‘Fermented in this bottle’, lees ik op een etiket. Kijk, dat is nou helder. Want de ene mousserende wijn is de andere niet. De plek waar bij vandaan komt doet ertoe, evenals de druiven waarvan hij wordt gemaakt. Maar het meest belangrijk is wel de manier waarop. 

Bubbels, hoe komen ze in de fles

De meest eenvoudige is de ‘coca-cola-methode‘: er wordt koolzuur in het drankje gespoten en bubbelen maar. Daarnaast kunnen de bubbels ontstaan door een tweede gisting in de tank te laten plaatsvinden. Je sluit de tank af, de bubbels kunnen niet ontsnappen en hoppa: de bubbels blijven in de wijn. Maar de meest prestigieuze én meest ambachtelijke is die van de méthode traditionelle, waarbij de tweede gisting van de wijn ‘op fles’ plaatsvindt. Ingewikkeld? Lees in een eerder bericht uitgebreider hoe dat allemaal  in zijn werk gaat.

ChampagneGist

Méthode traditionelle

Champagne wordt gemaakt volgens de méthode champenoise. Tot voor kort werd die term wereldwijd gebruikt voor alle mousserende wijnen die zijn gemaakt door de tweede gisting op de fles te laten plaatsvinden. Maar met die naam op het etiket was de verwarring tussen champagnes uit de Franse Champagne-streek en mousserende wijnen uit de rest van de wereld groot. Dit zeer ten onvrede van de champagne-makers in de Champagne. Dit leidde ertoe dat het gebruik van de term ‘méthode champenoise’ wettelijk nog slechts mag worden gebruikt voor mousserende wijnen uit het Champagnegebied in Frankrijk. Andere wijnen mogen nu slechts de term ‘méthode traditionelle‘ gebruiken.

Champagne kaart

Fermented in this bottle

Maar hoe weet je dan tegenwoordig als consument hoe de bubbels in jouw fles terecht zijn gekomen? Dat is nog niet zo makkelijk. Zo heten bijvoorbeeld in Zuid-Afrika alle mousserende wijnen Vonkelwijnen. Maar op de etiketten van de wijnen die de tweede gisting op fles hebben gehad mag ‘Cap Classique‘ staan. En op Duitse Sekt vind je meestal helemaal geen verdere info. Hetzelfde geldt voor Franse Crémants. Hoe leuk is het dat ik op een fles Cava, onder ‘traditional method‘  zie staan: ‘FERMENTED IN THIS BOTTLE‘. Kijk, dat is voor iedereen helder!

Fermented in this bottle

Pata Negra Organic Cava, fermented in this bottle

Deze Cava is gemaakt van 100%  macabeo en heeft 9 maanden gerijpt in de fles. Hij is bleekgoudgeel van kleur. In de neus (ingetogen) meloen, gele appel, abrikoos, licht gisttonen. Heel fijne mousse. Ook in de mond appel en meloen en flinke zuren. Een licht bittertje en frisse zuren na. Hij wordt gemaakt door J. García Carrion, een Spaanse familiebedrijf dat cava, Spaanse wijn en vruchtensappen produceert. De wijnmakerij bevindt zich op de top van een heuvel in Vilanova i La Geltrú (bij Barcelona), omringd door 125 hectare wijngaarden. Niet alleen de druiven voor de cava groeien hier, ook vind je er cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en natuurlijk het Spaanse druivenras tempranillo. García Carrion is geen ‘kleine jongen’: met een productie-capaciteit van 500 miljoen flessen per jaar is het een van de grootste wijnproducenten van de wereld.

Pata Negra Organic Cava

De Pata Negra Organic Cava is vanaf week 11 vast in het assortiment bij Plus Supermarkten te vinden. (i.s.m. wie dit artikel tot stand is gekomen)