Op zondag 27 mei 2018 gaat de Wijnacademie Proefcompetitie van start. Weer een nieuwe wedstrijd blindproeven? De Nederlandse wijnwereld telt immers al verschillende blindproefcompetities, waaronder  de strijd om de prestigieuze titel ‘Vinoloog van het Jaar’ van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) en de klassieker van the Wine and Food association, de Grand Prix Saint Hubert. Anne-Wies.NL vroeg organisator Fred Nijhuis naar het hoe en waarom van dit nieuwe NK blindproeven.

WK blindproeven in Frankrijk

Het NK min of meer toevallig tot stand gekomen. Vorig jaar werd ik door een relatie voorgesteld aan de eigenaren van Solo Vino / la Galleria in Scheveningen om daar een bijzondere avond te begeleiden. Speciale gasten waren vier Zimbabwaanse, maar in Zuid-Afrika werkende sommeliers, die zojuist hadden deelgenomen aan het WK blindproeven in Frankrijk. Twee Italiaanse wijnproducenten waren aanwezig om hun wijnen te presenteren en alles werd gevolgd door een Australische filmploeg, o.a. bekend van de documentaire ‘Red obsession’. Het bleek in vele opzichten een bijzondere avond.

Fred Nijhuis en de grenache wijnen bij Parkheuvel

NK blindproeven in Nederland

Toen ik enige tijd daarna in Zuid-Frankijk was, zat ik tijdens een diner naast “een Fransman” (dat gebeurt wel vaker in Frankrijk). Hij vertelde me voor RVF te werken en de organisator te zijn van het WK blindproeven.  Omdat ik ook ‘wel eens wat’ met wijn, proeverijen en competities doe en via de avond in Scheveningen redelijk op de hoogte was van het WK, vroeg hij me een NK te organiseren. Leek me een prima idee, en na overleg met een aantal partijen besloot ik ‘er voor te gaan’.

NK blindproeven breed opgezet

Hier en daar zag ik wat gefronste wenkbrauwen, maar over het algemeen werd er buitengewoon positief gereageerd op het initiatief. Ook nationale media besteedden er veel aandacht aan en dat sterkte me in mijn mening over het nut en de noodzaak van de competitie. Er zijn natuurlijk diverse andere blindproefwedstrijden, maar deze hebben een andere opzet en een ander doel. Het NK is de enige breed opgezette competitie die bedoeld is om het best mogelijke team te selecteren dat Nederland zal vertegenwoordigen op het WK; niets meer en zeker niets minder.

De Wijnacademie Proefcompetitie

Heel blij ben ik met de ondersteuning van de Wijnacademie die hun functie en positie als toonaangevend opleidingsinstituut benadrukken en uiteraard wordt ook de samenwerking met andere partners zoals het Kurhaus, Spiegelau en San Pellegerino/Acqua Panna bijzonder op prijs gesteld. Hartverwarmend is de medewerking van Belinda en Damiano d’Alba van Solo Vino / la Galleria, die naast de sponsoring van hun Zimbabwaanse sommeliers, ook besloten de Nederlandse deelnemers te belonen voor hun deelname aan het NK. Alle deelnemers wordt na de wedstrijd een lunch aangeboden.

Nijhuis Wisseltrofee

Om de Wijnacademie Proefcompetitie een extra, bijzonder en persoonlijk accent mee te geven, besloot ik een unieke wisseltrofee te laten maken. Via galerie ‘Friends of Art’ leerde ik multi-talent Stan Hill kennen en hij creëerde een kunstwerk waar ik met trots mijn familienaam aan verbond. Dit laatste een niet door iedereen begrepen (of gewaardeerde) actie, maar bewust gekozen en juist met een vette knipoog naar alle criticasters en gericht op een ieder met een zeker gevoel voor humor. Ik kon ook eigenlijk niets anders; als Your Favorite Dutch Wine Writer heb ik een reputatie hoog te houden!

Wijnacademie Proefcompetitie wisseltrofee

Wijnacademie Proefcompetitie

De Wijnacademie Proefcompetitie telt 18 deelnemende  teams van 4 proevers en (indien gewenst) een coach. Onder hen tal van zeer ervaren proevers, verschillende professionals en tal van particuliere connaisseurs. Diverse van hen hebben zich al aan de wereld gepresenteerd via Facebook  en de meeste zijn (naar eigen zeggen) keihard in training. De wedstrijd vindt plaats op zondag 27 mei in Het Kurhaus te Scheveningen; de aanvang is 10.00 uur. Er is geen echte publiekstribune, maar er zijn enkele plaatsen voor supporters en toeschouwers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via fred@fred-nijhuis.nl

LINKS:

Meer over de Wijnacademie Proefcompetitie lees je op de website van Fred Nijhuis

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!