“Vier de zomer bij Fontein in Rotterdam! We nodigen je graag uit om samen met je dinner date onbeperkt te komen proeven van de zomerse gerechten van de mibrasa grill op het terras van de nieuwe Rotterdamse hotspot!” Nou, daar zeggen we geen nee tegen. Femke Duijnstee* brengt een bezoekje. Aan het terras én het nieuwe rooftop restaurant!

Mibrasa houtskool grill

Deze zomer kun je op het terras van Fontein genieten van de lekkerste gerechtjes van de Mibrasa houtskool grill. Het menu wisselt regelmatig en de grill wordt aangestoken op donderdag en vrijdag. Denk aan knapperig buikspek of kipvleugels. Of aan een lekkere dorade, zalm of garnalen om je vingers bij af te likken. Ook vega opties zijn beschikbaar. Bij mooi weer ben je vanaf 16:00 welkom voor een lekker drankje op het zonovergoten terras. Binnen kun je ook bij minder goed weer genieten van een goede kop koffie, een lekkere lunch of diner. Of gewoon gezellig borrelen met vrienden of collega’s.

Fontein terras begane grond Mibrasa grill

Rooftop

Ik ga een paar verdiepingen hoger, want… “Rooftop bars are my favorite”! Van een goede rooftop bar word ik altijd enthousiast, omdat ik mij dan gelijk weer in buitenlandse sferen waan. In grote steden als Singapore, Hong Kong en New York kun je de beste rooftop bars vinden met het meest geweldige uitzicht over de stad. Weg van alle drukte en met een verkoelend briesje drink je de mooiste cocktails met dito uitzicht!

Fontein rooftop restaurant

Fontein was al bekend sinds de opening vorig jaar in het Shell-gebouw op het Rotterdamse Hofplein (nu dus mét terras) en daar is op de tiende verdieping een geheel nieuw restaurant concept bijgekomen. Je start allemaal om dezelfde tijd. Aanvang met een lekker aperitief tussen 18:30 en 19:00 op het terras met fantastisch uitzicht over de stad (vooraf reserveren noodzakelijk!). Daarna schuif je aan voor een heerlijk diner in de sfeervolle ruimte met uitzicht op de stad én op de keuken! Er is geen á la carte, maar er wordt een 5 gangen diner geserveerd voor 47,50 euro waarbij je je laat verrassen door chef Ronald Koolmees en zijn team. Je kunt kiezen uit een bijpassend wijnarrangement van 5 hele (35,00 euro) of 5 halve (20 euro) glazen. Ook kun je aangeven of je de voorkeur hebt voor vlees, vis of vegetarisch. Ideaal concept dus dat keuzestress vermijdt én je kunt jezelf laten verrassen door wat de keuken te bieden heeft. En dat gaan wij nu doen.

Aperitief op het rooftop terras

Tijdens het aperitief op het terras starten we met een amuse wat eruit ziet als een bloempotje inclusief groeiend plantje (scheut). Het lijkt niet direct geschikt voor consumptie, maar uitgelegd wordt dat de ‘aarde’ uit olijven tapenade bestaat, de scheut uiteraard gewoon eetbaar is en het ‘groen’ onder de aarde een mousse is van doperwten. Erg origineel en vooral lekker. Na het aperitief nemen we plaats aan de chef’s table mét uitzicht op de keuken. Altijd leuk om passievolle chefs aan het werk te zien.

Amuse Fontein

Steak tartare en Loire wijn

De eerste gang bestaat uit een steak tartare, met kuit van haring, mayonaise van bieslook en een gefrituurde mossel. Daarbij wordt geserveerd een licht gekoelde rode wijn van de Gamay druif van Domaine Michaud uit de Loire. Een frisse jonge wijn uit 2019 met aroma’s van kersen en bosbessen. Leuk om een wijn arrangement te beginnen met een lichte rode wijn. Hij past uitstekend bij dit gerecht.

Steak tartare Fontein

Tarbot en Languedoc

Bij de tweede gang wordt een witte wijn van Domaine l’Hermas geschonken uit de Languedoc (Terrasses du Larzac). Het domein produceert momenteel twee wijnen, l‘Hermas White en l’Hermas Red. Zijn wijnen worden ook wel geschonken in de beste Michelin sterren restaurants in Frankrijk.Ik proef de l’Hermas White, bestaande uit 70% Vermentino, 20% Roussanne en 10% Chenin Blanc. Tijdens het fermentatieproces worden geen gist of enzymen toegevoegd, de wijn rijpte op de lie en is niet gefilterd. Het resultaat is een heerlijk frisse wijn met tonen van citrus maar ook wat exotisch fruit. Deze wijn wordt geschonken bij een sous vide gegaarde tarbot met artisjok en een crème van kappertjes. Het zout uit het gerecht balanceert mooi met het licht ziltige uit de wijn. Uitstekende combinatie.

Fontein

Riesling bij de zeebaars

Zo ook over de Riesling die het volgende gerecht gaat begeleiden. Van het huis Kaufmann uit de Rheingau wordt een Riesling ingeschonken die een heerlijke neus heeft met aroma’s van citrus, steenfruit en groene appel. Erg sappig en met een goede mineraliteit. Weingut Kaufmann is ook volledig biodynamisch en het terroir is erg bijzonder door zijn ligging. Veel zonuren en een bodem van mergel met een waterbron die water levert met bijzondere eigenschappen die de wijnstokken positief beïnvloeden. Chef-kok Ronald komt persoonlijk de volgende gang brengen bestaande uit zeebaars met ratatouille, een bitterbal van chorizo en risotto met een saffraan beurre blanc. Een feestje voor de smaakpapillen. Het gerecht is fantastisch en de Riesling houdt zich prima staande door de zuurgraad.

Fontein riesling bij zeebaars

Sommelier Jesper van de Leuv licht alle wijnen met verve toe. Hij is kundig en weet ons alles te vertellen over de gekozen smaak combinaties.

Parelhoen en Primitivo

Bij het hoofdgerecht – parelhoen met verse nootmuskaat, broccoli en een krokantje -wordt een Primitivo uit Puglia geschonken van het huis Fatalone. De wijn is biologisch en op het landgoed Fatalone werken ze met muziektherapie. De druifjes worden getrakteerd op tonen van New Age, klassieke muziek en natuurgeluiden. Dit zou te maken hebben met de trillingen. Een beetje apart misschien maar het doet de wijn in ieder geval zeker geen kwaad. De wijn is ondanks zijn flinke alc0holpercentage niet zwaar en de fruitige smaken combineren uitstekend met de malse parelhoen. Omdat Primitivo ook vaak een kruidig smaakprofiel heeft gaat het uitstekend samen met de verse nootmuskaat.

Parelhoen en primitivo Fontein

De gerechten zijn allemaal verfijnd zonder al teveel poespas en verrassend.
Dit is echt genieten en uitgebreid tafelen.

Zoet of kaas

Voor het dessert kun je kiezen uit zoet of een kaas assortiment. Gelukkig mag ik beide proeven. Ik kan kiezen voor een glas port of een prachtige lichtzoete dessertwijn van Domaine Jean Gardiés Muscat de Rivesaltes uit de Roussillon. Ik kies voor de laatste, die uitstekend past bij zowel het zoete nagerecht – Frambozenijs met aardbeien, bramen en schuimpjes – als bij het kaasplankje. De wijn bestaat uit 70% Muscat á Petits Grains en 30% Muscat d’Alexandrië. Voor een dessertwijn is hij niet mierzoet maar erg fris met een aangenaam zoetje. Ook deze wijn is volledig biologisch.

Onze sommelier Jesper vertelt ook dat Fontein voornamelijk kiest voor biologische of natuurlijke wijnen. En met succes. De wijnen zijn met zorg gekozen en uitstekende begeleiders van de gerechten.

Wil je lekker uitgebreid tafelen met prachtig uitzicht, ga hier dan zeker heen. Reserveer wel ruim van tevoren, aangezien het restaurant snel vol zit, dan ben je verzekerd van een plekje. Tip: neem een vestje mee voor als het wat kouder wordt ’s avonds en je nog van het uitzicht wilt genieten op het terras. Want dat wil je!

Fontein Uitzicht avond

Enne… het is ook uitstekend borrelen bij het gezellige café van Fontein beneden! Ga langs en laat je verrassen.

Interieur cafe Fontein beneden

*Mijn naam is Femke Duijnstee en culinair genieten is zeg maar echt mijn ding. Als een echte foodie doe ik graag verslag van nieuwe hotspots, lekkere restaurants en ander leuks wat je echt niet kunt missen. In het dagelijks leven ben ik zelfstandig ondernemer. Met de wijndruif geef ik wijnproeverijen en adviseer ik over wijn-spijs combinaties die ik uiteraard ook zelf uitgebreid heb getest. www.dewijndruif.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Femke