Eind juni was er een feestje bij Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Alle Frysling wijnen van 2018 werden gepresenteerd met bijpassende hapjes van chefkok Gerben Land. Andrea de Leeuw* proefde voor Anne-Wies.NL.

Het is een prachtige dag om door het Friese landschap naar de Frysling te rijden. Volop zon en alles bloeit en groeit. Wat is Nederland toch mooi! Via groene akkerbouwlandschappen en grote landerijen komen we aan bij de Frysling, de noordelijkste wijngaard van Nederland. Een oase van rust en een heel ander landschap. We zien een prachtig modern huis met direct daarachter de wijngaard.

Frysling

De wijngaard staat er prachtig bij. De wijnstokken zijn opgebonden tussen 7 draden die met palen in de grond zijn vastgezet. Douwe vertelt graag over zijn dagelijks werk en de vele handelingen die verricht moeten worden. Samen met Jantiene en dochter Elvira runt hij sinds 2009 dit mooie familie-wijnbedrijf. De wijngaard van 1,5 hectare staat op vruchtbare zandgronden omringd door eeuwenoude pingo’s, oftewel pingo ruïnes. Een pingo is een heuvel, ontstaan doordat een ondergrondse ijslens de bodem naar boven duwde. De Friese pingoruïnes zijn overblijfselen van pingo’s uit de ijstijd, toen de bodem permanent bevroren was. De aanplant van Frysling bestaat uit 6 hybride druivenrassen: de witte johanniter, souvignier gris en solaris en de blauwe cabernet cortis, cabernet noir en pinotin.

Frysling Jantiene Douwe en Elvira

Vlnr: Jantiene, Douwe en Elvira Broersma

Frysling in de prijzen

Met veel passie en kennis runt de familie Broersma hun bedrijf. Met een geweldig resultaat want in 2018 is de Frysling verkozen tot Beste Wijngaard van Nederland en België! Dat gebeurde zondag 2 september 2018 tijdens de jaarlijkse wijnkeuring in Amerongen. Frysling won bij de Wijnkeuring van de Lage Landen drie zilveren en drie bronzen medailles voor de individuele wijnen, waaronder twee Brûswynen, mousserende wijnen gemaakt volgens de méthode traditional. Daar verdiende Frysling ook twee ereprijzen: “Beste mousserende wijnen 2018” en “Beste wijngaardeniers 2018”.

De eerste rode Frysling

De Frysling bestaat dit jaar 10 jaar en beleefde in 2018 de beste zomer in hun 10-jarig bestaan. Nog niet eerder had de familie Broersma een zo rijke druivenoogst. Die was zo rijk dat de eerste Frylsing rode wijn eraan staat te komen. De blauwe druiven (cabernet cortis en cabernet noir) werden voorheen alleen gebruikt voor hun Brûswynen. De nieuwe rode wijn is net op vat gegaan en zal waarschijnlijk 2 jaar rijpen voor de botteling in mei 2021 plaats zal vinden.

Frysling compilatie

De geproefde wijnen en wijn-spijs combinaties

1) Fruitige droge witte wijn (johanniter/solaris)
De wijn: een frisse strakke wijn. Erg crisp en fruitige afdronk.
Het gerechtje: bbq gamba met citroenmayonaise en zwarte sesam.
De combinatie: omdat de wijn strak is, is het heerlijk te combineren met lichte BBQ-hapjes en vette vis.

2) Volle droge witte wijn (solaris/souvignier gris)
De wijn: een lichte ronde wijn met een volle, zachte afdronk.
Het gerechtje: tartelette met asperge flamande in bolvorm.
De combinatie: prachtige wijn om te combineren met asperges en vegetarische risotto.

3) Blanc de Noir (cabernet cortis/cabernet noir)
De wijn: een licht frisse wijn met fijne smaak van onrijpe nectarines.
Het gerechtje: mossels in blanc de noir op spiesje met minipita en kruiden.
De combinatie: mooie wijn voor op de hete zomerdag met een charcuterie of zeevruchten.

3) Rosé wijn (pinotin)
De wijn: een fruitige donkere rosé met tonen van rood fruit, framboos.
Het gerechtje: rillette van eend met shiso purper en framboos.
De combinatie: de vette smaak van de eend geeft balans en laat de pinotin met de framboos spreken. Ook mooi bij een lichte maaltijd/bbq.

4) Halfdroge witte wijn (johanniter)
De wijn: halfdroge wijn, mooi vol in de mond en erg fruitig. Watermeloen/cantaloupe.
Het gerechtje: watermeloen in tomatencoulis, gemarineerd met geitenkaas.
De combinatie: door de meloen met de tomaat te marineren wordt hij licht hartig, met de geitenkaas erbij komt de johanniter het best tot zijn recht. Varkensvlees of suikerbrood. Lekker als aperitief of dessert.

Mijn favorieten

De wijnen worden, samen met de hapjes, erg enthousiast geproefd! De combinaties maken de tongen los. Leuk hierover met elkaar van gedachte te wisselen. Over het algemeen zijn de wijn-spijs combinaties echt goed gekozen. Persoonlijk bekoren de Brûswynen mij heel erg. Vooral de rosé Brûswyn (die niet op de proeflijst stond) vind ik mooi: droog met een verfijnde mousse. De Blanc de Noir vind ik de mooiste wijn: heel clean en mooi te combineren met paella of andere schaaldiergerechten.

Samengevat een heerlijke dag in een prachtige wijngaard met zeer bevlogen gastheer en gastvrouwen. Dank voor jullie gastvrijheid! Ik kom zeker terug.

Elke 1e zondag van de maand ben je bij de Frylsing welkom van 14.00 uur tot17.00 uur. Mocht je op een ander tijdstip langs willen komen, laat dit dan weten via e-mail, social media of belletje!

Ga hier naar de website van de Frysling

*Andrea de Leeuw is Registervinoloog® en in het bezit van de Sommelieroorkonde van de Wijnacademie Freelance beschikbaar voor wijnproeverijen, wijnadvies en als gastvrouw bij grote (wijn)evenementen. wijnstreken@ziggo.nl 06 22 23 62 08

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Andrea