Ken jij Generation Riesling al? Generation Riesling is een dynamisch netwerk- en presentatie platform van en voor jonge, (max. 35 jaar) ambitieuze, goed opgeleide wijnmakers die Duitse wijn nationaal en internationaal weer op de kaart willen zetten. En dat doen ze goed!

Generation Riesling proeverij

Generation Riesling werd in 2006 opgericht door het Duits Wijninstituut. Door de naam zou je denken dat het alleen maar om Riesling draait maar niets is minder waar. De naam is gekozen omdat Riesling het meest bekende Duitse druivenras is, maar de jonge wijnmakers hebben meer te bieden dan Riesling alleen.

Dat mocht ik ervaren tijdens een perstrip naar Berlijn, waar de Generation Riesling hun jaarlijkse overzichtsproeverij hield. 26 leden presenteerden op 1 mei jl. in het hippe Berlijnse Alte Münze (een fabriekspand waar vroeger munten werden geslagen) hun wijnen aan handel, horeca, pers en andere geïnteresseerde wijnliefhebbers.

Wijnen uit Rheingau, Nahe, Franken, Baden, Württemberg, Pfalz, Mosel en Rheinhessen stonden op de proeftafels. Ik proefde niet alleen mooie Rieslings, Spät- Grau- en Weissburgunders, Silvaners, Scheurebes en Muskatellers, maar ook loepzuivere Sauvignons en Chardonnay’s en verschillende interessante blends.

Generation Riesling wijnmakers (3)

Enthousiasme en vakkennis

De sfeer op deze proeverij is super. Het enthousiasme van de wijnmakers spat ervan af. Voor hun eigen wijnen, maar ook voor die van hun collega’s. Generation Riesling blijkt een superleuke en nuttige netwerkclub te zijn met heel actieve leden. Echt leuk ook om te ervaren dat veel van deze jonge vakmensen weliswaar het bedrijf van hun ouders overnamen, maar er direct hun eigen schwung aan geven en gaan voor hun ideaal.

Girlpower in Rheinhessen

Niet alle van de inmiddels ca. 500 (!) leden van de Generation Riesling konden vandaag aanwezig zijn. De volgende dag in Rheinhessen ontmoet ik bijvoorbeeld drie jonge vrouwelijke wijnmakers die ook zijn aangesloten bij de Generation Riesling en met z’n drieën een mooie presentatie voor ons hebben voorbereid. Martina Bernhard, Sabrina Becker en Johanna Bossert verrassen ons onder meer met hun ‘Girl Power Blend’. Een blend van wijnen van hun verschillende terroirs in Rheinhessen: Riesling van Weingut Bossert, Silvaner van Weingut Bernhard en Weisser Burgunder van Weingut Becker. En die is heerlijk!

Generation Riesling Girl Power Blend

Girl Power! Vlnr: Martina Bernhard, Johanna Bossert en Sabrina Becker

Meer over deze persreis in een volgend artikel.
Voor nu kan ik beamen wat ons was beloofd:
Generation Riesling makes ‘The Coolest Wines on Earth’

Website Generation Riesling: https://www.generationriesling.de/

Alles over Duitse wijnen lees je op de website van het Duits Wijninstituut: www.deutscheweine.de en het Informatiebureau voor Duitse Wijn: www.duitsewijn.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier in✏️
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!