Van 23-26 september 2024 vond de jaarlijkse Horeca vakbeurs Gastvrij Rotterdam plaats. Met vijf volle beurshallen en een recordaantal bezoekers was de 11e editie van Gastvrij Rotterdam grootser dan ooit. 

Robert Melaard, managing director bij Gastvrij Rotterdam: “Na het mooie resultaat van onze jubileumeditie in 2023, heeft ook deze 11e editie van Gastvrij Rotterdam weer het bezoekersrecord verbroken. In totaal mochten we 19.724 bezoekers verwelkomen en dat overstijgt opnieuw alle verwachtingen. We zijn enorm blij dat we ook deze editie met onze Founding Partners, zoveel branchepartners, mediapartners en de 500 exposanten zo mooi hebben neergezet.”

Gastvrij Rotterdam, een bruisende beurs

Ikzelf was er slechts een van de drie dagen en dat bleek veel te kort! Op deze bruisende beurs waren niet alleen volop producten te vinden van hoge kwaliteit, ook vonden vele culinaire wedstrijden en finales plaats waaronder de finale van Bocuse d’Or, de finale van Wijnvrouw van het Jaar, de voorrondes van de HANOS Gouden Koksmutsen Smaakmakers Challenge, Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs, Jonge Keukenhelden, Het Glazen Kalf, The Green Chef’s Hat, NK Oestersteken en NK Sabreren en meer!

Mijn highlights in korte tijd

Het doel deze dinsdag was natuurlijk de finale van Wijnvrouw van het Jaar 2024, waarvan ik 1 van de 4 genomineerden was. Hoe dat afliep lees je hier. Onderweg naar het altijd gezellige, sfeervolle Wijntheater, waar deze finale plaatsvond kwam ik een aantal bijzondere producten tegen.

Plantaardige Foie Gras, Flora Professional en wijn in blik

Vliegensvlug liep ik door het duurzaamheidspaviljoen “Dit Smaakt naar Meer!” en het Plant-based Pavilion. Op mijn to-do list voor volgend jaar. Een paar ‘plant-based’ producten wil ik hier toch even kort benoemen.

Plantaardige Foie Gras bijvoorbeeld. Ik was zeer sceptisch, want ik had er al een paar geproefd. En je kunt je afvragen of vegetariërs/veganisten erop zitten te wachten, maar deze van Van Gelder kon voor mij meer dan ‘door de beugel’. Aan de basis liggen cashewnoten, verder verwerkt met cacaoboter, kokosolie en miso. vangeldernederland.nl

Een plantaardige kruidenboter en een wafel met plantaardige slagroom. Als je dat proeft zonder te weten dat het geen ‘echte’ boter en ‘echte’ slagroom is, en  je vindt het lekker: dan kan dat voor mij, en mijn medeproefster, eveneens meer dan ‘door de beugel’. Een heel goed alternatief voor vegetariërs en veganisten, maar zeker ook voor de planeet. Lees er meer over via florafoodgroup.com

Niet plantaardig, maar ook de moeite waard: Wijn in blik ‘2Wine’, opgericht door een Nederlands familiebedrijf dat op Mallorca het ecologische wijnbedrijf Can Celat bezit. Voor de canned wines komen de druiven echter niet van Mallorca. Voor de mousserende witte wijn komen de chardonnay en glera druiven uit Italië, voor de rosé komen de merlot en cabernet uit de IGP Atlantique en voor de stille witte is sauvignon blanc uit de Franse Côtes de Duras gebruikt. De trendy blikjes hebben een moderne uitstraling. Ik proefde de wijnen uit een glas en ze smaakten verrassend goed. 2wine.eu

Foie Gras, Flora, 2wine Gastvrij Rotterdam

P31 Groene ‘Campari’

Na het proeven van een stukje pizza uit de steenoven, ambachtelijke bitterballen, het altijd heerlijke Livar vlees en de groene cressen van Koppert Cress kom ik iets anders ‘groens’ tegen: P31 Aperitivo Green en Green Bitter. P31 wordt zoals de naam al zegt, bereid met 31 kruiden. Daaronder onder meer waaronder bittere sinaasappel, zoete sinaasappel, mandarijn, kaneel, duizendguldenkruid,  koriander, kruidnagel, zachte absint, Romeinse alsem, kamille, gentiaan, rabarber, vanille, gember, marjolein, tamarinde, limoen…..  En je kunt er ook verrassende cocktails mee bereiden. Meer info: p31aperitivogreen.com.
Importeur in Nederland: c2cu.nl.

Pizza, bitterballen, livar Gastvrij Rotterdam

P31 en koppert Cress Gastvrij Rotterdam

Wine of Moldova

Snel bezocht ik even de stand van Wine of Moldova om te kijken of ik er een van mijn Moldavische vrienden zou ontmoeten. Ik heb er vorig jaar namelijk gejureerd en enkele wijnbedrijven bezocht en eind november ga ik dat weer doen. Ik werd echter vriendelijk begroet door medewerksters van communicatiebureau Pitch Pr, die Wine of Moldova representeert. Ik ontmoette er ook Mana Bleeker, die samen met haar echtgenoot Peter Georgische wijnen importeert. Samen proeven we een Saperavi waarna ze me uitnodigt later hun stand te bezoeken.

Georgische wijnen bij Bleeker Wijnimport

Mana en Peter laten me een groot aantal wijnen uit hun uitgebreide assortiment Georgische wijnen proeven. Van een ‘petnat’ tot een qvevri-wijn, van een amberwijn tot een rosé van montepulciano. Stuk voor stuk bijzondere wijnen en zeker het proberen waard! Meer over de wijnen van Mana en Peter op deze website en een Georgisch wijnmakers-diner lees je hier.
wijnimport-bleeker.nl

La Grand d’Halte 

La Grand’ Halte is de exclusieve importeur van biologische topwijnen uit de Maghreb, een regio waar al 2500 jaar wijn wordt gemaakt. Zij importeren wijnen uit Marokko, Algerije en Tunesië. Tijd om hier te proeven heb ik helaas niet meer, maar mijn interesse is gewekt door de interessante verhalen van de enthousiaste eigenaar Marco Rensma. Ik ga La Grand’ Halte zeker volgen.
La Grand d’Halte 

Maghreb, Moldova, Bleeker Georgië Gastvrij Rotterdam

Georgische wijnen Gastvrij Rotterdam

Puklavec oude jaargangen

Puklavec Family wines is, met 508 ha aan wijngaarden, de grootste familie-wijnmakerij en wijn-exporteur in Slovenië. De wijnen worden onder verschillende merken op de markt gebracht. In het Wijntheater presenteert Tatjana Puklavec enkele oudere jaargangen Furmint en die blijken heel bijzonder! We proeven duidelijk hoe goed Furmint kan ouderen. Drie bijzonder mooie wijnen, maar de oudste is veruit mijn favoriet. Een witte wijn uit 1971 (!) die nog zo fris is, zoveel fruit heeft! Een luid applaus ontvangt Tatjana voor het delen van deze ‘amazing wines’.
puklavecfamilywines.com

Furmint Puklavec Gastvrij Rotterdam

Glasproeverij 

Last, maar zeker niet least, de glasproeverij door Barbara Verbeek. In samenwerking met glasfabrikant Royal Leerdam ontwierp zij de Experts Collection. De vier verschillende wijnglazen, de champagne-coup en het beenloze wijnglas zijn ontworpen om de maximale smaakbeleving te bereiken. De glazen kregen als namen mee ‘Licht & Fris’, ‘Fruitig & Soepel’, ‘Rond & Rijp’, ‘Krachtig & Kruidig’, ‘Mousserend’ en ‘Water & Wijn glas’. De namen geven aan welk type wijn het best tot zijn recht komt in het betreffende glas. Zo proeven we een Cava uit een traditioneel champagne-glas en uit het coupje van de Experts Collection en een Chileense Chardonnay en Pinot Noir van Montes uit 4 verschillende glazen. Heel leuk om deze proeverij mee te maken, want het maakt echt wel uit in welk glas je een wijn schenkt.
barabaraverbeek.nl/wijnglazen

Glasproeverij Gastvrij Rotterdam

Agendapuntje: editie 2025 van Gastvrij Rotterdam vindt plaats
van 22 t/m 24 september.
Bij mij al drie kruisen voor die dage in de agenda die dagen.
En bij jou?

 

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook