John van de Ven is initiatiefnemer van de digitale culinaire encyclopedie www.Gastropedia.nl. Je kunt er (bijna) alles op vinden wat je zoek met betrekking tot culinaire zaken. Van kooktechnieken tot allergenen, van etiquette tot wijnclassificaties, van productinformatie tot een lijst met culinaire fotografen, journalisten en bloggers. Een superhandige website! Ik vroeg Johan hoe hij op het idee kwam.
Culinaire encyclopedie voor het digitale tijdperk
“Een gedrukt naslagwerk? Is dat nog wel van deze tijd?” vroeg iemand John een tijd geleden, duidend op onze digitale samenleving. Die vraag werd hem gesteld omdat hij in het verleden (met medewerking van vele anderen) boeken heb gemaakt als Handboek Gastronomie, Handboek Worst en Vleeswaren, Handboek Vis, Schaal en Schelpdieren etc. John dacht dus van niet. Gebrek aan tijd en fysieke ruimte, voortdurend wijzigende wetgeving, veranderende kennis over bijvoorbeeld voedselallergieën, nieuwe trends en dergelijke maakten een digitale oplossing noodzakelijk.
Gastropedia voorziet in een behoefte
Ook omdat het ingrediëntenaanbod groter wordt en de menukaart gevarieerder, neemt het belang van kennis over culinaire details toe. Dat geldt voor de chef-kok, restaurant-manager, inkoper, productontwikkelaar, leraar, maar ook voor andere culinair geïnteresseerden. Je hebt immers lang niet altijd de mogelijkheid alle vragen van mensen om je heen te beantwoorden. Natuurlijk kun je een rij vakboeken binnen handbereik houden. Veel handiger is het echter om informatie op een site overzichtelijk en dus snel vindbaar bijeen te hebben. Gastropedia.nl voorziet in deze behoefte.
Handig en snel opzoeksysteem
In de keukens van restaurants, instellingen en cateringbedrijven, op de schrijftafel van culinair publicisten en in de boekenkast van kookclubs en culinair geïnteresseerden is de behoefte aan informatie groot. Maar die informatie moet in de regel wel snel beschikbaar zijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat je vlug een basisbereiding moeten opzoeken, of dat je de betekenis van een bepaalde basisterm niet meer weet? Of je wilt een oud, traditioneel recept nieuw leven inblazen, maar weet eigenlijk niet meer precies hoe het oorspronkelijke recept in elkaar zit. Op zulke momenten is het handig om Gastropedia.nl bij de hand te hebben. De indeling is binnen de verschillende hoofstukken zoveel mogelijk alfabetisch, waardoor je snel een antwoord vindt op je vragen.
Suggesties worden zeer op prijs gesteld
De culinairewereld is voortdurend in beweging, dus Gastropedia.nl is dat ook. Vrijwel dagelijks worden er aanvullingen, verbeteringen en aanpassingen gerealiseerd. Ook schrijffouten, verkeerde foto’s, verkeerde informatie bij een hoofdstuk worden snel opgelost. Daarbij worden opmerkingen of suggesties van lezers dan ook zeer op prijs gesteld.
LEUKE LINKS:
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de gastropedia.nl
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Geef een reactie