De organisatie van Gastronomie/Fine Food Professional 2018 kijkt terug op een zeer succesvol en drukbezocht event afgelopen maandag. Opvallend was de aanwezigheid van niet alleen veel bekende gezichten uit de Nederlandse gastronomie, maar ook het hoge aandeel van jonge bezoekers. En dat was een van de doelen van de organisatie, de (smaak van de) jeugd heeft immers de toekomst.
Bezoekers en exposanten waren zeer te spreken over de ruime opzet, ambiance en inrichting van de Ballroom van het Elicium in RAI Amsterdam. ‘Een ware upgrade’ zoals veel deelnemers ons enthousiast vertelden. Ook verschillende exposanten die de overstap naar Amsterdam even wilden afwachten en deze editie niet deelnamen, maar wel kwamen kijken, gaven aan er de komende editie weer graag bij te willen zijn.

Gastronomie/Fine Food Professional, een nieuw jasje

Gastronomie/Fine Food Professional 2018 vond dit jaar voor het eerst plaats in het Elicium van RAI Amsterdam. De voorgaande zeven edities waren in de Jaarbeurs Utrecht. Voor de organisatie dé mogelijkheid om dit event een nieuw jasje te geven. Het event had dit jaar voor het eerst dan ook een nieuwe opzet. Naast de traditionele exposanten met fine food en wijn, waren er deze editie maar liefst vier ingerichte kook- en wijntheaters met een groot aantal belevingsmomenten voor de bezoekers. De combinatie en wisselwerking met een dergelijke programmering is naar onze mening immers de nieuwe trend voor gastronomische beurzen van dit moment. Beleving staat daarbij centraal!

Copa Jerez, Persian Caviar Trophy

Zo vonden er diverse kookwedstrijden plaats zoals de Copa Jerez die door de nieuwe Spaanse ambassadrice uitgereikt werd aan het winnende team van Cheval Blanc (*) in Heemstede. Verder streden chefs om de Persian Caviar Trophy en in de Showcase voor het nieuwe platform ProefschriftRestaurants.nl. Gedurende vele uren in het eerste deel van de dag stonden het Copa Jerez en Forum Gastronomicum kooktheater dan ook vol met chefs en hun teams.

Spanje: Sherry masterclass en Beste Fromager

Spanje stond sowieso in de speciale belangstelling met een sherry masterclass van César Saldaña van het Consejo Regulador van Jerez-Xérès-Sherry en Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda. Ook de winnares van de Award Beste Fromager, Iris Schot van Central Park in Voorburg, bleek een grote passie voor Spanje te hebben en kwam in haar eerste ronde met een kaasplateau met vijf verschillende uitsluitend Spaanse kazen.

De kaastafels van de zeven kandidaten voor de Showcase Beste Fromager van het Jaar trokken veel bekijks. Sommige kandidaten sierden hun plateaus op met hersftsbladeren, waarbij de papegaai van Martijn Struijk van By Pascal het meest opvallend was. Marc Crijns van Crijns serveerde een eigen gemaakte Port CSR bij zijn kaascombinatie en zijn eigen koffiebonenpoeder blend om een kaas extra te garneren.
Vlakbij waren escargots en patés te proeven, kip van Label Rouge, gedroogd fruit, cressen, brood, kazen, jamons, zalm, kaviaar en ijs. Voorts waren er ook kleding voor de keukens en bediening, keukenapparatuur, wijnklimaatkasten, etc.
Erik van Loo van restaurant Parkheuvel (**) verzorgde een masterclass met Label Rouge pluimvee, Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Bleu (**) deed dat met kaviaar. Later op de dag werd Ciel Bleu overigens uitgeroepen tot Restaurant van het Jaar in de categorie boven de 100 euro.
Gastronomie is een combinatie van zowel fine food als wijn. Mede daarom uiteraard ook aandacht voor wijn en andere (non-alcoholische) dranken en ciders.

Finalewijnen Proefschrift Wijnconcours

Het Proefschrift Wijnconcours vierde zijn 30-jarig bestaan. De ruim 160 finalewijnen hiervan stonden prominent op de hoofdstraat van de beurs. Bezoekers konden hier de beste wijnen verkrijgbaar in Nederland en België proeven in verschillende prijsklassen. In het Proefschrift Wijnconcours Vinodroom werd speciaal stilgestaan bij de meest opvallende wijnen van dit concours. Bezoekers en importeurs waren zeer goed te spreken over de ruimte en aandacht die de finalewijnen op de beurs kregen.

Een overzicht van de genomineerde en winnende wijnen van het 30e Proefschrift Wijnconcours
zie je in het filmpje hieronder. 

Orange Wines

De ruim 20 producenten van de Orange Wine Revolution gaven met hun wijnen, truffels, pompoen- en olijfolie een eigen karakter aan hun gedeelte van de beurs. In hun kooktheater waren verschillende kookprogramma’s van door hen meegebrachte Albanese en Sloveense slow food chefs. De Orange wines spreken een (jonge) doelgroep aan die zeer geïnteresseerd zijn in deze nieuwe wijntrend.

Showcases en paneldiscussie

Verder vonden ook onder veel belangstelling de Showcases plaats voor Talentvol Gastheer/Gastvrouw en Talentvol Sommelier. Daarnaast stond Duitsland extra in het zonnetje tijdens een masterclass waarbij de winnaars van de RieslingWeeks hun wijn-spijscombinaties aan het publiek lieten proeven. Het publiek kon nog meer culinaire hoogtepunten ervaren tijdens de presentatie door de winnaar van de Gramona Amuse Wedstrijd i.s.m. Wijnimport J. Bart.
Tijdens een paneldiscussie met diverse restaurantrecensenten én chefs werd er stilgestaan bij het hoe en waarom van hun restaurantbeoordelingen. Een goede inleiding voor de afsluiter van deze bijzondere gastronomische dag: de lancering van het nieuwe online restaurant platform ProefschriftRestaurants.nl. Honderden coryfeeën waren daarbij aanwezig. ProefschriftRestaurants.nl staat sinds 6 november online, neemt u gerust een kijkje!

Wine Professional 2019

Al met al een dynamische dag boordevol gastronomie. Kijk voor een uitgebreid fotoalbum op onze Facebook-pagina. Wij blikken alvast vol positivisme vooruit op de volgende (grotere) editie in 2019! Maar natuurlijk hopen wij u voor die tijd eerst te mogen verwelkomen op Wine Professional 2019, van 7 t/m 9 januari a.s. op de vertrouwde locatie in RAI Amsterdam. Voor deelname aan één of beide beurzen kunt u info opvragen via js.vanlissum@thewinesite.nl.

Bekijk hieronder Gastronomie-Fine Food Professional 2018 in vogelvlucht:

Bron: persbericht The Wine Site

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!