Wat is er nou fijner dan in een koude februarimaand een bezoekje te brengen aan een wijnland als Spanje? Helaas lijkt dat op korte termijn nog niet mogelijk te zijn. Dus… maak het thuis extra gezellig met mooie wijnen en andere heerlijkheden van Spaanse bodem.

Je kunt natuurlijk allemaal kant-en klare Spaanse hapjes halen bij een goede traiteur, maar hoe leuk is het om zelf met elkaar aan de slag te gaan. Op vinos-de-espana.nl vind je de lekkerste recepten waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan: van Spaanse gehaktballetjes tot gefrituurde courgette; van gebakken mosseltjes met chorizo en tijm tot Spaanse tosti’s. Ook vind je er boordevol informatie over wijn, zoals een overzicht van de in Spanje voorkomende druivenrassen, info over de verschillende wijngebieden, hoe de wijnen worden gemaakt en ga zo maar door.

PiPintxos Rotterdam kopie

Zes fijne Spaanse wijnen

Spanje is een groot wijnland met veel verschillende wijnstijlen, dus er is voor elk wat wils te vinden. Een leuk assortiment kreeg ik opgestuurd door vinos-de-espana.nl / ICEX Foods and Wines from Spain.

Cava bohigas-brut-nature-reserva

1) Cava Bohigas Brut Reserva. DO Cava

Verfrissende Cava om een gezellige avond mee te beginnen. Of gewoon lekker door te drinken. Fris wit fruit, peer en perzik naast lichte tonen van toast in neus en mond. De mousse is verfijnd en elegant, de afdronk verfrissend. Lekker als begeleider van een veelheid aan Spaanse tapashapjes, maar ook bij schelpdiertjes, visgerechten, gerookte zalm of gevogelte.
€ 11,–www.delogie.nl

Zudugaria Blanco

2) Zudugarai Blanco, Bodega Zudugarai, DO Getariako Txakolina

Txakoli is een wijnstijl uit het Spaanse Baskenland rond de kust van de Atlantische Oceaan en wordt voornamelijk gemaakt van inheemse druivenvariëteiten hondarrabi zuri en hondarrabi beltza. Deze wijn is uitsluitend van het eerste druivenras gemaakt. Frisse wijn met in de neus wit fruit en een tikje zilt. In de mond een klein tinteltje bij de aanzet wat bijdraagt aan de frisheid. Lekker bij alles wat uit de zee komt, maar ook bij gevogelte en milde kazen.
± € 10 – € 14 Fourcroy Nederland

Wandering Grace rose

3) Wandering Grace Rosé Premium, DO Tierra de Castilla

Waarom wachten op de zomer voor een heerlijk glas rosé? Met deze rosé haal je de zomer in huis! Hij is gemaakt van 100% grenache. In de neus pink grapefruit, perzik, frambozen, kersen. In de mond komen deze aroma’s allemaal terug. Fluweelzacht en verfrissend met een afdronk die vraagt om nog een slokje. Een heerlijke wijn als aperitief, bij rijke pastagerechten (met blauwe kaas!), wit vlees, tapashapjes.
± € 17,50 – € 21,00 DeDruivenboer.nl

Ermita del conde albilla mayor

4) Ermita del Conde Albillo Mayor, VT de Castilla y Leon

Een druivenras waar je misschien nog nooit van hebt gehoord: albillo mayor, een authentiek druivenras dat nog maar een handjevol voorkomt in Spanje. Deze witte wijn uit Castilla y Léon rijpte 12 maanden op Frans eiken vaten van verschillend formaat. Hij is vol en rond. Bloemig, fris wit fruit, citrus en een prettig amandelbittertje na. Een mooie wijn bij wit vlees, gevogelte, vette vis, blauwe en halfharde kazen.
€ 13,50 DuurzaamBourgondisch.nl

Carlos Serres Roja Gran Reserva

5) Carlos Serres Rioja Gran Reserva, DOCa Rioja

Deze rode wijn is een blend van  85% tempranillo, 10% graciano en 5% mazualo. Hij heeft 36 maanden gerijpt in Frans en Amerikaans eiken vaten, gevolgd door een flesrijping van nog eens 36 maanden. Een wijn waar veel in te beleven is. Rijp donker fruit, een zoete kruidigheid (kaneel, kruidnagel) in de neus. In de mond vol en rond met ook weer het rijpe donkere fruit en stevige, maar ronde tannines. Een echte eetwijn. Geniet van deze wijn bij rood vlees, wild, oudere kazen (Manchego!) en natuurlijk je tapas-maaltijd.
€ 19,95 Boomsmawijnen

Arzuaga reserva especial

6) Arzuaga Reserva Especial, DO Ribera del Duero

Als hekkensluiter niet een van de minste wijnen: een prachtige Ribera del Duero van een al even prachtig wijnhuis: Bodegas Arzuago. Ik ben zo gelukkig dat ik deze bodega geleden mocht bezoeken. Helaas al even gelden en nog steeds geen stukje over gepubliceerd, maar wat in het vat zit… Hoewel mijn aantekeningen zeggen dat deze vintage, 2015, naast de tempranillo,  3% merlot en 2% albillo bevat, is het volgens de gegevens die ik bij de wijn geleverd kreeg een blend van 95% tempranillo en 5% albillo. Wel helemaal van oude wijnstokken van de eigen “La Planta” estate. De wijn rijpte 24 (weer volgens mijn notities 26?) maanden in Frans eiken vaten. Hoe het ook zij, een geweldig glas. In de neus donker fruit, tabak, rokerig, balsamico. In de mond komt dat allemaal terug met stoere, rijpe tannines. Wij genoten van deze wijn bij een haasbiefstukje, wat een geweldige combinatie was. Maar probeer deze wijn ook eens bij een stoofpotje, geroosterds lamsvlees, rood vlees, blauwe kaas of zelfs…. chocolade!
€ 65, – € 70,- WijnimportBart

Voor meer foto’s van mijn bezoek aan Arzuaga: check >>  Instagram

Ontdek meer over Spaanse wijnen en food op FoodsWinesFromSpain

Deze promotie voor Spaanse wijnen en andere delicatessen werd georganiseerd door ICEX, het Spaanse instituut voor buitenlandse handel i.s.m. www.vinos-de-espana.nl

ICEX logo transparant

 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!