Na flink wat opknap- en verbouwingswerk en acht verschillende try-outs is het dan eindelijk zo ver… op 16 mei opende Food Club Rotterdam de deuren. Een nieuw concept. Iets met chefs als rocksterren en avondvullende programma’s. We zijn benieuwd! Marjolein Kooistra* is er voor Anne-Wies.NL bij.

Food Club Rotterdam, de aftrap

Een Food Club? Wat is daar te doen? Dat is het leuke van Rotterdam. Je hebt altijd nog rauwe plekjes in de stad die ontdekt kunnen worden door ondernemers en publiek. Vanavond was ik op zo’n plek: gebouw De Kroon in Schiemond (niet ver van Delfshaven) op het voormalige terrein van Croonwolter & Dros, waar de electrotechniek geschiedenis nog te proeven is. Dit pand is nu gevuld is met bedrijfjes van makers van allerlei producten. Zo is daar onder meer Rotterzwam neergestreken met zijn oesterzwammen kwekerij. En nu zit daar dus ook  Food Club Rotterdam (FC Rotterdam). Ik was bij de gezellige aftrap van de Club.

Een Club dus – zoiets als een plek waar ze muziek en optredens programmeren?
Ja inderdaad zoiets dus, maar dan geprogrammeerd rond eten.

Eetpodium voor partners

Volgens programmeur Leon Keekstra moet het een laagdrempelige ontmoetingsplek worden, een plek voor een avondje uit. Alleen ontdek je nu geen nieuwe muziek maar bijzonder eten, gekookt door gelauwerde en opkomende chefs (als een soort DJ’s) . Het wordt een eetpodium voor partners uit de stad en daarbuiten met wie FC Rotterdam deze thema-avonden samen zal invullen.
Je wordt ‘lid’ door het kopen van een kaartje, gaat zitten, en je hele avond is niet alleen gevuld met goed eten maar ook met een verhaal dat bij het eten past. Daarnaast maakt dit concept dat je precies weet hoeveel mensen er komen, je dus nooit teveel eten hebt dat je moet weggooien. Zo min mogelijk ‘waste’ is het devies.

Food Club Rotterdam confettie (1)

FC Rotterdam: de thema-avonden

Food Club Rotterdam Marijke Booij (1)Tijdens de gezellige openingsavond kregen werden ‘trailers’ gepresenteerd van mogelijke thema-avonden. Met zijn bolhoed kondigde Leon de bedenkers en makers aan. En natuurlijk was er ook iets te proeven. Waar moet je dan aan moet denken bij zo’n club-thema. Nou, bijvoorbeeld een kennismaking met ‘vergeten’ vis. In samenwerking met Schmidt Zeevis wordt een avond gevuld met vis die onbekend is maar volop verkrijgbaar. Zo pitchte Marijke Booij (Booij Kaasmakers) een avond met zuivel en kregen we daarbij een bijzondere kaas/thee combinatie te proeven. En miso hoeft niet van ver te komen. Een Japanse dame maakt haar eigen miso hier in Rotterdam van allerlei bonensoorten uit Nederland. Miso heeft  een grote variatie aan smaken en  is breed toe te passen in de keuken, van soep tot toetje. U begrijpt, er gaat ook een miso avond komen.

Food for Thought

Food Club Rotterdam is een initiatief Food for Thought, tevens initiatiefnemer van de Rotterdamse pop-ups Á La Plancha en De Swarte Leeuw. Food Club Rotterdam ligt op een onbekend stukje Rotterdam. Vlakbij de Maas, met terras in de zon en een kruidentuin eromheen. Vanaf 8 juni gaat men van start met een avond rond duurzame vis.

Food Club Rotterdam programma

Meer over Food Club Rotterdam op Anne-Wies.NL? Check deze link

Website www.foodclubrotterdam.nl

*Marjolein Kooistra is communicatie adviseur  aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, faculteit sociale wetenschappen. Daarnaast is zij fervent lid van de internationale organisatie Slow Food en dol op alles wat er gebeurt in haar stad, Rotterdam.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#marjolein