Vier jaar research ging eraan vooraf, maar daar is-ie dan: het nieuwe boek van Simon J Woolf en Ryan Opaz ‘Foot Trodden  Portugal and the Wines that Time Forgot’. Een boek dat heerlijk wegleest over Portugal en zijn wijnen en vooral ook de gezichten achter die wijnen.

“Waarom heeft de wijnminnende wereld zo weinig waardering voor Portugese wijnen?”

Dit boek is in zekere zin het boeiende antwoord van Woolf en Opaz. In deze verhalende en visuele duik in de ziel van Portugese wijn, graven zij diep in de verhalen achter de wijnmakers, hun geschiedenis en de Portugese cultuur. En hoe dit alles Portugal en zijn wijnindustrie van vandaag heeft beïnvloed.

Liefde voor Portugal

In acht hoofdstukken nemen de schrijvers je mee op hun reis door wijnland Portugal. Eerst stellen Ryan Opaz en Simon J. Woolf zich voor. Waar komt hun liefde voor Portugal vandaan? Dat ging voor Ryan niet van een leien dakje, maar toen de vonk eenmaal oversloeg…. Het duurde even voordat hij zijn vriend Simon kon overhalen naar Portugal af te reizen, die was immers vooral bezig met zijn ‘Amber Revolutie’. Maar ook bij Simon sloeg de vonk over.

Portugese wijngeschiedenis

Op een heldere wijze delen ze vervolgens een stukje Portugese wijngeschiedenis. Over de macht van Marquês de Pombal, wetswijzigingen, de Britse invloed, de ontwikkeling van de wijnbusiness en de grote spelers op de markt. Maar ook over Fado, melancholie, field blends, single varietal plantings en Mateus rosé. En natuurlijk over de lagares, waarin foot treading, de naamgever van het boek, nog steeds wordt toegepast. En wist je dat in Alentejo niet alleen wijn wordt gemaakt op een heel moderne wijze, maar ook in zogenaamde talha’s, grote vaten van klei?

Foot Trodden, Talha, Ryan Opaz

Foto credits: Ryan Opaz

Op reis door Portugese wijngebieden

Na al deze boeiende informatie komen de verschillende wijnregio’s aan bod: Vinho Verde, Douro, Dão, Bairrada, Alentejo & Ribatejo, Colares & Madeira en ‘Lisboa and beyond’. Verhalen van wijnmakers die niet alleen praten over wijn, maar ook over familie, terroir, geschiedenis, politiek, wijnbusiness en toekomstplannen en dromen. Het boek is doorspekt met sfeervolle foto’s die Ryan Opaz maakte.

Tot slot is achterin het boek een handige woordenlijst opgenomen waarin niet alleen Portugese woorden als ‘barco rabelo’ en ‘benefícia’ worden verklaard, maar ook uitleg wordt gegeven over wijntechnische zaken zoals ‘chaptalisatie’ en ‘pét-nat’.

Kortom: je hoeft geen wijnkenner of geschiedenis nerd te zijn om van die boek te genieten. Foot Trodden is een heerlijk boek voor iedereen die houdt van een goed verhaal, geschreven in een toegankelijke, verhalende stijl, over Portugal, de wijnen en vooral ook de mensen achter die wijnen.

Foot Trodden boek

Dit boek koop je makkelijk en snel via Amazon of bij de schrijvers zelf.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in  ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!