Een gastronomische proeverij bij restaurant Pesca in Amsterdam met wijnen van het wijnhuis Domaine Tariquet uit de Gascogne, Frankrijk. Eigenaar van dit duurzaam georiënteerde familiebedrijf Remy Grassa is erbij om zijn wijnen toe te lichten. Andrea de Leeuw schuift aan voor Anne-Wies.NL.

Maart roert zijn staart… in een natte sneeuwstorm kom ik aan bij restaurant Pesca op de Rozengracht in Amsterdam. Binnen is het warm en worden we verwelkomd door het team van Pitch PR, dat deze lunch organiseert voor importeur WalravenSax. In de voorkamer van het restaurant bevindt zich een uitstalling van alle “catches of the day”. Er wordt een oester uit Normandië geserveerd begeleid door de ‘Entracte’, een mousserende wijn van Domaine Tariquet.

Oesterwater ‘Entracte’ en ‘Imprévu’

Oesterwater ‘Entracte’ is een droge mousserende wijn van 70% chenin blanc en 30% chardonnay. De fijne mousse is ontstaan door een tweede fermentatie volgens de Charmat-methode. De wijn rijpte vervolgens 6 maanden op de lie. Het is een ‘Brut Nature’, zéro dosage. Het eindresultaat is een mousserende wijn met maar 10,5% alcohol, licht en met een enorm frisse afdronk. De oester gaat perfect samen met de frisse stijl van de mousserende wijn! Ook de Domaine Tariquet, Imprévu, past heel goed bij de oester. Dit is een wijn van 55% riesling en 45%  ugni blanc. Riesling is als druivenras niet toegestaan voor de benaming Côtes de Gascogne IGP. Imprévu kreeg daarom de ‘Vin de France-benaming’. Maar dat maakt de wijn niet minder lekker!

Tariquet Entracte' en 'Imprévu

Domaine Tariquet

Het verhaal van Domaine Tariquet begint in 1912, als Franse berentemmer Artaud na vele omzwervingen Tariquet ontdekt en verliefd wordt op de omgeving. Hij wil er zijn oude-dag doorbrengen. Samen met zijn zoon Jean-Pierre en diens vrouw Pauline koopt hij het domaine, dat zich bevindt in het hart van de Gascogne tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën, in het midden van de driehoek Toulouse, Bordeaux en Biarritz. Als Hélène, de dochter van Jean-Pierre en Pauline, kapper Pierre Grasse ontmoet trouwen zij en blazen samen nieuw leven in het wijnbedrijf.

Van de vier kinderen van het echtpaar kiezen Maïté en Yves ervoor om de familietraditie voort te zetten.
Aanvankelijk produceerde men uitsluitend Armagnac (brandewijn). In 1972 richtten ze samen met hun vader hun eerste bedrijf op, waardoor de verkoop van hun Bas-Armagnac werd gestimuleerd. Vervolgens werden druivenrassen aangeplant die toen niet in de mode waren en waarvan men mooie, frisse wijnen wilde produceren, hierbij altijd aandacht hebbende voor de natuur. Inmiddels staat de 5e generatie aan het roer: de broers Armin en Rémy Grasse, twee zoons van Yves.

Domaine Tariquet, de ‘Classic’

In 1982 werd de eerste stille witte wijn uitgebracht: de ‘Classic’, een blend van 45% ugni blanc, 35% colombard, 10% sauvignon blanc en 10% gros manseng. Er werden 20.000 flessen van gebotteld. Dit  werd hun 1e grote succes met stille, witte wijn! In 1987 werd de 1e prijs gewonnen met ‘witte wijn van het jaar’. Toen is besloten meer wijngaarden zelf aan te schaffen en alleen nog maar te werken met eigen druiven. Een einde van een tijdperk van bulk en geen druiveninkoop meer van derden. Alle wijngaarden zijn nu 100% eigendom van de familie.

Duurzame wijnbouw

Grassa vertelt: “Voor elke 3 hectare aan wijngaard geven we 1 hectare terug aan de natuur”. Tussen de wijngaarden op het landgoed wordt natuurlijk bos of drasgrond aangelegd. Dit is goed voor de diversiteit en heeft een positief effect op de wijn. Met het oog op de bescherming van het milieu is het domein gecertificeerd ISO 14001 en HVE (Hoge Milieu Waarde). De familie Grassa beheert haar wijngaarden al meer dan 20 jaar op duurzame wijze.

Domaine Tariquet, de lunch

Restaurant Pesca is geen traditioneel restaurant. Men heeft alle oude regels overboord gegooid: geen menu’s of wit linnen. Het draait bij Pesca om de ervaring op de vismarkt, als gast participeer je in het concept en kies je zelf je vis en bijgerechten uit. Pesca is een ‘Theatre of Fish’. Voor ons is er deze middag echter wel een menu samengesteld. Uiteraard begeleid door de wijnen van Domaine Tariquet.

Zalm gepekeld, crème van mierikswortel, kruiden vinaigrette
Tonijn aguachile, avocadeocrème, foreleitjes

Domaine Tariquet, Rosé de Pressée 2022
30% merlot, 30% cabernet franc, 25% syrah en 15% tannat

Domaine Tariquet, Contradiction 2022
100% marselan

De wijnen worden jong gedronken, intense geur en vol fruit. Beide rosé’s passen goed bij de voorgerechten!

Tariquet twee x rose

 

Pulpo van de bbq, fregola, coulis van paprika met Japanse kropsla, missodressing, katsuobushi

Domaine Tariquet, Classic 2022

Primeur! De nadruk tijdens deze lunch ligt op de nieuwe ‘Classic’, die gelanceerd wordt met de vintage 2022. Al 40 jaar is deze wijn een succesnummer van het Domaine, maar het werd tijd voor een aanpassing om meer spanning in de wijn te brengen; meer complexiteit, structuur, en lengte, terwijl het verfrissende en lichte karakter behouden blijft. Gros manseng is in de nieuwe ‘Classic’ met een aandeel van 32% nu het belangrijkste druivenras. Ugni blanc behoudt een prominente plaats met 25%, gevolgd door colombard (20%) en sauvignon blanc (15%). Chardonnay met 5% en chenin blanc met 3% zijn toegevoegd voor de ‘finishing touch’. In de nieuwe Classic ging het alcoholpercentage ietsje omhoog van 10,5% naar 11%.
De wijn is net gebotteld en de frisheid spat ervan af!
Perfecte combi met de gebarbecuede pulpo en de frisse Japanse smaken.

Tariquet Classic

Tarbot, beurre blanc van citroentijm
Zeeduivel, paksoi, bundelzwammen en pinda
Bloemkool gepoft, asian pindasaus, crunch van ui

Domaine Tariquet, Amplitude 2022
100% gros manseng

Domaine Tariquet, Réserve 2021
Een blend van 40% gros manseng, 30% chardonnay, 20% sauvignon blanc, 10% semillon. Na 6 maanden vatrijping geblend gevolgd door 12 maanden rijping op lage temperatuur. Deze wijn wordt geschonken in de business class van de KLM.

Wat een spektakel! De tarbot wordt in zijn geheel op schalen geserveerd en smaakt voortreffelijk. Even later komt de zeeduivel ook in zijn geheel. Mooie fusion details die erg goed passen bij de frisse, edoch aromatische wijnen.

Tariquet vis en witte wijnen erachter

 

Cheesecake, sorbet van passiefruit, krokante kokos
Chocolade nemesis, caramel, hazelnoot roomijs

Domaine Tariquet, Dernières Grives 2019
Een wijn van laat geplukte petit manseng druiven. Rijk, krachtig en toch fris. Een zoete, elegante, fijne en ronde wijn met een perfecte balans tussen zoet en zuur.

Tariquet dessert

Het was een inspirerende lunch: het verhaal, de wijnen, het eten.
Met dank aan Rémy Grassa en restaurant Pesca!

Foto’s: © Tony Pérez – @skirr.creatives

Importeur: walravensax.nl

🍇🥂Geen enkel wijn of ander culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is wijndocent bij  Wijnstreken en het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. Check wijnstreken.eu. Lees hier de artikelen van Andrea

Eindredactie: Anne-Wies.NL