Maandag 16 mei was een avond met een gouden randje. Samen met een aantal collega’s genoten wij van een bijzonder diner in restaurant BORD’EAU in hotel d’Europe in onze hoofdstad Amsterdam. Familie Kwast wijnkopers organiseerde dit samen met familie Gaja. Dochter Gaia Gaja is daar speciaal voor overgevlogen vanuit Italië.

Improviseren op sterrenniveau

Hoewel het restaurant nog volop werd verbouwd (de muren waren afgezet met houten schotten, hier en daar opgeleukt met gouden versierselen, de bedrading hing los (overigens wel veilig afgewerkt)) presteerde men het ons een voortreffelijk diner voor te zetten. Petje af voor de keuken, evenals voor de perfecte zwarte brigade (die er overigens kleurrijk uitzag). Een hoofddeksel lag ook voor een ieder van ons op tafel: een bouwhelm. Nadat de organisatie (de gastvrije familie Kwast) had geconstateerd dat iedereen zijn of haar helm paste kon de avond beginnen. Leuke actie!

Een feestelijk aperitief

Na het aperitief, een glas Laurent Perrier Millésimé 2002, kregen wij een bijzondere amuse: oesterijs, opgediend in een oesterschelp en vergezeld van een glas Laurent Perrier Ultra Brut. Heerlijk entree!

Gaia Gaja aan het woord

Toen was het woord aan Gaia Gaja, een van de dochters van de inmiddels zeer bekende wijnmaker Angelo Gaja. Naast een zeer charmante vrouw is zij ook een dame die weet waar zij mee bezig is en waar zij over praat. Zij vertelde met veel enthousiasme en overtuiging over het bedrijf dat ooit begon in Piëmonte, maar nu ook flink investeert in Toscane en Bolgheri. Met veel succes overigens.

Gaja, de Rossj-Bass 2009

Bij de zeebaars met kokos, limoen verse groenten en zeevenkel smaakte de Rossj-Bass 2009 perfect. Deze wijn uit de Langhe (Piëmonte) bestaat voornamelijk uit chardonnay met een klein deel sauvignon blanc. De druiven voor deze wijn komen van het slechts vier hectare tellende perceel Rossj, een wijngaard genoemd naar Gaja’s andere dochter Rossana, in combinatie met  druiven van het kleine wijngaardje Bass. Sinds 1991 worden ook handgeplukte druiven gebruikt uit een wijngaard in Serralunga, bekend van de prachtige Barolo’s. De wijn rijpte zes tot zeven maanden op nieuwe en gebruikte fusten van 225 liter. Een wijn met spanning, veel fruit, honing- en citrustonen en een mooie zuurbalans. Aanrader!

Gaja, de rode wijnen

Verrassend was de combinatie van rode mul in eigen jus, mul lever en waterkers met de Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino “Rennia” 2006. Wát een wijn! Wát een neus! Daar blijf je aan snuffelen. Dik fruit, kruidig. Toppertje! Ben blij dat ik daarvan nog een kistje in de winkel heb liggen! Bij een glas Gaja Ca’Marcanda Magari 2008, Gaja’s  Toscaanse Bordeaux-blend van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, werd een stukje zwezerik met taggiasche olijf en morieltjes risotto geserveerd. Wederom een voortreffelijke combinatie.

Gaja, diner de wijnen

Gaja’s paradepaardje: Barbaresco: 

Spannend was de proeverij van drie jaren van Gaja’s paradepaardje: Barbaresco. De Barbaresco van Gaja is een wijn die alle karakteristieken van de veertien verschillende nebbiolo wijngaarden combineert. Het is een zeer uitgebalanceerde en complexe wijn met pruimen en rijpe bessen, een lichte dropsmaak, prachtige houttonen en de juiste zuurgraad. We proefden de jaren 2007, 2004 en 1999. Stuk voor stuk prachtige wijnen waarbij ik moeilijk een voorkeur  kon uitspreken voor een jaar, hoewel de 2004 nu toch wel heel mooi op dronk begon te komen… Van deze wijnen genoten wij bij een stukje Wagyu lende met gestoofde groenten, spek en ‘vino rosso’.

Lancering Gaja Vistamare, Bolgheri

Bij de kaas die op het menu stond als “Nederland, Italië” en waar ondergetekende gorgonzola en Reypenaer in meende te herkennen presenteerde Gaia Gaja ons een nieuwe wijn: Gaja Ca’Marcanda Vistamare 2009. Deze aromatische droge wijn is gemaakt van viognier en vermentino aangevuld met een klein deel chardonnay en sauvignon blanc. Deze druiven komen van een wijngaard die door Gaja als experiment is aangeplant in 2005 en ligt in het gebied Bolgheri. De wijn is gerijpt op nieuw eiken en nu al prachtig op dronk. Bij een kopje koffie werd tenslotte een heerlijke door Gaja gemaakte Grappa geschonken. Het was een mooie avond. Ik hoop dat de Gaja dynastie nog véél blijft experimenteren!

Links:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!

www.bordeau.nl

www.kwastwijnkopers.nl