Tijdens internationale wijnkeuringen kom je niet alleen bijzondere wijnen tegen, maar ook mensen. Vorig jaar, tijdens het International Rosé Championship in Krakau, vertelde Master of Wine Elizabeth Gabay me over haar ‘boek over rosé in wording’. En dit jaar… is het er: ROSÉ – Understanding the pink wine revolution. Wat een tof boek is het geworden! 

Rose book Elizabeth Gabay 2

Rosé ontdekken met Gabay

Het zal je niet ontgaan zijn dat rosé de laatste jaren aan populariteit wint. Was er zo’n 25 jaar geleden niet veel meer te koop dan de Matheus rosé in de welbekende groene fles en de zoete Rosé d’Anjou, tegenwoordig is er een legio aan mooie rosé’s te vinden. In haar boek neemt Elizabeth Gabay je mee naar die andere kant van rosé en laat je ontdekken dat rosé niet onder doet voor haar keldermaatjes wit en rood.

Hieronder een filmpje van een interview met Elizabeth Gabay van mei 2017 waarin ze vertelt over rosé en haar nieuwe boek, dat toen nog ‘in wording’ was.

Rosé, de vinificatie

Na een beknopte inleiding over de historie van rosé volgt een duidelijke uitleg over hoe rosé wordt gemaakt. In korte, levendig geschreven hoofdstukjes passeren de verschillende productieprocessen van rosé de revue en komen zaken als het belang van het oogstmoment, de fermentatie, houtgebruik, het blenden en het (on)belang van de kleur van rosé aan bod.

Historische rosé regio’s 

Hoewel rosé nu vrijwel in alle wijngebieden ter wereld wordt gemaakt, zijn er een paar regio’s die een echte rosé traditie hebben. Elizabeth beschrijft die in het hoofdstuk ‘Historical Wine Regions’. Zo is Bordeaux bekend om zijn ‘clairet’, de Provence om zijn Tavel en onze oosterburen om hun ‘Schiller’ -of ‘Schilcher’ wijn. In dit hoofdstuk wordt ook aandacht geschonken aan de eerder genoemde Rosé d’Anjou en diens counterpartner, de Cabernet d’Anjou en, natuurlijk, ook aan Champagne. Verschillende wijnhuizen en de manier waarop zij hun rosé maken passeren de revue.

Rose diverse glazen

Rosé ‘all over the world’

Voor haar boek bezocht Elizabeth Gabay veel wijnbedrijven en proefde zo mogelijk nog meer rosé’s. Dit maakt het grootste deel van haar boek uit. Ze neemt ons mee naar wijngebieden binnen Europa en ver daarbuiten. Bij elk land of wijngebied wordt kort ingegaan op de ontwikkeling van de roséproductie van het betreffende land of wijngebied. Bij elk gebied noemt ze verschillende wijnbedrijven en geeft een beschrijving van de stijl van de aldaar geproduceerde rosé. Handig: adres- en webgegevens zijn toegevoegd.

De marketing van rosé

De credits voor het laatste hoofdstuk: ‘The business of rosé’ zijn voor Elizabeth’s echtgenoot, zo vertelde hij me. Met zijn marktingachtergrond (Harvard MBA) en een rosé-lover als echtgenote is hij daartoe de aangewezen persoon. Hier lees je over het belang van kleur en de vorm van de fles. Over leeftijden van de consument én van de rosé. Maar ook over het belang van adverteren, de sociale media en festivals en events. En uiteraard de stand van zaken wereldwijd.

Elizabeth Gabay en David BernheimJPG

Elizabeth Gabay geniet samen met echtgenoot David Bernheim van het voorjaarszonnetje tijdens het International Rosé Championship 2018 in Krakau.

Kanttekening: het boek is geschreven in het Engels, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Het is helder geschreven en zeker de moeite waard voor iedereen die werkzaam is in de wijnbusiness, een wijnopleiding volgt of ‘gewoon’ in wijn geïnteresseerd is. De opkomst van rosé is niet meer te stuiten. Een van de conclusies van de auteur is dan ook:

Rosé:
The swan emerges!

LINKS:

Dit boek van Elizabeth Gabay koop je snel en makkelijk bij Bol.com 

Meer over het International Rosé Championship vind je hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!