Flessenpost! Twee flessen wijn vielen op de mat: een Chardonnay en een Pinot Noir van Cambria Estate Winery uit Californië. Drie vrouwen aan het roer:  Barbara Banke en haar dochters Julia en Katie.

Jackson Family Wines

Cambria Estate Winery is onderdeel van Jackson Family Wines. Oprichter Jesse Jackson plantte de eerste wijnstokken in 1974. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt: naast dertigtal wineries in Californië behoren ook wineries in Australië, Chili, Frankrijk, Italië en Zuid-Afrika tot de Jackson Family Wines groep. Zo ook de Cambria Estate Winery in de Santa Maria Valley AVA (American Viticultural Area, een ‘appellation’) in Santa Barbara County.

Cambria Wines map

Cambria Estate Winery

De dagelijkse leiding van het estate is in handen van twee dochters van de in 2011 overleden Jesse Jackson, Katie en Julia. Samen met hun moeder Barbara Banke (Chairman & Proprietor van Jackson Family Wines), en de eveneens vrouwelijke general manager Denise Shurtleff en wijnmaker Jill Delariva Russell zijn zij verantwoordelijk voor de mooie wijnen van het bedrijf. Ik zeg: girlpower. Hoewel… de ‘vineyard manager’ is geen vrouw, maar Matt Mahoney, geboren en getogen tussen de Californische wijngaarden.

Vlnr: Katie, Barbara en Julie

Katie (l) en Julie (r) Jackson met in het midden hun moeder Barbara Banke

Katie’s Chardonnay en Julie’s Pinot Noir

De twee dochters van Jess Jackson zijn tevens de naamgevers van de wijnen die ik toegestuurd kreeg:  Katherine’s Vineyard Chardonnay en Julia’s Vineyard Pinot Noir, beide Single Vineyard wijnen. De druiven, duurzaam geteeld, staan in een terroir van kalk, schalie en zand op de koele heuvelruggen van Santa Maria Valley, ten noorden van Los Angeles, langs de kust.

Katherine’s Vineyard Chardonnay

Deze wijn rijpte 6 maanden of Frans eiken. Licht goudgeel van kleur, in de neus room, abrikoos, citroen, en een tikje banaan. De wijn is droog, heeft een medium(+) acidity, medium (+) alcohol (14,5%) en een medium(+) body. In de mond perzik, citrus, grapefruit, limoen. Een lange afdronk met een prettig klein bittertje.
🍴Lekker bij schaal- en schelpdieren, vis of gevogelte met een rijke saus en witschimmelkazen.

Julia’s Vineyard Pinot Noir

De Pinot Noir rijpte 8 maanden op Frans eiken. Robijnrood van kleur. Veel kleur voor een Pinot Noir. In de neus vijgenmarmelade, sultana rozijntjes, pruimen en een zoete kruidigheid, kruidnagel, vanille. Klinkt zwaar, maar alles in een frisse stijl. In de mond is de wijn droog me teen medium body, acidity en alcohol (13,5%). Tannines rond. Ook in de mond de frisse pruimen, het gedroogde fruit en de de zoete kruidigheid, maar ook iets ziltigs (zoethout) en een tikje tabak.
🍴Lekker bij gerechten met paddenstoelen, (stoof van) rundvlees, wild en blauwschimmelkazen.

Meer info over deze en andere Jackson Family Wines: importeur Oud Reuchlin & Boelen

Ga hier naar de website van Cambria Wine Estate

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!