-review-

Cavahuis Freixenet lanceert in maart zijn ‘Freixenet Limited Edition Cordon Negro’ in een wel heel gezellige fles. De polkadots op de jurken van de flamencodanseressen stonden ervoor model. Cava? Wat is dat ook alweer precies?

Metodo Tradicional

Cava is zo’n beetje de bekendste mousserde wijn uit Spanje. Hij wordt, net als Champagne, gemaakt volgens de metodo tradicional. Dat wil zeggen dat de 2e gisting, die de mousse veroorzaakt, plaatsvindt in de fles. De druiven zijn voornamelijk xarel.lo, macabeu en parellada met daarnaast nog wat andere druivensoorten als chardonnay, garnacha, trepat etc. Cava wordt voornamelijk geproduceerd in de Penedès, gelegen in het noord-oostelijke Catalonië. Maar ook in andere delen van het land, waaronder Rioja en zelfs het hete Extremadura,  mag men Cava produceren. Je kunt je voorstellen dat er daardoor grote verschillen in stijl, smaak en prijs op de markt zijn.

botellas apiladas en la bodega

Cava rijpt, net als Champagne, enkele maanden tot jaren op fles in koele kelders.

Freixenet

Freixenet is gevestigd in Sant Sadurní d’Anoia, een stadje in de buurt van Barcelona, beroemd om zijn Cava-huizen. De basis voor het cavahuis werd al in 1861 gelegd door wijnhandelaar Francesc Sala i Ferrés en inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer. Freixenet is inmiddels een van de grootste producenten van Cava met een afzet in meer dan honderd landen wereldwijd. Deze Limited Edition echter blijft exclusief, van hij is slechts in vier landen verkrijgbaar. Ik heb al een aantal mooie Cava’s mogen proeven en ben heel benieuwd naar deze. Proeven dus!

Cavas Freixenet

Cavas Freixenet

Proefnotities

Deze Cava heeft een heel lente-frisse neus. Je ruikt bloesem, wit fruit, abrikoos en milde citrustonen. Hij heeft een zachte, licht schuimige mousse die niet heel lang blijft. In de mond lekker fris citrusfruit. Ook de afdronk is citrus-fris. Een afdronk die om nog een slokje vraagt!

Freixenet Cordon Negrona dots

Wat eten we bij de Freixenet Limited Edition?

Deze Cava is sowieso een heerlijk zomers aperitief. Aan het strand, mee met de picknick, op je zonnige balkon of achtertuin. Een fijne doordrinker. Als je er iets bij eet kies dan geen zware, stevige gerechten. Kies iets als wat tapashapjes, schaal- en schelpdieren of sushi. Bij ons Japanse kipstoofpotje met de zoetzure saus en een pepertje smaakte hij ook prima!

Freixenet Cordon Negro Limited Edition met het kipstoofpotje.

Freixenet Cordon Negro Limited Edition was lekker met het kipstoofpotje.


Te koop vanaf eind maart bij o.a. bij Gall & Gall en zelfstandige slijters; verkoopadviesprijs € 8,99

Links:
Freixenet
Meer over Cava