In het Amersfoortse Mariënhof organiseerde wijnimporteur Jacobus Boelen een lezing gevolgd door een debat over de toekomst van de gastronomie. Hoe zal in 2033 de gastronomie eruit zien, het jaar waarin Jacobus Boelen zijn 300-jarig bestaan viert?

Geen absolute waarheid

De naam Jacobus Boelen is sinds 2015 weer terug op de markt als label van OR&B dat zich richt op de topgastronomie. Eric Welles, Algemeen Directeur van Oud Reuchlin & Boelen: “Het is altijd spannend om te spreken over wat de toekomst ons gaat brengen. Er is geen goed of fout, er is geen absolute waarheid. Belangrijk is wel dat je de toekomst eerder ziet dan een ander. Dat zorgt immers voor meerwaarde en dus voor goed ondernemerschap. Dit was voor ons de reden om deze dag te organiseren.”

Jacobus Boelen Logo

Kennis, digitalisering en oriëntatie

De lezing werd gegeven door Niño Jacobs (Performance Solutions). Het panel bestond uit Edger Groeneveld (NGS, ‘t Nonnetje**), Ron Andes (Koninklijke Slijtersunie), Puck Wilbers (HTC Advies) en Jeroen van den Brink (DiningCity). Onder leiding van Filemon Wesselink (journalist en wijnliefhebber) deelden zij hun visie op de toekomst, ontstonden er hevige discussies en speelden emoties en passie voor het vak een belangrijke rol. Een verwachte toename van kennis, digitalisering en oriëntatie bij consumenten zal gaan bijdragen aan veranderingen in het wijnaanbod.

JBoelen Gastronomie Toekomst

V.l.n.r. Puck Wilbers, Ron Andes, Edger Groeneveld en Jeroen van den Brink (Foto: Tony Pérez)

Gastronomie in de toekomst, de conclusies

1.  BELEVING
Beleving gaat ook in de toekomst het verschil maken. Men moet verrast worden, er dient een ‘wow’-effectgecreëerd te worden om een gast terug te laten keren. 86% van de consumenten is bereid meer te betalen voor een betere beleving.

2.  CONCEPTEN
Het grootste succes blijftde horecaondernemer behalen, wanneer hij bij het ontwikkelen van een horecaconcept eerst en voornamelijk uitgaat van de “why”: waarom wil ik dit doen en wat is mijn doel richting de consument? Houd hierbij trends in het vakgebied in de gaten, maar begin niet alleen vanuit een trend. Pas deze eventueel aan op jouw concept.

3.  KENNIS
De wijnkennis van consumenten blijft groeien. Men weet steeds beter wat men lekker vindt, wat ertoe leidt dat wijnen beter op de persoon afgestemd kunnen worden.

4.  ADVIES
Door de groeiende kennis van de gast, krijgt de sommelier in de toekomst meer een persoonlijk en adviserend karakter. Hij wordt als het ware een soort sparringpartner voor de gast.

5.  PERSOONLIJK
Restaurateurs en wijnspeciaalzaken zullen zich moeten aanpassen aan de steeds beter ingelichte consument en hierop inspelen met een goed persoonlijk advies.

6. BALANS
De lijn tussenwerk en privé vervaagt, wat ertoe leidt dat men steeds meer buiten de deur eet, waar en wanneer men wil. Hierdoor zullen er meer horecagelegenheden ontstaan, inspelend op de behoefte van de gast: snel, gezond, met producten van goede kwaliteit.

7.  RESERVEREN
Online reserveringssystemen zijn voor de consument onmisbaar geworden. Hoewel deze reserveringssystemen het de ondernemer vaker lastiger dan gemakkelijker maken (het kost immers tijd), zal het aantal restaurants met een online reserveringssysteem toch blijven toenemen om aan de wensen van de gast te voldoen.

8.  VINDBAARHEID
In de online wereld verandert er momenteel veel voor ondernemers, wat het lastig maakt om bij te blijven en alle kanalen bij te houden. Het blijft echter belangrijk om in online zichtbaarheid te investeren. Dit verbetert je vindbaarheid online.

9.  REVIEWS
Omdat online recensies onbetrouwbaarder worden, zal mond-op-mond reclame in de toekomst een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een restaurant. Daarnaast spelen reviews van online influencers voor de consument een steeds grotere rol in het maken van de keuze.

10. LIFESTYLE
De verwachting is dat er in de toekomst, zoals dat ook bij de bieren is gebeurd, meer alcoholvrije wijnen van goede kwaliteit op de markt zullen komen, zodat gasten ook eengoed non-alcoholisch alternatief geboden kan worden.

LINKS:

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
www.jacobusboelen.nl
www.ORBwijn.nl