Deze week stond in het teken van Alto Adige, het kleine, meest noordelijke wijngebied van Italië. De week begon met een grote overzichtsproeverij, georganiseerd door Italent.nl in opdracht van IDM/Vini Altoadige, het Consortium van Alto Adige Wijnen. Helaas was ik die dag verhinderd maar ik bofte: dinsdag kwam Peter Zemmer zijn wijnen laten proeven bij Hanos Den Haag/Delft en de dag erna mocht ik aanschuiven bij Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën in Rotterdam, waar Julia Walch, juist ja, dochter van de bekende wijnmaakster Elena Walch een proeverij begeleidde.

ewjuliavaten

Julia Walch neemt ons mee naar Alto Adige

Architect trouwt wijnmaker

Julia vertelt over Alto Adige, het klimaat, de hoogteverschillen, de bodemsoorten en waarom dit alles Alto Adige zo bijzonder maakt. Ik verwijs daarover naar mijn verhaal over deze streek dat ik eerder schreef. We gaan namelijk al heel snel proeven. Maar niet nadat Julia het verhaal van hun wijnbedrijf vertelt. Julia is, samen met haar zus Karoline, de vijfde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Julia vertelt over het ontstaan van het bedrijf. Hun moeder Elena Walch, een gerenommeerd architect, trouwde met Werner Walch, telg uit een een van de oudste en meest belangrijke wijnbouwfamilies in de regio. In die tijd werden er veel bulkwijnen gemaakt, voornamelijk van het druivenras vernatsch, oftewel schiava grossa. Dat was een populaire druif vanwege zijn makkelijke aanpassingsvermogen en zijn hoge rendement.

Girlpower: Karoline, Julia en Elena Walch

Girlpower: Karoline, Julia en Elena Walch

Kwaliteit voor kwantiteit

Maar Elena Walch zag meer mogelijkheden door voor kwaliteit te gaan in plaats van kwantiteit en herplantte een aantal wijngaarden met internationaal bekendere druivenrassen. Het bedrijf Elena Walch beslaat twee wijngaarden. Vigna Kastelaz in Tramin, het dorp waar de familie woont, en Vigna Castel Ringberg, een 20 hectare grote wijngaard nabij het meer de Kalterer See. Die laatste is het grootste ‘single vineyard’ tussen de versnipperde wijngaarden van Alto Adige die vaak niet eens één hectare groot zijn. Bij de Elena Walch-wijnen draait alles om het terroir en het idee dat de specifieke eigenschappen van bodem, (micro)klimaat én werk in de wijngaard in elke wijn optimaal tot hun recht moeten komen.

Vigna Kastelaz

Vigna Kastelaz

Elena Walch, de proeverij

We proeven achtereenvolgens 11 wijnen. Mijn proefnotities hieronder, aangevuld met informatie van Julia Walch.

1) Wilhelm Walch Prendo Pinot Grigio 2015
ewprpgjpg
Deze wijn komt niet van de wijngaarden van Elena Walch maar van het familiebedrijf Wilhelm Walch, dat gevestigd is in een oud klooster in het dorpje Tramin. Hij heeft een bloemige, frisse neus. In de mond is hij rond, fris, sappig en heeft hij een klein bittertje. Dat laatste proef je ook in de afdronk. “This wine reflects the freshness of the Alpes”, aldus Julia. En daar kan ik me iets bij voorstellen.

 

2) Elena Walch Pinot Grigio 2015

ewpgIn Alto Adige worden vooral veel witte wijnen gemaakt, maar bij Elena Walch is de verhouding 50-50. Ze hebben eigen wijngaarden, maar werken ook samen met ‘contractfarmers’, met de meesten van hen al vele jaren. De wijn heeft een kruidige, frisse neus. In de mond is hij vol, rond, sappig en heeft body. Hij is in alles net de overtreffende trap van de vorige Pinot Grigio. 2015 Was een van de beste jaren. De zomer was heel warm. De druiven zijn laat geplukt (ze konden wel tot in de herfst blijven hangen), en waren dus superrijp. Dit geeft de wijn extra concentratie en structuur en maakt ze, zo vertelt Julia, langer te bewaren.

3) Elena Walch Pinot Grigio Castel Ringberg 2015
ewpgringberg
In deze wijngaard is door erosie de vruchtbare toplaag (humus) verdwenen en zijn de wortels dus gedwongen om dieper in de bodem door te dringen op zoek naar voeding. Daar bereiken ze het sediment van de ziltige zee die daar lang geleden was. Sporen daarvan vind je terug in de wijnen van deze wijngaard. De neus van deze wijn is bloemig en fris. In de mond is hij sappig, vol en heel rond, rijk en… licht ziltig dus. De afdronk is lang en kruidig.

 

4) Elena Walch Gewürztraminer 2015
ewgt
Licht goudgeel met iets groenigs in de kleur. In de neus peer, abrikoos. Hij heeft een heel volle en ronde aanzet, is rijk met toch een heel fris karakter. Het fruit proef je terug, naast iets van witte peper. Hij is mooi droog (“our focus is on dry”). De afdronk is lang, kruidig, fris met een prettig bittertje. Julia: “Gewürztraminer planten we niet té hoog omdat anders de zo belangrijke aroma’s verloren gaan. Overigens kan Gewürztraminer goed rijpen”.

 

5) Elena Walch Cardellino Chardonnay 2015
ewcardellino
‘Cardellino’ is het Italiaanse woord voor het vogeltje ‘puttertje’. “Deze wijn hebben we zo genoemd omdat hij zijn nest alleen in de chardonnay-stokken maakt. Inmiddels is het een ‘merk’ geworden. Veel van onze klanten herinneren zich deze wijn als de ‘vogeltjes-wijn’.”  Het is de eerste wijn die haar moeder Elena maakte, gebruikmakend van voor Alto Adige nieuwe technieken en houtgebruik. De wijn is licht goudgeel met een vol-bloemige, bijna zoete neus, met abrikoos. Hij is fris, rond en vol zonder zwaar te zijn. Hier ook een wit pepertje. De afdronk is lang met een prettig grapefruitbittertje. “Een Chardonnay die je als aperitief kunt drinken, want hij is elegant genoeg. Maar hij is stevig genoeg naast bijvoorbeeld een risotto-schotel”.

6) Elena Walch Beyond the Clouds 2014
ew-cloudsDeze wijn is voor 80% gemaakt van chardonnay. De overig 20% is een geheim van de wijnmaker. Het is een blend van de beste druiven uit de beste delen van de wijngaarden van Elena Walch. Voor deze wijn worden de druiven niet apart gevinifieerd, zoals meestal het geval is bij blends. Ze fermenteren allemaal samen op deels nieuw en deels ouder Frans eiken. Dit geeft de wijn een goede harmonie, vertelt Julia. Maar het is ook een verrassing hoe de wijn wordt. Je kunt het niet meer bijsturen. In de neus is hij, ondank het hout, heel fris. In de mond is het hout wel proefbaar, maar de wijn is rond en vol. Nog wel heel gesloten! Van deze wijn worden elk jaar een paar flessen weggelegd om te proeven hoe ze zich ontwikkelen. Dat doen ze tegenwoordig in oude zilvermijngangen op zo’n 2000 meter hoog in de bergen. Daar is geen enkele invloed van licht of beweging. De temperatuur is constant 9 graden en de luchtvochtigheid 95. Een nadeel is dat ze, door sneeuwval, in de winter niet te bereiken zijn. ‘Schneeberg’ is de naam van de berg. Nou, dat zegt wel genoeg.

7) Wilhelm Walch Prendo Pinot Noir 2015
ewprrjpg
Dit is weer een wijn uit het familiebedrijf. Rode besjes in de neus, hij is fris. “Typisch voor hier: cool-climate pinot noir”. Hij is heel sappig met weer de rode besjes naast iets rokerigs. Dat laatste, naast het fruit, ook in de afdronk.

 

 

8) Elena Walch Pinot Nero 2015
ewpnDeze Pinot Noir heeft 3-4 maanden op grote eiken vaten van 180 hectoliter gerijpt. Hij is kruidiger en wat minder uitbundig in de neus dan de vorige wijn. Hij is aanvankelijk sappig met direct daarna een aardsheid en kruidigheid. De afdronk is lang, fris en sappig. “Het voordeel van de Pinot Noirs uit Alto Adige boven die uit de Bourogne is, dat ze hier rijper smaken en ook eerder op dronk zijn”.

 

9) Elena Walch Kalterersee Classico Superiore Vigna Castel Ringberg 2015
ewcsDeze wijn is gemaakt van de druif vernatsch,waarvan vroeger dus allen de bulkwijnen van werden gemaakt. Als je deze wijn proeft kun je je dat bijna niet voorstellen. Een knap stukje werk. Zo knap zelfs, dat deze wijn steeds in no time uitverkocht is. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Hij is iets transparant, bijna zoetig in de neus en licht, fruitrijk en sappig in de mond. Een ‘vrolijke’ wijn. Een mooie tegenhanger van de alcoholrijke, dikke wijnen uit de Nieuwe Wereld, deze elegante wijn.

10) Elena Walch Lagrein 2015
fullsizerenderLagrein is een blauwe druif die vrijwel alleen in Alto Adige is aangeplant. Hij kan een harde wijn opleveren als hij niet op de juiste plek is aangeplant, wat vooral vroeger het geval was. Maar nu, ook door de klimaatsveranderingen, zijn het vaak sappige, fruitrijke wijnen. Deze  wijn heeft 3-4 maanden op grote eiken vaten gerijpt om hem net iets ronder te maken. In de neus bosbessen en iets zoets: marsepein, amandel. Hij heeft een heel sappige aanzet, is vol en rond en hier ook weer een ’touch’ van amandel. De afdronk is fris, met dik fruit. Een mooie wijn bij wild met bijvoorbeeld een bosbessen- of pepersausje.

11) Elena Walch Moscato Rosa 2014
ewmoscatoAls kers op de pudding een rode dessertwijn. Deze wijn is gemaakt van druiven die na de oogst een maand in kleine kistjes te drogen worden gelegd. Dat gebeurt in speciale kamers met ramen die naar wens geopend en gesloten kunnen worden. Afhankelijk hoe het weer is en het droogproces verloopt. “Natuurlijk met ‘moscito-netten’, want vliegjes houden van indrogende druiven!” Voor een deel worden er ook laat geoogste druiven voor deze wijn gebruikt. De wijn is transparant robijnrood met in de neus rood fruit en vijgen. Dat proef je in de mond terug. Hij is heel fris en opwekkend. Lekker bij desserts met rood fruit en/of chocolade. Een fijne en niet te zware afsluiter voor een mooi diner. Én een superfijne afsluiting van onze kennismaking met Julia en de Elena Walch-wijnen uit Alto Adige!

Julia Walch, dochter van Elena Walch, leidt de proeverij

Julia Walch, dochter van Elena Walch, leidt de proeverij

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje, recept met wijnadvies, proefnotitie of cocktail missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De wijnen kun je in Rotterdam o.a. aanschaffen bij Odile Hemmen Wijnen en Spiritualiën 

Voor overige verkoopadressen ga je naar de website van Kwast Wijnkopers 

Wil je meer weten over Elena Walch? Ga naar de website van Elena Walch