Op woensdag 25 augustus kondigde Stichting Wijnvrouw van het Jaar Floor van Ede aan als vierde en laatste genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2021. Dit werd bekendgemaakt door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting.

Voor deze gelegenheid vond er voor genodigden in het prachtige Central Park in Voorburg een lunch plaats met speciale aandacht voor de wijnen. Deze locatie ontving onlangs zelf een bijzondere onderscheiding van Wine Spectator. Het restaurant werd met een award beloond voor haar uitgebreide en indrukwekkende wijnkaart bestaande uit bijna 1200 verschillende wijnen. Een mooiere match qua plek was voor deze nominatie uitreiking dan ook niet denkbaar.

Juryrapport

De jury vindt Floor van Ede een wijnvrouw in hart en ziel. Al 40 jaar staat zij bekend om haar stabiliteit, harde werken, honger naar nieuwe kennis, het stimuleren van overdracht van kennis bij haar personeel, haar tomeloze inzet in haar restaurants en altijd weer ambitie hebben voor nieuwe projecten. Het wordt hoog tijd dat deze wijnvrouw in de spotlights staat!

Over Floor van Ede

Floor van Ede heeft in 1980 haar baan als lerares Aardrijkskunde opgezegd om op 27-jarige leeftijd, samen met een compagnon, Brasserie van Baerle in Amsterdam te beginnen. Later volgden restaurants Zabar’s, Le Zinc-et-les-Dames, !Zest en L’Entrecôte-et-les-Dames.

In coronajaar 2020 bestond Brasserie van Baerle, waarvan zij al geruime tijd enig eigenaar is, 40 jaar.  Gedurende die 40 jaar heeft zij zich op vele manieren ingespannen om de kennis over en de belangstelling voor wijn te bevorderen. Dat deed zij door het volgen van cursussen en trainingen (zoals register-vinoloog bij de Wijnacademie), zelfstudie en het bezoeken van proeverijen. Ook heeft zij 25 jaar geleden de nog steeds actieve Van Baerle Proefgroep gevormd, bestaande uit vinologen werkzaam in de import, journalistiek en horeca, die naast het organiseren van intensieve proeverijen, wijnreizen maakt – zowel in de Oude als de Nieuwe Wereld.

Sinds 1999 maakt zij deel uit van het wekelijkse proefpanel van Perswijn. Ze spoort haar medewerkers aan zich voor wijn te interesseren en stelt ze in staat om hun wijnkennis te vergroten. Velen van hen zijn later in de wijnwereld terecht gekomen als wijnblogger, sommelier, importeur of wijntaxateur. In haar restaurants presenteert zij een uitgelezen wijnkaart die zich kenmerkt door compactheid, kwaliteit en toegankelijkheid. De wijnkaart van Brasserie van Baerle werd in 1994 en 1995 gekozen als beste Wijnkaart van Nederland. In de jaarlijkse restaurantgids voor wijnliefhebbers Grootspraak krijgt de wijnkaart van Brasserie van Baerle steevast de hoogste onderscheiding (5 punten) als wijnrestaurant. Floor van Ede was 20 jaar eigenares van een wijngaard in de Provence die de Côtes du Rhône Village Sablet produceerde die nog steeds bij Van Baerle op de kaart staat.

Weg naar de finale

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2021 bestaat uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert, Janny van der Heiden, Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020). De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2021. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar, na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan ook het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.

Wijnvrouw van het Jaar 2021

De wijnwereld is aan het veranderen. De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij maken met hun werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek (Wijntheater) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Over het Wijntheater

Het kloppend hart van het Wijntheater is de sfeervolle bedoeïenentent van oesterman Barend Havenaar en Register Vinoloog Barbara Verbeek. In een decor uit grootmoederstijd, muziek van vinyl uit de jaren 60 & 70 en schommelstoelen kunnen bezoekers hier terecht voor educatieve shows over wijn, glaswerk en oesters. De wijnvrouwen in vintage kleding presenteren culinaire wijnshows over wijn, glaswerk en culinaire producten. Samen met de vinyl-dj’s voor een ongedwongen warme sfeer in het Wijntheater onder het genot van een goed glas wijn. Het motto van het Wijntheater is dan ook: educatie meets entertainment.

Over MissPublicity

MissPublicity creëert zichtbaarheid in media voor verschillende lifestylemerken en bedrijven uit de hospitality, evenementen en culturele sector. In het portfolio zijn merken te vinden als Union Bikes, Schiedam Partners, Wilkinson, Roompot, Foodhallen, BMW Nederland en Amarula. MissPublicity vindt haar wortels in Rotterdam en heeft daarnaast een vestiging in Antwerpen en sinds begin 2016 ook in Amsterdam. Het bedrijf is onderdeel van de Publicity Group, waaronder ook ArtPublicity valt. Het laatste richt zich op bedrijven uit de kunst & cultuur sector. MissPublicity werd in 2003 opgericht door Clarissa Slingerland.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!