In de maand februari zet Hongarije een van haar ‘flagship’ witte druiven in de spotlights: de Furmint. Furmint is afkomstig uit de Hongaarse wijnregio Tokaj, in het uiterste noord-oosten van het land. De variëteit wordt al genoemd in 1611, in een document uit Erdőbénye in die regio. 

Edelzoete Azsú wijnen

Door de aanzienlijke zuurgraad is de druif geschikt voor een groot aantal wijnstijlen, van beendroog tot edelzoet. Furmint is bovendien vatbaar voor botrytis én heeft een hoog suikergehalte. Het is dan ook geen wonder dat het een van de druiven is wordt gebruikt om de edelzoete Tokaj-wijnen te maken. Het is zelfs de belangrijkste druif van Aszú wijnen, samen met Hárslevelű. Omdat de vraag naar zoete wijnen de laatste jaren afneemt leggen steeds meer producenten uit de Tokaj wijnregio zich ook toe op de productie van droge Furmints.

Droge Furmint wijnen

Furmint wordt inmiddels ook in andere delen van het land verbouwd. Met name in Somló, dat helemaal in het uiterste westen van Hongarije ligt en Badascony, gelegen aan het Balatonmeer. Daar zijn het juist de droge wijnen die furore maken. Doordat de droge wijnen niet worden gemaskeerd door een hoog suikergehalte én omdat Furmint van zichzelf redelijk neutraal van smaak is, is in deze wijnen het ’terrroir’ vaak terug te proeven. In het geval van deze twee gebieden de vulkanische bodem, wat de wijnen een flinty mineraliteit geeft.

Gianluca di Taranto trekt een paar leuke vergelijkingen in zijn onlangs verschenen boek Wine Class, De Druif. Een Dry-Furmint zou een top-alternatief zijn voor een minerale, droge Riesling en een liefhebber van een houtgerijpt Bourgogne (een Chardonnay dus), zou eens een Furmint met een tikje hout moeten uitproberen.

De smaak van Furmint

Zoals je uit bovenstaande zult begrijpen zijn er veel verschillen in de stijl, en daarmee in de aroma’s en smaken van de diverse Furmints. Enkele overeenkomsten zijn er echter wel te vinden. Typische aroma’s zijn bijvoorbeeld gedroogde abrikoos, rijpe peer, honing, kweepeer en hazelnoot. Naast uiteraard de hoge zuurgraad (waardoor de edelzoete wijnen nooit ‘laf’ worden) en de minerale tonen.

Meer over Hongarije op deze website? Kijk hier even rond.

Wil je weten wat er allemaal te beleven valt in February Furmint? Check de website Hungarianwines.eu

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

Meer over dit druivenras (en nog veel meer druivenrassen) leren? Dan is dit boek een dikke aanrader. In alle opzichten!