines, zachte zuren en een mooi lange afdronk.

Golan Heights 5 proefflessen

Smakelijke lunch bij Bar Fisk

Na deze uitgebreide proeverij is het hoog tijd om aan tafel te gaan voor de lunch. Om te beginnen frissen we onze smaakpapillen op met de Yarden blanc de blancs 2009. Deze mousserende wijn van 100% chardonnay is gemaakt volgens de traditionele methode, met 5 jaar rijping sur lattes. Het resultaat is een elegante wijn met een mooi zachte mousse en aroma’s van citroen, toast en een hint meloen. Hierbij krijgen we een lepel met een amuse van tonijn, bulgur, pistache en rode peper: heel puur, lekker fris en een tikje pittig. Smaakt super bij de verfrissende wijn.

Golan Heights Yarden Blanc de Blancs en amuse

Artisjok ravioli | kerstomaatjes | labneh | za’atar

Het eerste gerechtje dat op tafel verschijnt is een bijzondere ravioli, heerlijk fris en kruidig en hoog op smaak. Daarbij krijgen we de Yarden Viognier 2016 ingeschonken, een sappige en fruitige (abrikoos, appel, peer) wijn met vriendelijke zuren en een flink bittertje in de afdronk. Qua aroma’s blijft de wijn overeind naast de intense smaken van het gerecht, maar de bitters lijken wel nog wat aanweziger in deze combinatie.

Ravioli en Yarden Viognier

Coquille | aardpeer | rozemarijn | pijnboompitjes

Het volgende gerechtje is echt smullen. De zachte, ietsje zoete smaken van de coquille en de aardpeer passen perfect bij elkaar en de verschillen in structuur van de mousse, de chipjes en de van buiten geschroeide en van binnen superzachte coquille maken het geheel lekker speels. De hierbij geschonken wijn, Yarden ‘Katzrin’ Chardonnay 2016, is een perfecte match. Deze Chardonnay gist in nieuwe vaten van Frans eikenhout, rijpt hierin vervolgens 9 maanden op de lie en wordt ongefilterd gebotteld. Het is een volle, romige, iets kruidige wijn met tonen van rijpe appel, citroen, vanille, butterscotch en een vleug ananas. Hij heeft prettige zuren, is goed in balans en heeft een aangename, lange afdronk.

Coquille en Yarden Chardonnay

Zeebaarsfilet | kikkererwten | beurre noisette | chili | kruidenmix

Het feestje op tafel gaat verder met een smakelijke zeebaarsfilet met heerlijk knapperig gebakken huid, met daarbij een lekkere saus van kruiden en beurre noisette met kikkererwten. De wijnkeuze hierbij blijkt een glas rood, de Gamla Sangiovese 2015. Een leuke verrassing! De wijn is sappig, heeft vriendelijke tannines en dito zuren en smaakt naar bessen en pruimen, met een hint thee en een vleug koekkruiden. Bij het gerecht wordt de wijn net wat zachter en komt zijn frisheid iets meer naar voren. Een mooie (en lekkere) combinatie.

Golan Heights Zeebaars en Sangiovese

Lam | freekeh | yoghurt | amandelen | munt

Hierna alweer een prachtig gerechtje: supermals lamsvlees, met daarbij lekker knapperige amandelen en frisse yoghurt en munt. Genieten! De begeleidende wijn is de Yarden ‘2T’ 2015 die hierboven in de proeverij ook al besproken is. Het kruidige karakter van de wijn en diens vriendelijke zuren passen goed bij het gerecht, maar qua aroma’s is hij wel een beetje intens naast de net wat subtielere smaken van het vlees.

Lam en Yarden 2T

Muscat en ‘icewine’ bij de desserts

Alsof de lunch nog niet uitgebreid genoeg was, worden we tot besluit verwend met maar liefst twee desserts en twee bijpassende dessertwijnen. Om te beginnen een glaasje met de omschrijving malabi | schuimende custard | rozenwatersiroop | kokosnoot | pistache crumble.  Een ontzettend lekker, fris en lichtzoet nagerechtje. Daarbij een glaasje Yarden Muscat 2015, gemaakt van Muscat d’Alexandrie en versterkt met op hout gerijpte brandy. Deze dessertwijn is misschien een beetje te zoet bij dit gerechtje maar wel zeer smakelijk, met aroma’s van rijpe druiven, lychees en een vleugje citroen.

Dessert nummer twee is wat hartiger: knafeh | ricotta | geitenkaas | kadaif | gekarameliseerde zaadjes. Lekker fris, klein zoetje, zowel zacht als knapperig… hemels! Ook in dit geval is de begeleidende wijn, de Yarden HeightsWine 2016, een tikkie aan de zoete kant voor het gerecht, maar de kruidigheid van de wijn doet het erg goed bij de structuur van het dessert. Deze Heightswine wordt gemaakt van gewürztraminer van de noordelijke Golan die zeer rijp geoogst wordt en vervolgens bevroren geperst wordt. Een soort alternatieve icewine dus (waar de naam van de wijn in klank ook naar verwijst). Dat levert een fluwelige, zoete, kruidige wijn op, vol zoete fruitaroma’s. Een toetje op zich.

Golan Heights Yarden dessertwijnen

LINKS:

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

Ga hier naar de website van importeur De Monnik Dranken

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geef een reactie