Al eerder schreef ik over Restaurant 1397, de nieuwe naam van restaurant Hemingway in Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom. Nu mocht ik er, op uitnodiging, genieten van een diner voor twee personen inclusief overnachting. En genieten… dat deze we zeker! Lees maar even mee.

Als we arriveren we in Bergen op Zoom, regent het, dus plu-tje op want in slechts 10 minuten loop je vanuit het treinstation naar het levendige plein in de binnenstad, waar Grand Hotel De Draak zich bevindt. Bergen op Zoom, ken je die stad? Het is een prachtige historische vestingstad in Noord-Brabant. Er schijnen niet alleen meer dan 800 (!)) monumenten te vinden te zijn in de gezellige binnenstad, ook tal van bijzondere winkeltjes en leuke terrassen vind je op het plein en in de vele steegjes en straatjes die de binnenstad telt. Voor ons in elk geval een reden nog eens terug te gaan bij beter weer (hier kun je beschikbaarheden checken). Maar nu eerst genieten bij De Draak. 

Hoe mistroostig het er buiten ook uitziet, zo sfeervol en warm ziet het er binnen uit. We krijgen een prachtige kamer toegewezen op de tweede verdieping, met uitzicht op het plein. Veel van het uitzicht geniet ik niet want…. ik neem voor het diner een heerlijk bad in de prachtig en effectief ingerichte badkamer😇.

Draak entree en kamer

Sfeervolle details en waanzinnig amuse

In het restaurant is een tafel voor ons gereserveerd met uitkijk op het plein. Wederom kijk ik echter liever naar de sfeervolle details binnen dan naar buiten. Een mooie grote open haard, bijzondere schilderijen en tapijten, met linnen gedekte tafels…. Helemaal goed.

De Draak Restaurant

En nog beter als restaurant manager Imad Khalfioui ons het aperitief inschenkt, een bruisend glas Nederlandse wijn: Brut Prins van Holset 2016, een blend van Souvignier Gris en Johanniter. Goudgeel van kleur, boter en gele appel in de neus. Een stevige, schuimige mousse die middellang duurt. Rijpe smaken, gele appel toast, eiken, botertje. Lange finish. Heerlijke en feestelijke wijn bij de amuses. Naast lekker brood van De Broodbakkers, vergezeld van Hoeveboter, is een van de amuses een voltreffer: ‘Kibbeling van bloemkool met Joppie saus‘. Waanzinnig lekkere én vega combinatie. 

Holset brut en kibbeling De Draak 1397

6-Gangen met bijpassende dranken

Vervolgens genieten we van een 6-gangen menu met bijpassende dranken. Ik zeg dranken, want er wordt niet alleen wijn geschonken bij de gerechten. Chef- Kok De Draak 1397Een geweldige combi is er ook een met Cider bij het eerste gerechtje met biet. De wijn-spijs combinaties zijn zorgvuldig samengesteld door gastheer en registervinoloog Guus van Dijk samen met sommelier Joost Dekker en restaurant mananger Imad Khalfioui, samen met de witte brigade, waar Chef-Kok Torben Bouterse de scepter zwaait. Laatsgenoemde komt ook zelf uitserveren in het restaurant waarbij bij enthousiast vertelt over zijn gerechten. Zoals bijvoorbeeld over het ontstaan van het waanzinnig lekkere gerechtje van bloemkool en truffel. Toen Torben nog thuis woonde werd er steevast elke maandagavond bloemkool gegeten. En altijd op dezelfde manier bereid. Omdat dat de enige dag was dat hij ’s avonds vrij was, en hij dus thuis at, werd hij daar op zijn zachts gezegd niet blij van. Dat deed hem besluiten de uitdaging aan te gaan om eens iets anders, iets lekkers met bloemkool te gaan doen. Nou… daar is hij in geslaagd! Met verve! 

Het 6-gangen diner bij Restaurant 1397

CRÈME CRU
rode biet – witte aceto – groene appel
Sheppy’s Vintage 2019 Cider

Draak 1397 biet en cider

KWARTEL
lardo – sambai – little gem
Clos de la Roilette Fleurie2020

Draak 1397 kwartel en fleurie

ROG
kombu – groene asperge – dashi witte ui
Weisser Burgunder Martin Wassmer 2020

Draak 1397 Rog en weisser burgunder

ZWARTE TRUFFEL
bloemkool – gepekelde eidooier – hazelnoot
Wente Morning Fog 2019

Draak 1397 Zwarte truffel en Wente

HOLLANDS KALF
miso – aubergine – sesam
Château Dubard Bel-Air 2016

Draak 1397 Kalf en Dubard

MANGO
roze peper – Valrhona – lychee
Tschida Spätlese 2018

Draak 1397 Mango en Auslese

Na deze 6 gangen zijn we eigenlijk heel blij en voldaan, maar ik had gehoord dat Restaurant 1397 ook een geweldige kaaswagen heeft. Nu bleek die nog niet te zijn gearriveerd, maar heerlijke kaasje waren er wel in huis. Evenals bijpassend wijnen. En tja… als je dan toch blijft slapen… 

KAASJES

Type camembert van rauwe buffelmelk uit Piëmonte
Belgische kaas gewassen in Trappistenbier
Red Witch uit Zwitserland
Oude Boeren Oplegkaas 36 maanden gerijpt
Bleu de Basque uit Frans Baskenland van gepasteuriseerde schapenmelk
Kalarzyna Contemplations Sauvignon Blanc
Port 10 years S.Leonardo
Domaine La Hitaire Jardin d’Hiver 2018

Draak 1397 kaas en dessertwijnen

Wellness, fitness en… wijn

De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt, laat gastheer Guus de Dijk ons nog even de wellness- en fitnessruimte zien, die juist vandaag opengaat. Én de wijnkelder van het restaurant. We lopen een lange gang door naar een aanpalend gebouw, voorheen De Gouden Leeuw, waar tevens hotelkamers te vinden zijn. Net als in een ander pand aan het plein overigens. In totaal 62 kamers telt De Draak. 

Draak wellness

Uit dit verslag zul je begrijpen dat wij enorm hebben genoten tijdens deze korte ‘city-break’. Van de sfeer, warmte, gastvrijheid, de heerlijke gerechtjes én wijnen. Kortom: Grand Hotel De Draak en Restaurant 1397: dikke aanrader! 

Meer over Restaurant 1397 en Grand Hotel De Draak vind je op mijn eerdere artikel hier over

Meer info of reserveren? Check www.hoteldedraak.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief! 

 

 

Booking.com