In Amsterdam vond een bijzondere proeverij plaats met Georgische wijnen. Dit keer waren niet alleen professionals, maar ook consumenten van harte welkom. Niet minder dan 17 Georgische wijnproducenten waren aanwezig met in totaal meer dan 150 verschillende wijnen.
Al deze wijnhuizen worden in Nederland vertegenwoordigd door Bleeker Wijnimport in Purmerend. Er valt veel te proeven! Caroline Cocheret is erbij voor Anne-Wies.NL en schuift ook aan bij het Georgische diner na afloop.
Wijnbouw in Georgië
De wijnbouw in Georgië gaat terug tot 6000 jaar voor Christus en het is daarmee vermoedelijk het eerste land waar serieus wijn werd gemaakt. In de vruchtbare valleien van de Kaukasus werden door archeologen resten gevonden die duiden op druiventeelt van de Vitis Vinefera, bedoeld voor het maken van wijn. Al die duizenden jaren van wijn maken zijn tot op de dag van vandaag bijzonder belangrijk voor de traditie, cultuur en nationale identiteit van Georgië. De nog steeds in Georgië gebruikte kleikruiken, de qvevri’s, zijn door Unesco aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed.
Uitstekend klimaat
Voor de teelt van wijndruiven heeft Georgië een uitstekend klimaat. Warme zonnige zomers, vorstvrije winters, mineraalrijk water vanuit de bergen en een matigende invloed van de Zwarte Zee. Er zijn 10 wijnbouwgebieden, te weten Kacheti, Kartli, Imereti, Meskheti, Abchazië, Lechkumi, Samegrelo, Guria, Adjara en Racha. Verschillende wijnproducenten die ik sprak merkten Kacheti aan als de beste wijnregio. Waarvan akte!
Georgië kent maar liefst ruim 500 inheemse druivenrassen, maar die worden nu nog lang niet allemaal gebruikt voor het maken van wijn. Voor rode wijn is de saperavi druif het meest bekend en voor witte en amber wijnen (waarover hieronder meer) mtsvane, kisi en rkatsitelli.
Over qvevri’s en amber wijn
Georgische wijnproducenten maken onderscheid tussen op traditionele manier gemaakte wijnen van blauwe of witte druiven en wijnen die op Europese manier zijn gemaakt. Op Europese manier betekent dat er gebruikt gemaakt wordt van alle moderne apparatuur waar wijnmakers in Europa over kunnen beschikken. Maar Georgië onderscheidt zich door zijn op traditionele manier gemaakte wijn in de eerdergenoemde qvevri’s. Dit zijn aardewerken kruiken die worden ingegraven in de grond en waarin de druiven worden vergist.

Traditionele en moderne qvevri. (Rechterfoto Copyright Colangelo & Partners)
Na de oogst worden de druiven licht gekneusd en gaan met schillen, pitten en steeltjes in de qvevri. Dit kan zowel met witte als met blauwe druiven. De wijn die op deze manier wordt gemaakt van witte druiven worden uiteindelijk prachtig amber van kleur: een amber wijn is ontstaan. In andere landen worden ze ook wel oranje wijnen of orange wines genoemd. De vergisting neemt meestal zo’n twee weken in beslag. Afhankelijk van het type amber wijn dat de wijnmaker wil maken rijpt de wijn daarna nog maanden tot soms wel een jaar met schilcontact in de qvevri. De qvevri is gedurende de rijping afgesloten met een deksel van klei. Er zijn qvevri’s in verschillende maten van 50 tot maar liefst 5000 liter, maar de meest gangbare zijn die van 1000 of 1500 liter. De rode wijnen rijpen overigens veel minder lang, om de tannines enigszins te temperen.
Georgische wijnen, de proeverij
Zoals ik al opmerkte valt er genoeg te proeven en dat doe ik natuurlijk dan ook. Het gaat te ver om alle geproefde wijnen hier te omschrijven, dus ik zal er paar mooie wijnen uitlichten. Mijn voorkeur gaat uit naar de amber wijnen, die door hun manier van maken en rijping over prachtige aroma’s, complexe smaken en gastronomische kwaliteiten beschikken. Verder worden er in Georgië ook mooie frisse witte wijnen en in hout gerijpte witte wijnen gemaakt. De rode wijnen zijn over het algemeen krachtig en tanninerijk. Opvallend veel wijnen behouden restzoet, ook de rode, vandaar dat er meestal wordt vermeld of de wijn droog of semi-zoet is. Leuk nog te vermelden is dat amber wijnen niet koud worden geserveerd. Door het langdurige schilcontact hebben ze altijd een lichte tanninestructuur en zijn daardoor minder geschikt om koud te worden gedronken.
- Tchotiashvili Kisi Amber dry, 2019
Perzik, thee, sinaasappelschil, krachtig, complex en gastronomisch. Mooi glas. - Tchotiashvili Mtsvane Amber dry, 2017
Wat zoete aanzet, maar verder droog, lichte tannines, heel complex door de langere rijping, steenfruit en gekonfijte sinaasappelschil. Ook heel gastronomisch. - Ethno Rkatsitelli, Amber dry, 2021
Iets drogende tannines, krachtig, hint van karamel en honing, steenfruit en – alweer – sinaasappelschil. Biologisch. - Ethno Saperavi Red dry, 2021
Wat zoete aanzet, mooie tannines, kruidig met zwarte peper, laurier en donker rijp fruit. Biologisch. - Dano Nona’s Sunny Wine, Amber dry, 2022
Gemaakt van 4 druivenrassen, aroma’s van gedroogd fruit en noten, elegante zuren en mooi gebalanceerd. Biologisch. - Dano Rkatsitelli, Orange dry 2019
Iets drogend, elegant en complex met aroma’s van sinaasappel, honing en noten. Biologisch. - Ancient Valley, Mtsvane Rkatsitelli, white dry, 2021
Mooi bittertje, goede zuren , perzik en witte bloemen. - Dano Khornabuji Red dry, 2020
Gemaakt van drie druiven (cabernet sauvignon, pinot noir en saperavi), iets zoete aanzet, verder mooi droog met rijpe tannines, kruidig en rijp zwart fruit. Biologisch.
Na afloop van de proeverij verplaatsen alle aanwezige wijnmakers zich met de overgebleven wijnen naar Georgisch restaurant Batoni Khinkali voor het wijnmakersdiner. Ik ben zo gelukkig daarbij te mogen zijn.
Georgisch wijnmakersdiner
We worden hartelijk ontvangen door de Georgische eigenaar en medewerkers van restaurant Batoni Khinkali. Het kleine en knusse restaurant zit met onze groep van ruim 40 personen (5 Nederlanders, verder alleen Georgiërs!) helemaal vol. Ik word vooraf gewaarschuwd niet te veel op te scheppen aan het begin van het diner, want er zullen de hele avond rijkelijk gevulde schalen op tafel worden gezet. En ja hoor, dat blijkt inderdaad zo!
Opvallend aan de Georgische keuken is het gebruik van inheemse kruiden, specerijen, granaatappelpitjes en noten, verwerkt in sauzen en paté’s. Echt heerlijk allemaal. Zo worden Pkhali (met aubergine, biet en spinazie) Kuchmachi (soort paté van kippenlever) Kupati (varkensworstjes met saus) Acharuli khachapuri (een brood gevuld met gesmolten kaas en eidooier), Khinkali (een soort dumpling) en nog veel meer geserveerd!
Naar goed traditioneel Georgisch gebruik wordt gedurende de avond verschillende malen een toost uitgebracht op van alles en nog wat: gezondheid, traditie, op dierbare overledenen en op de wijn die in overvloed aanwezig is.
Er is maar één conclusie mogelijk:
Georgische wijnen zijn uitstekende maaltijdbegeleiders,
vooral bij die kruidige en smaakrijke Georgische gerechten!
Organisatie: Melman Communications
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
#caroline
Geef een reactie