Cheers, op de zomer! Rutte Distilleerderij presenteert heerlijke GIN & GENEVER cocktails voor de lange zomeravonden die eraan komen. Speciaal voor dit seizoen heeft Rutte een aantal nieuwe en verfrissende gin en genever cocktailrecepten bedacht met  heerlijke, vaak verrassende ingrediënten als aromatische aardbeien, rabarber, cranberry, kokosnoot en zelfs… verse asperges!

Frisse en ongecompliceerde highballs

De Rutte distilleerderij viert dit jaar de zomer met frisse en ongecompliceerde highballs. Highballs zijn cocktails die bestaan uit slechts enkele ingrediënten. De basis is sterke drank, de rest van het glas wordt opgevuld met een non-alcoholisch drankje. Deze cocktails zijn dus eenvoudig te bereiden en bevatten relatief weinig alcohol. Ideaal voor op warme dagen! Kenners van highballs weten dat het creëren van dit type cocktails niet zo eenvoudig is als het bereiden ervan.

Bij highballs is het de kunst om met slechts een paar ingrediënten de perfecte combinatie te maken.

Rutte, Nederlands meest ambachtelijke distilleerderij, gaat deze uitdaging graag aan. Met bijna 150 jaar kennis van botanicals, weet Rutte de mooie dranken te combineren met vers fruit, kruiden en noten. Voor deze selectie zomercocktails richt Rutte richt zich op ongebruikelijke, maar harmonieuze combinaties: vanille ontmoet dragon, citroensmaken wordt gemengd met kokos en honing, en de hartige tonen van selderij worden gecombineerd met de zoetheid van aardbeien en met tonkabonen. 

Cocktail Bee’s Wings

Deze cocktail die je doet denken aan de klassieker ‘Bee’s Knees’, een cocktail uit de periode van drooglegging (verbod op alcohol). Destijds ging het erom om honing en citroensap toe te voegen aan de alcohol. Vandaag passen de frisse citrusnoten van Rutte Old Tom Genever perfect bij kokoswater en honingzoetheid en vervangt de genever zo het citroensap waar het oorspronkelijke recept om vraagt. Bee’s Wings doet je denken aan hete zomerdagen en korenbloemen die zwaaien in de wind. En voor wie ‘all out’ wil gaan, verzamel wat korenaren of veldbloemen (klaprozen of platrozen van het platteland zijn perfect) en gebruik ze als garnering.

 • 40 ml Rutte Old Tom Genever
 • 1 tl honing
 • 100 ml kokoswater
 • Garnering: korenaar, mais of klaproos (of citroenschil)

Bereidingswijze: Voeg ijs toe aan een longdrink glas, roer alle ingrediënten en garneer met een korenaar of, mais of met een klaproos. Een alternatief voor de garnering is een citroenschil.

Rutte Cocktails Bees_Wings-1

Cocktail Summer Love

Dragon in een cocktail? Ja hoor! Het bitterzoete kruid is de kers op de taart in deze Cuisine Style Highball. Samen met de vanille-aroma’s, de warme tonen van Rutte Old Simon Genever en de zuurgraad van de cranberry, resulteert dit in een bijzondere zomercocktail; complex, maar toch sprankelend en verfrissend. Zuiver cranberrysap vind je in de drogisterij en bevat plantaardige stoffen die een antioxiderende werking hebben.

 • 40 ml Rutte Old Simon Genever
 • 20 ml cranberrysap (gebruik geen nectar)
 • 15 ml vanillesiroop
 • 80 ml bruisend water
 • Garnering: verse dragon

Bereidingswijze: Meng Rutte Old Simon Genever, cranberry sap en vanillesiroop in een longdrinkglas met ijsblokjes. Werk af met bruisend water en garneer met een stengel van dragon.

Rutte Cocktail Summer_Love-01

Cocktail Dutch loveletter

Een cocktail met Celery Gin voor net dat beetje extra: Het internationaal geprezen botanische recept van Rutte’s Master Distiller, Myriam Hendrickx, zorgt voor een spannend smaakcontrast en combineert zoete aardbeien met de verleidelijke vanilletonen van de tonkaboon. Simon Rutte, die in 1882 de kleine Rutte-distilleerderij oprichtte, gebruikte al selderij in zijn eerste recepten.

 • 40 ml Rutte Celery Gin
 • 20 ml De Kuyper Strawberry Likeur
 • 20 ml limoensap
 • 10 ml rabarber nectar
 • 10 ml Monin tonkaboon siroop
 • Garnering: verse aardbeien en rabarber

Bereidingswijze: Voeg alle ingrediënten toe aan een cocktailshaker gevuld met ijs, shake en zeef (door een fijne thee-of barzeef) in een coupetglas. Garneer met verse aardbeien en rabarber.

Rutte Cocktail Dutch_Loveletter-8

Cocktail Asperges Sour

De lente is dé tijd voor asperges en we willen ze allemaal! Deze edele groenten zijn als een van de eerste klaar voor de oogst en markeren daarom in veel delen van de wereld het einde van de winter.  Deze onconventionele Gin-Sour variant laat zien dat knapperige, groene asperges er ook geweldig uitzien in een drankje! De citroenachtige frisheid past perfect bij de pittige umami-tonen van de Celery Gin en de stroperige zoetheid van Agave, afgerond met een snuifje Fleur de Sel. Een explosie aan fantastische vibes in je mond! Voor wie niet kan wennen aan het idee van asperges in een cocktailglas, kan de citroenverbena in plaats van asperges gebruiken.

 • 50 ml Rutte Celery Gin
 • 30 ml limoensap
 • 20 ml agave siroop
 • 1 snuifje Fleur de Sel
 • 2-3 stengels rauwe groene asperges
 • (als alternatief 6-8 verse bladeren van citroen verbena)
 • Garnering: groene asperges of citroen verbena

Bereidingswijze: Snijd de asperges (of citroenverbena) in kleine stukjes en plet ze zodat er wat vocht vrijkomt. Voeg dit, en alle overige ingrediënten, toe aan een met ijs gevulde cocktailshaker, shake en zeef (door een fijne thee- of barzeef) in een tumbler-glas. Garneer met een aspergesteel of citroenverbena.

Rutte Cocktail Asparagus_Sour-1

Cocktail Sloegroni

Speciaal voor deze zomer steekt Rutte de Negroni, een icoon in de cocktailcultuur, in een volledig nieuw jasje. De klassieke driedelige structuur (van gin, vermouth en amaro) blijft behouden, maar in plaats van normale gin speelt de volle, fruitige Sloe Gin van Rutte de hoofdrol in deze variant. Een perfecte combinatie met zachte, witte portwijn en Italiaanse kruidenbitter. De grapefruit zorgt voor een zomerse frisheid en maakt van de Sloegroni een aperitief van wereldklasse!

 • 40 ml Rutte Sloe Gin
 • 30 ml witte portwijn
 • 20 ml Amaro Montenegro (Italiaanse bitter)
 • Garnering: zest van grapefruit

Bereidingswijze: Meng alle ingrediënten en giet over een groot ijsblokje in een tumbler-glas. Garneer met een zest van grapefruit.

Rutte cocktail Sloegroni-01

Myriam Hendrickx, Master Distiller Rutte: “We kijken uit naar een buitengewone zomer en dat gevoel hebben we gebruikt voor deze creaties. Voor wie zich geïnspireerd voelt door de ‘blijf thuis cocktail-uitdagingen’, is dit misschien hét moment om te leren hoe je de thuisbar kan vullen en zelf de lekkerste dranken kan mixen. Proost, op een mooie zomer!”

Over Rutte

Met een historie van bijna 150 jaar, is Rutte een expert in het maken en distilleren van prachtige botanische dranken met enkel natuurlijke ingrediënten. Er worden geen toegevoegde smaken of kleurstoffen gebruikt; alle smaak en kleur komt van vers fruit, kruiden en noten, iets dat uniek is in de industrie. Rutte is sinds de oprichting in 1872 gevestigd in Dordrecht, nabij Rotterdam. Als expert in botanische distillatie omvat het internationale assortiment van Rutte nu Rutte Old Simon Genever, Rutte Celery Gin, Rutte Dry Gin en Rutte Sloe Gin. Belangrijke markten zijn Nederland, de VS, het VK, Duitsland, Spanje en de Scandinavische landen. Sinds 2011 maakt Rutte deel uit van het traditionele Nederlandse familiebedrijf Koninklijke De Kuyper. Een grote stap in termen van internationale distributie, maar de kwaliteit en tradities die het karakter van het merk vormen zijn en blijven onaangetast.

Rutte Celery Gin en Rutte Old Simon Genever werden verkozen als de beste gin en de beste jenever in de categorie “Best New Spirit of Cocktail Ingredient” bij de toonaangevende Annual Spirited Award 2016 / Tales of the Cocktails, New Orleans.

Ga voor meer informatie over Rutte naar www.rutte.com.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkele cocktail, wijn-spijs advies, recept of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!