Flessenpost. Op de mat viel een wijn met een wel heel gezellig Paas-etiket. Eentje uit Duitsland. Daar zijn onze oosterburen beter in dan wij: Pasen promoten. Ik heb niet zoveel met dit soort etiketten, maar… deze KERNER beviel heel goed!

Kerner? 

De 2015 Niersteiner Paterberg Kerner Spätlese trocken, Deutscher Prädikatswein, van Wein- und Sektkellerei Jakob Gerhardt, Nierstein/Rhein. Kerner? Die zie je niet zo vaak in Nederland. Wat is dat ook alweer? Even in de materie duiken dus. De website Duitsewijnen.nl is daarbij een aanrader!

Kerner, een stukje geschiedenis

Kerner is een witte kruising van de blauwe Trollinger en de witte Riesling. Ze kwam tot stand in 1929 dankzij de druivenkweker August Herold, en wel in het Württembergse Lauffen am Neckar. Aanvankelijk sprak men van de witte Herold, totdat de druif de naam Kerner kreeg. Die naam is een verwijzing naar de Weinsberger arts en dichter Justinus Kerner (1786-1862). In 1969 werd deze kruising officieel erkend.

De teelt van kerner druiven

Kerner houdt van bodems die niet te vochtig en ook niet te droog zijn. Een lange rijpingstijd tot ver in het najaar maakt mostgewichten mogelijk die hoger liggen dan die van Riesling. De rijpheid van het hout en de winterhardheid zijn goed, zij het dat het bladbeheer veel werk vergt. Dit robuuste ras heeft geelgroene druiven met een dikke schil, maar is gevoelig voor oïdium. Kerner levert goede en betrouwbare opbrengsten met mostgewichten die beantwoorden aan de norm voor Prädikatsweine.

Kerner, de vinificatie en de smaak

Het kleine broertje van de Riesling wordt op alle kwaliteitsniveaus tot Spätlese aan toe aangeboden en dienovereenkomstig gevinifieerd, zelfs in de vorm van droge sekt. De kleur loopt uiteen van lichtgeel tot strogeel. De neus is wat aromatischer dan de Riesling: fris, fijn en fruitig (peer, sinaasappelconfituur, groene appel, zwarte bes, abrikoos, ijsbonbon) en heeft soms een subtiele muskaattoets.

Kerner in het glas

Eenvoudige Kerner is dankzij zijn frisse zuren een goede dorstlesser. Droge of halfdroge versies van betere kwaliteit passen goed bij lichte voorgerechten als vis- of groenteterrine, zomerse salades, vis, gevogelte en kalfsvlees, asperges en milde kazen. Fruitig-zoete Spätlesen doen het bijzonder goed bij desserts op basis van appel.

Mijn proefnotities

Tot zover Duitsewijnen.nl. over kerner. Mijn proefnotities: de wijn is bleekgeel met een groen-gouden glas. Heel apart. In neus en mond is hij  heel geurig en aromatisch met witte bloemen maar ook citrus (limoen en grapefruit). Strakdroog met mooie frisse zuren. En proef ik daar toch een zoetje tussendoor? Het opvallend hoge alcoholgehalte (14%) stoort op geen enkele wijze. Heerlijk opwekkend aperitief, maar ook lekker bij schaal- en schelpdieren, asperges en frisse salades.

Kerner frohe ostern

“Droog, aromatisch met een frisse, opwekkende zuurgraad”
AW 8-/10

Meer over Duitse wijnen? Check Duitsewijnen.nl 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen?
Schrijf je dan hier✏ in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#pasen