Dat je als Nederlandse door een Italiaans wijn-consortium wordt uitgenodigd voor een tulpenfestival… Een Festa del Tulipano in Italië? Wat doen tulpen in Italië? Hoewel tulpen oorspronkelijk uit Turkije komen en pas in de 16e eeuw in Nederland werden geïntroduceerd staan ze als bloem wereldwijd bekend als symbool voor Nederland. 

Tegelijk met het Festa del Tulipano wordt in het idyllische stadje Castiglione del Lago, gelegen aan het Trasimeno-meer, het Trasimeno Rosé Festival gehouden. De organisatie van dat laatste festival is in handen van het wijnconsortium ‘Consorzio di Tutela Vini Trasimeno’. Vanwaar deze samenwerking, kun je je afvragen. In elk geval hebben beide organisaties de intentie om aandacht te vragen voor het prachtige gebied en de producten rondom het Trasimeno-meer en de verhalen erover te delen. En die verhalen zijn er volop. Zoals over het ontstaan van het Tulpenfestival.

Castiglione en meer met olijfbomen

Het pittoreske stadje Castiglione del Lago aan het meer van Trasimeno, omringd door olijfbomen. Foto rechts gemaakt door een raam in het museum een een netwerk tegen insecten.

Ontstaan Festa del Tulipano

Een verhaal vertelt dat ene Remo Zenobi in 1936 een landgoed kocht in Castiglione del Lago en er een villa op liet bouwen. Op advies van de Florentijnse landschapsontwerper Pietro Porcinai startte hij met de teelt van tulpen en dat legde hem geen windeieren. Sinds de dood van Zenobi in 1953 echter veranderde het bedrijf meerdere keren van eigenaar en kregen de tulpen minder aandacht. Het eerste Festa del Tulipano vond ter ere van Zenobi plaats in 1956 om het belang van de tulpenteelt voor het gebied te vieren. (Bron: festadeltulipano.com)

Festa del Tulipano tulpen

Een ander verhaal vertelt dat het idee voor het feest ontstond doordat een aantal Nederlandse inwoners van het Trasimeno-meer daar grond verwierven om tulpen te kweken die bestemd waren voor de verkoop. Helaas waren de stelen van die bloemen te kort en daarom niet geschikt voor de verkoop, dus besloten de kwekers ze te gebruiken om de balkons van de stad te versieren. In de loop der jaren werd deze praktijk voortgezet en werd de tulp de raam- en balkondecoratie, waardoor een geweldig kleurenspel ontstond door het historische centrum van Castiglione del Lago. (Bron: lingualiberatutti.com).

Tulpen en Rosé

Hoe het ook zij, het Festa del Tulipano is een jaarlijks in april terugkerend feest met muziek, dans, praalwagens (versierd met blaadje voor blaadje geplukte tulpenbloemen!) en…. rosé! Rosé is in de loop van de tijd een van de belangrijkste producten geworden die het gebied voortbrengt. Rosé is immers een veelzijdige wijn, die goed combineert met lokale producten. Denk daarbij aan de kleine, smakelijke, linzenachtige boontjes ‘fagiolina de Trasimeno’, bereid met de olijfolie en saffraan uit de streek. Of vleeswaren als prosciutto, salsiccia, salame, coppa en capocollo met wat heerlijke olijven.

Trasimeno food compilatie 2

Links en rechts Trasimeno’s heerlijke traditionele vleeswaren. In het midden de ‘fagiolina de Trasimeno’ van Azienda Madrevite, een van de leden van het Consortium.

Tussen de feestelijke parades, muziekoptredens, tulpenmarkt en kermisattracties door presenteren de leden van het Consorzio Tutela Vini Doc Colli del Trasimeno in Castiglione del Lago een selectie roséwijnen, geproduceerd van de inheemse Trasimeno Gamay-druif en andere druivenrassen. Met uitzicht op het Trasimeno-meer kunnen liefhebbers genieten van vele soorten rosé met begeleidende gerechtjes. Inclusief natuurlijk veel verse vis uit het meer.

Festo del Fulipano compilatie 2

Trasimeno, het blauwe hart in de heuvels van Umbrië

Het productiegebied van Trasimeno DOC omvat de gemeenten Castiglione del Lago, Magione, Paciano, Panicale, Passignano sul Trasimeno en Tuoro sul Trasimeno en een deel van de gemeenten Città della Pieve, Corciano, Perugia en Piegaro.

Trasimeno consorzio logo

Het gebied ontwikkelde zich rond het Trasimeno-meer, waaraan de DOC zijn naam ontleent, in de provincie Perugia, waar de teelt van wijnstokken een lange geschiedenis kent. Dit deel van Umbrië werd lange tijd bewoond door het Etruskische volk. Het is dankzij opgravingen uit die tijd dat de oorsprong van de wijnbouw hier getraceerd kon worden. De glooiende heuvels, de diversiteit aan bodemsoorten en het relatief kleine, slechts maximaal 7 meter diepe Trasimeno-meer maken het Trasimeno-gebied bijzonder geschikt voor de teelt van wijnstokken.

Het Trasimeno-meer wordt omschreven als de ziel van dit land, poëtisch gedefinieerd als “Een sluier van melancholie over een aangrijpende schoonheid, blauw en teder, golvend van riet”. Alle belangrijke activiteiten vinden eromheen plaats, met name agrarische en toeristische activiteiten. Wijn, olie, granen en vis uit het meer zijn de belangrijkste producten die dit land al eeuwenlang biedt. De geur van de lucht en de aarde, nog ongerepte plekken, samen met de rollende de heuvels en de authentieke huizen in de prachtige dorpjes, maken dit gebied uniek.

trasimeno meer

Je zult begrijpen dat ik tijdens mijn bezoek aan deze regio
een aantal wijnbedrijven bezocht en een groot aantal wijnen proefde.

Van Gretchetto tot Chardonnay, van Sangiovese tot Pinot Noir.
En natuurlijk…
Trasimeno Gamay!

Groepsfoto rosé tasting Trasimeno

Over deze wijnen en mijn bezoeken aan de wijnbedrijven later meer.

Wil je dat niet missen….
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook