Op de Folie Culinaire in Maastricht, een vakevenement voor de internationale topgastronomie, valt heel wat te beleven. En te proeven!

Proefschrift Wijnconcours

Fred Nijhuis laat samen met Harrie Baas in het speciaal voor deze beurs ingerichte Gault&Millau Theater een selectie wijnen proeven van het 27steProefschrift Wijnconcours dat zondag 11 oktober plaatsvindt. We beginnen met een Gascogne (Frankrijk) naast een Rueda (Spanje) waarbij bloempjes en blaadjes worden geserveerd. Het bloempje smaakt naar anijs, het ene blad is wat bitter en het andere erg zuur. Zo’n kleine toevoeging aan je gerecht maakt de wijnkeuze kompleet anders. Het bloempje blijkt het meest vriendelijk bij beide wijnen.

Fred Nijhuis (links) en Harrie Baas (rechts) organiseren deze interessante proeverij.

Goddelijke combinatie

Na een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland en een witte Rhônewijn, die we zonder hapje ernaast proeven, worden twee wijnen ingeschonken waarin chardonnay overheerst. Een Argentijnse naast een Israëlische. Met het lepeltje gorgonzola van Kaasaffineur Michel van Tricht een goddelijke combinatie, vooral met die laatste wijn. De rode Grenache en Rhônewijndie we vervolgens ingeschonken krijgen combineren mooi met de ham en worst van het LIVAR varken.

Stevige jongens

Vervolgens proeven we een Rioja van Marqués de Caceres naast een Aglianico del Molise die beiden behoorlijk stevige tannines hebben. Hierbij zou een stevig stuk vlees niet bij misstaan. Tot slot schenken Fred en Harrie een wijn van Michel Rolland uit Argentinië naast een traditionele wijn uit Bordeaux: La Tour de By, Médoc. De kaas die daarbij wordt geserveerd is de Nez de Napoleon van Kaasaffineurs Bourgondisch Lifestyle, een pikante schapenkaas uit de Pyreneeën. Een mooie afsluiter, deze combinatie!

Bubbels en kaas

We vervolgen onze tour en worden bij Bubbels by BRUUD, gespecialiseerd in mousserende wijnen uit Italië, getrakteerd op weer een aantal spannende combinaties. Malibràn Ruio met Fromagetta Rosa (zachte geitenkaas gerijpt in rozenblaadjes) , Villa Franciacorta Rosé Brutmet Royal Briant (een triple roomkaasje), Franciacorta Cascina San Pietro met een 3 jaar oude Comté (bergkaas uit de Jura) en Villa Curetta met, ja daar is hij weer………de Nez de Napoleon! Complimenten voor het team van Bourgondisch Lifestyle en Bubbels by Bruud voor het kiezen voor deze combinaties, want ze zijn allemaal top!

Wijntheater

Bij het Wijntheater  op de tegelijk plaatsvindende BBB beurs tenslotte presenteert Barbara Verbeek met verve een proeverij van een witte en een rode wijn met verschillende kaasjes. De wijnen worden door Gilles Faelens van Bacchantus becommentarieerd en de kazen door Latif Elmessoussi van Bourgondisch Lifestyle. De witte wijn is gemaakt van de druif gros manseng en past door zijn fruitigheid en licht zoetje perfect bij de kazen: Remeker en oude Comté. ILFW vindt de combinatie van de wijn met de Comté meer dan geweldig! De rode wijn, een biodynamische Côtes du Roussillon, krijgt voor het serveren van Gilles meer lucht door hem in een heel speciale karaf over te hevelen. Een mooie wijn. De kaas erbij? Napoleon rules!

Latif en Barbara Verbeek in het sfeervolle Wijntheater.

Geen enkel culinair nieuwtje, wijn-spijs advies, recept of proefnotitie missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!