Het eerste product dat mij opviel tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten is….. Vinivega, een groentewijn van paprika’s en tomaten! Nu ben ik altijd erg sceptisch over ‘wijnen’ die niet worden gemaakt van druiven, maar door dit koppeltje werd ik aangenaam verrast.

No waste

De vraag naar lokale producten is nog altijd groeiend, evenals de ‘no-waste’ gedachte. Dat zette twee ondernemende groentetelers aan het denken toen ze uitbreiding zochten van toepassingen voor hun paprika’s en tomaten. Ze kwamen in contact met Neerlands Wijnmakerij, een grote professionele wijnmakerij in Bentelo, een dorpje in Overijssel. Neerlands Wijnmakerij produceert al vele jaren kwaliteitswijnen op maat voor diverse wijnboeren. Ook de wijnlijn ‘Kus van Thérèse’ van sterrenrestaurant De Librije, wordt hier gemaakt. Jonnie en Thérèse Boer zijn dermate enthousiast over de groentewijnen dat zij spontaan hun naam verbonden hebben aan dit bijzondere product.

vinivegalibrije

Thérèse en Jonnie Boer zijn blij met de Vinivega groentewijnen. (foto: RTV Oost)

Neerlands Wijnmakerij

De paprikawijn is gemaakt van een mix van gele, rode en oranje paprika’s, de tomatenwijn van rijpe tros- en gewone tomaten. De paprika’s en tomaten worden bij Neerlands Wijnmakerij geperst en vergist tot groentewijnen. Zowel de paprika- als de tomatenwijn hebben een pulpgisting gehad van enkele dagen. Daarna volgt een temperatuur-gecontroleerde gisting van een dag of tien. De rijping neemt in totaal nog enkele weken in beslag. “Tomaat en Paprika zijn de eerste in een rij van groentewijnen die we willen gaan ontwikkelen. We zijn bijvoorbeeld al bezig met asperge, komkommer, rabarber, etc. Verder zijn we bezig met een onderzoek naar exportmogelijkheden naar China en Amerika. De wijn is binnenkort ook verkrijgbaar in kleine (0,375L)  flesjes”, zo laat Roelof Visscher van Neerlands Wijnmakerij enthousiast weten.

neerlandswijnmakerijlogo

Vinivega, lekker fris 

Maar zit de wijnwereld te wachten op deze wijnen? De makers geloven van wel. Wijndrinkers zijn nieuwsgierig en deze wijnen voorzien in de behoefte om te experimenteren met nieuwe wijn-spijscombinaties. De groentewijnen zijn, net als witte wijn, heel licht van kleur. Het vocht van de groentes bevat immers weinig kleur. De paprikawijn heeft een echte paprika-neus. Je kunt het (niet oneerbiedig bedoeld) een beetje vergelijken met een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, die kan ook zo ruiken naar groene paprika. Hij is lekker fris, alsof je een knapperige paprika doormidden breekt. De tomatenwijn is niet heel ‘tomatig’: het lijkt gewoon een witte wijn, maar heel ver weg proef je onopvallend de tomaat. En ook deze tomatenwijn is lekker fris.

vinivegapaprika

Wat eet je bij de Vinivega 

Tomatenwijn

  • Tomaten tarte tatin
  • Tomaatjes gedipt in honing sesam
  • Gemarineerde buffelmozzarella met marjolein en citroen
  • Tip van Jonnie Boer: schelpdieren

Paprikawijn

  • Hongaarse goulash
  • Tortillarolletjes met gegrilde paprika, roomkaas en mosterd honing dressing
  • Pittige geitenkaas met paprika-relish
  • Tip van Jonnie Boer: langoustines

Win-actie!

Ben je nieuwsgierig hoe ze smaken? Dat komt goed uit want ik ga twee flessen Vinivega weggeven! Één tomaten- en één paprikawijn. Wat je ervoor moet doen? Laat onder dit bericht een boodschap achter welke wijn je graag wilt proeven en waarom je vindt dat juist JIJ die wijn moet proeven. Uit de reacties kiezen wij de meest originele. Reacties geplaatst vóór 15 oktober 2016 dingen mee. De uitslag wordt 16 oktober 2016 bekend gemaakt.

Enne…. wil je niets missen en dus één keer in de week mijn laatste blogs in je mailbox? Vul dan je mailadres in op mijn homepage ! (Wat overigens geen invloed heeft op de win-actie)

 

Enkele recepten vind je op deze website
Enkele verkoopadressen vind je ook op deze website
Voor een verkoopadres bij jou in de buurt neem je contact op met Brauer Special Food Import