Op maandag 4 maart waren er veel proeverijen te bezoeken. Caroline Cocheret koos voor de Goessens Spring Tasting in het monumentale Huize Molenaar, hartje Utrecht.

Verdeeld over verschillende sfeervolle zalen waren meer dan 200 wijnen te proeven. Goessens is een wijnimporteur die zicht richt op horeca en wijnhandel en heeft een uitgebreid assortiment van 2000 wijnen uit 18 verschillende landen. Vandaag waren vooral de klassieke wijnlanden vertegenwoordigd, op wat wijnen uit Zuid -Afrika, Georgië, Nederland en Nieuw-Zeeland na.

Een bruisend begin

Om te beginnen heb ik wat mousserende wijnen geproefd: Ferrari Perlé Trento, gemaakt van 100% chardonnay. Ferrari is een van de bekendste wijnmakers van Italië als het gaat om mousserende wijn. De Perlé is op traditionele manier gemaakt en heeft verleidelijke aroma’s van toast, honing en perzik en een zachte mousse. Wat commerciële smaak, maar aantrekkelijk en heel goed gemaakt.

Caroline Goessens mousserend

Verder proefde ik nog twee champagnes: Gosset Reserve Brut en Siret Reserve Perpétuelle Extra Brut. Allebei klassieke champagnes. Vermeldenswaardig is nog dat de reservewijn van de Siret – gemaakt van pinot noir en chardonnay – rijpt in een solera, waarbij achtereenvolgende oogstjaren worden bewaard. Dat wordt Perpétuelle genoemd, het Franse woord voor eeuwigdurend. Resultaat is een champagne met een mooie complexiteit en lengte.

Klassiek Frans

Frankrijk was, met maar liefst 70 wijnen, het best vertegenwoordigd op deze proeverij. Een mooie gelegenheid om weer eens klassieke witte Bourgogne en Rhône te proeven. Uit de Bourgogne waren dat een Rully, een Auxey-Duresses, een Côte de Beaune, een Côte des Nuits en een Meursault. Voor mij sprongen de Auxey-Duresses van Léonce Boquet uit 2019 en de Meursault van Domaine Michelot 2020 eruit. Boquet maakt een elegante witte wijn met subtiel hout en aroma’s van rijpe peer en steenfruit, sappig en met veel vulling. De Meursault heeft alles wat je van een Meursault kunt verwachten, zeer gelaagd en verfijnd. Prachtig glas!

Bourgognes wit

Tenslotte proefde ik nog drie wijnen van de fameuze producent E. Guigal, die ik al eens bezocht toen ik op wijnreis in de Rhône was. Guigal is door een aantal overnames een echt grote producent geworden en maakt in meerdere appellaties wijnen van hoge kwaliteit. Zoals de witte Châteauneuf du Pape 2021, vol en zacht in de smaak met elegante aroma’s van steenfruit en witte bloemen. Ik sloot af met twee Condrieu’s van Guigal, de AC Condrieu en de AC Condrieu La Doriane, allebei uit 2022. Beiden heerlijk bloemig, vol en zacht met tonen van honing, vanille en abrikoos. La Doriane biedt daarnaast nog meer complexiteit en elegantie!

Rhone en bourgogne wit

Spannend Italiaans

Ook Italië was goed vertegenwoordigd met bijna 50 wijnen. Ik begon met de sappige, frisse en expressieve Cà dei Frati uit Lugana, gemaakt van de inheemse druif turbiana. Daarmee bleek maar weer dat Italiaanse wijn altijd verrassend is, door zijn eigen stijl en bijzondere druivenrassen. Daarna de Roero arneis van Cornarea, die met veel sap, kruidigheid en tropisch fruit een mooi glas arneis biedt. Geen inheemse druif, maar zeer de moeite waard was de Prackfol Weissburgunder uit Südtirol, fris en fruitig, maar ook heel verfijnd.

Weissburgunder, Arneis en Lugana

De wijnmaakster van Il Conte Villa Prandone, een familiebedrijf uit Piceno (Marken) was zelf aanwezig en bood de mogelijkheid om maar liefst 10 van haar wijnen te proeven. Ook hier weer een bijzonder inheems druivenras, de passerina, die met zijn frisse, fruitige aroma’s en mineraliteit zorgt voor een wijn met veel fraîcheur en voldoende body. Ook van de lokale verdicchio en pecorino worden hier mooie wijnen gemaakt. Werkelijk uitstekend was de Montepulciano! Vaak geeft montepulciano een wat eenvoudige, fruitige stijl wijn, maar dit is een hele aromatische wijn met veel structuur en complexiteit, door een rijping van 12 maanden op eiken, 12 maanden op beton en 6 maanden op fles.

Duitse kwaliteit

Een van de redenen voor mij om voor deze proeverij te kiezen was dat een van mijn favoriete wijnproducenten, Weingut Knipser uit de Pfalz, hier aanwezig zou zijn. Zij maken een prachtige Bourgognestijl Chardonnay, ongekend voor Duitsland. Maar nu proefde ik een aantal andere wijnen uit hun assortiment.

Heel bijzonder is de Marsannier, een zelfverzonnen naam voor een wijn gemaakt van marsanne en viognier. De Pfalz staat bekend om haar milde en relatief warme klimaat, maar Rhônedruiven kom je er niet vaak tegen! Verder proefde ik de Laumersheim GG Steinbuckel Riesling 2021, die nog wat jong overkwam, maar veel potentie toonde en nog een bijzondere Bordeauxblend: de Cuvée X uit 2018 van cabernet franc, merlot en cabernet sauvignon, met 2 jaar rijping op nieuw eiken. Knipser was in 1989 het eerste Duitse wijnhuis dat het aandurfde om deze druivenrassen aan te planten. Deze inmiddels oude stokken zorgen voor nog meer diepgang en complexiteit. Volle, krachtige wijn met aroma’s van cassis, koffie en ceder.

Knipser

En hoe kun je een proeverij mooier afsluiten met een weelderige edelzoete Riesling Auslese Goldkapsel? De Laumersheim van Knipser heeft maar liefst 114, gram restsuiker, maar krijgt door zijn mooie zuren een heel goede balans. Prachtig!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline