Toen de uitnodiging voor de proeverij met wijnen uit Georgië binnenkwam, wist ik het meteen, dit wordt een bijzondere wijnproeverij. Georgië wordt immers beschouwd als één van de oudste wijn producerende landen ter wereld; hier werden zo’n 8000 jaar geleden de eerste wijnen gemaakt. Angelique Meulendijks was erbij .

Georgië, land van traditie en wijn

Georgië ligt aan de Zwarte Zee en wordt in het oosten begrensd door Rusland, Armenië en Azerbeidzjan.  Het land heeft een zeer oude wijngeschiedenis en -cultuur; archeologische opgravingen bij Gadachrili Gora tonen aan dat al in 6000 voor Christus in Georgië wijn werd gemaakt. De omstandigheden voor wijnbouw zijn hier dan ook bijzonder gunstig. De bodems zijn divers en het klimaat varieert van gematigd in het westen tot aan subtropisch in het oosten van het land. Nog steeds maakt bijna iedere Georgische familie zelf wijn. Vaak nog op de traditionele manier in aardewerken amforen of vazen, die worden ingegraven in de grond om de wijn koel te houden. Zelfs het Georgische schrift heeft de vorm van wijnranken.

De druiven

De Georgische wijnen worden voornamelijk gemaakt van autochtone druivenrassen, die alleen in Georgië voorkomen. Het land heeft honderden inheemse druivenrassen, met namen als rkatsiteli, mtsvane, kisi en khikvi voor de witte druivenrassen en saperavi en aladasturi voor de blauwe rassen. Rkatsiteli en saperavi komen het meeste voor. Er zijn ook wijnen van klassieke druivenrassen zoals cabernet sauvignon en syrah, maar deze zijn duidelijk in de minderheid. Ik proefde zelfs een heerlijke rosé, gemaakt van de montepulciano druif: Rosé Nitsa van Tchotiashvili Vinyards, speciaal gemaakt omdat de dochter van de eigenaar erg van rosé houdt!

Georgië wijnen

De Georgische wijnen

Van de inheemse Georgische druivenrassen worden verschillende typen wijn gemaakt: van mousserende wijnen (pet-nat en traditionele methode met een tweede gisting in de fles), frisse witte wijnen en rosé uit RVS, fruitige rode wijnen, halfzoete rode wijnen, tot aan houtgerijpte rode wijnen. Over het algemeen gebruiken de Georgische wijnboeren niet veel houten vaten, zelfs niet voor de rode wijnen. De meest bijzondere wijnen zijn echter de amberwijnen die worden gemaakt op de traditionele manier in de Qvevris, met minimale interventie.

De Qvevri

Een Qvevri is een aardewerken amfora of vaas, waarin het druivensap vergist en de wijn rijpt. Vroeger werd de Qvevri ingegraven in de grond om de temperatuur te kunnen reguleren, tegenwoordig zijn er ook Qvevris van duizenden liters, die in de vloer van de wijnkelder staan. Vaak worden de schillen van witte druiven mee geweekt tijdens de vergisting. Doordat de schilletjes van de witte druiven mee vergisten hebben ze de tijd om kleurstof en tannine af te geven aan de wijn. Hierdoor ontstaan op een natuurlijke manier Orange (in Georgië bekend als amber) wijnen. Het zijn unieke wijnen met veel puurheid en karakter, die vaak gastronomisch zeer goed inzetbaar zijn met verschillende gerechten.

Bleeker dia qvevri

Presentatie over de vinificatie in traditionele Qvevri door Peter Bleeker van Wijnimport Bleeker

Wijnhuizen

Tijdens deze eerste officiële B2B proeverij waren er meer dan 100 wijnen uit Georgië te proeven. Ook was er volop gelegenheid voor de bezoekers om de wijnmakers te ontmoeten. Zowel wijnhuizen met een grote bekendheid in Georgië als kleinere, nog onbekende wijnhuizen uit verschillende Georgische wijnregio’s waren aanwezig:

– Giviv Kokaia, wijnhuis Biomarani
– Mikheil Chonishvili, wijnhuis Chona’s Marani
– Gogi Dakishvili, wijnhuis Dakishvili/Teleda Orgo
– Lado Robakidze, wijnhuis Ethno
– Shalva Sikharulidze, wijnhuis Labara
– George Sky, wijnhuis Rtoni/Melatoni
– Yvo & Sophia Stoots, wijnhuis Sopho’s
– Kakha Tchotiashvili, wijnhuis Tchotiashvili
– Lado Uzunashvili, wijnhuis Vazisubani/Royal Khvanchkara/Georgian Sun
– Gia Piradashvili, wijnhuis Winiveria/Tavankari/Gurashvili

Georgië wijnmakers

Georgische wijn en spijs

Deze bijzondere wijnproeverij werd afgesloten met een diner met alle wijnmakers in het Georgische restaurant Batoni Khinkali op de Willem Sparkweg in Amsterdam. Leuk om mee te maken, want eten en drinken is van groot belang in de Georgische cultuur. Veel van de gerechten uit de Georgische keuken zijn immaterieel cultureel erfgoed, zoals de ‘Khachapuri’, een warm brood gevuld met gesmolten kaas en ei. De Georgische eetcultuur legt de nadruk op delen, dus alle schotels en flessen wijn werden gedeeld. Over het algemeen speelt vlees een grote rol in de Georgische keuken, zo proefden we o.a. eend, gebraden kip en Georgische worst. Naast vleesgerechten zijn er ook vegetarische schotels met groenten of kaas, zoals ‘Pchali’ – fijngehakte bieten in een balletje samengeperst. Natuurlijk proefden we ook de ‘Khinkali’, een tasje van deeg gevuld met bouillon met vlees, groenten of kaas. Daarnaast spelen walnoten een belangrijke rol in de Georgische keuken. De notenpasta past perfect bij de complexe amberwijnen.

Georgische proeverij dinner Ghislaine

Foto’s: Ghislaine Melman

Tijdens een Georgisch diner neemt de ‘Tamada’, de toostmeester, een belangrijke plaats in. Hij zit aan het hoofd van de tafel en doet alle toosten tijdens het eten. Peter Bleeker was een voortreffelijke Tamada en de avond vloog voorbij met proosten op het leven, de liefde en de wijn. Gaumardjos!

Georgië gasten dinner

De pure, complexe amberwijnen lenen zich erg goed voor bijzondere wijn en spijs combinaties en sluiten mooi aan bij de pure smaken van de Georgische keuken. Ik vond met name de typische notenpasta mooi aansluiten bij de complexe smaak van de Georgische amberwijnen. Als je nog onbekend bent met de wijnen uit Georgië zal de smaak in het begin even wennen zijn, maar vanwege de bijzondere inheemse druivenrassen en de unieke vinificatiemethode zijn de Georgische wijnen zeker het proberen waard.

Over Wijnimport Bleeker 

Deze B2B wijnproeverij werd georganiseerd door Ghislaine Melman van Melman Communications in opdracht van Wijnimport Bleeker, de grootste importeur van Georgische wijnen in de Benelux. De familie achter Wijnimport Bleeker zijn Mana Ottmer en Peter Bleeker. Mana is van oorsprong Georgische en Peter Nederlands. Hun doel is het promoten van Georgië. In 2016 is Wijnimport Bleeker begonnen met de import van Franse wijnen. Met zo’n 150 verschillende, direct geïmporteerde wijnen van zo’n 30 wijnhuizen is Wijnimport Bleeker de grootste Georgische importeur van de Benelux. Ze importeren het liefst van kleinschalige familiebedrijven en kennen alle wijnmakers persoonlijk. Om de kwaliteit van de Georgische wijnen te beschermen investeert het wijnbedrijf in temperatuur gereguleerd transport.

wijnimport-bleeker.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® en marketeer Angelique Meulendijks helpt horeca ondernemers bij het centraal stellen van wijn binnen hun horeca concept. Daarnaast organiseert zij wijn(-spijs) proeverijen voor bedrijven en particulieren. Lees hier  de artikelen van Angelique.



Booking.com

#angeliquemeulendijks