In de derde week van GESPOT OP DE VAKBEURSFOOD gaat het allemaal over smaak. En over de magie tussen wijn en gerechten. Ik kom namelijk Evelijn van Heuven tegen. En haar boekje Smaakstof. 

Smaakbijbeltje

Evelijn is samen met Huib Edixhoven oprichter/eigenaar van wijnwinkel Vindict in Amsterdam en wijn-webwinkel Vindict.nl. Daarnaast zijn zij importeur van Brix, dé chocolade bij wijn (een volgende keer meer daarover) en hebben ze een heel leuk boekje geschreven: Smaakstof. Op de Vakbeursfood val ik voor dat boekje. En dat is niet de eerste keer. Het is namelijk in 2009 al uitgeven. En sindsdien is het mijn ‘smaakbijbeltje‘.

smaakstof-boek

Wat is wijn nu eigenlijk?!

Hoeveel wordt er niet ‘gekletst en doorgezeefd’ over wijn. Maar wat is nu wijn eigenlijk? Evelijn en Huib leggen het in hun boekje heel simpel uit: “Koop vers druivensap, breng dit een beetje op temperatuur – zeg een graad of vijfentwintig à dertig – en voeg er een zakje gist aan toe. Wanneer een gistcel suiker voor zijn neus krijgt is zijn dag gemaakt; hij eet het op en ‘poept’ alcohol als restproduct weer uit. Een aantal dagen later, wanneer alle suiker is omgezet in alcohol, is wijn een feit!” In 4 x 25 tips leren ze  je alles!

Mistige wijngaarden

De wijnkenners onder ons zullen nu denken: ‘Tja, dat wijnmaken is wel heel erg simplistisch uitgelegd. Er komen zoveel andere zaken bij kijken’. En dat is ook zo. Maar niet iedereen is een specialist. Ingewikkelder  (maar niet minder prettig leesbaar!) wordt het boekje al als er geschreven wordt over ‘mistige wijngaarden’, ‘primaire smaakmakers’, ‘zuurstof’  ’terroir’ en nog veel meer….

tekst

Welke druif in welke streek

Maar als je je daardoorheen hebt gelezen (en dat ga je met veel plezier doen!) komen de 25 bekendste druivensoorten aan bod. Waar komen zij vandaan, wat zijn de specifieke kenmerken, wat zie-ruik-proef je? En waar drink je de wijn die ervan wordt gemaakt bij?! Een overzicht is opgenomen waarin je ziet in welke streek welke druif voorkomt.

Wijn-spijs tips

En dan natuurlijk de wijn-spijs tips. Het gerecht dat je eet is belangrijk, de kruiden die worden gebruikt, de smaakintensiteit. Maar Evelijn en Huib laten je ook nadenken over emoties, sfeer en je eigen smaak. Die zijn minstens zo belangrijk in je wijnkeuze. Tot slot delen zij een 25-tal klassieke wijn-spijs combinaties. Die van oesters & chablis, geitenkaas & sancerre, bbq & shiraz…..Nu zul je zeggen: ‘Dat is niets nieuws’. Maar heel leuk is dat ze op een heldere manier uitleg geven waaróm juist die combinatie zo goed is.

wijnspijs

Ook een SMAAKSTOF voor jou?

SMAAKSTOF, mijn smaakbijbeltje. En weet je wat nu zo leuk is? Ik heb van Evelijn een paar boekjes gekregen om weg te geven! Wat je ervoor moet doen? Ga naar de Facebookpagina van Anne-Wies.NL  en vertel daarop waarom je graag het boekje SMAAKSTOF wilt hebben. Je hoeft me niet te ‘liken’ (hoewel dat natuurlijk wel heel leuk zou zijn:-)) om deel te nemen aan de wedstrijd. Ook hoef je geen vrienden te taggen in je reactie (maar schroom niet….;-) om een boekje te winnen. De boekjes worden verloot onder de leukste reacties. Deze actie loopt tot 20 november 2016.

Geen enkel culinaire nieuwtje, recept, wijn-spijs advies of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS: 

Het boekje kun je o.a. kopen via Bol.com
De website van Vindict.nl

#wijnboek