‘Bruschetta con mousse di carciofi’ of ‘crostini con crema di carciofi e gamberetti: een feestelijk toastje met artisjokkenmousse en gamba’s. Je kunt het maken met bruschetta of crostini (knapperig toastje). Ingrid maakte het met crostini. En de wijn erbij?

Bij een feestelijk hapje past natuurlijk een feestelijk glas wijn. Ik kies dan een heerlijke mousserende wijn. Het liefst een glas Champagne, maar een glas Cava, Prosecco of Crémant doet het zeker ook goed. Welke je ook kiest: eniet ervan!

Crostini met Artisjokkenmousse en Gamba’s, het recept

Ingrediënten:

 (voor 20 toastjes/crostini)

  • 20 crostini of knapperige toastjes
  • 1 potje artisjokken in olie, uitgelekt (maar bewaar de olie!!!)
  • 10 basilicumblaadjes (je kunt ook verse peterselie of tijm gebruiken)
  • 20 gambas / tijgergarnalen
  • 2 knoflookteentjes (1 grof gesneden voor de artisjokmousse, 1 grof gehakt voor de gambas)
  • Zout en peper
  • Olijfolie (om de gambas in te bakken)

Bereiding:

  • Bereid de mousse door artisjokken (zonder de olie), basilicumblaadjes (of peterselie of tijm) en 1 teentje knoflook te mengen met een staafmixer.
  • Verdun het mengsel met wat van de artisjokolie; het mengsel moet heel romig zijn zonder te vloeibaar te worden. Voeg zout en peper toe. Je artisjokmousse is klaar.
  • Bak nu de gambas 1 à ½ minuut per kant in olie met de grof gehakte knoflook. Bak ze niet te lang, dan worden ze droog! Als ze roze zijn, zijn ze gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.
  • Schep op elke crostini (toastje) wat artisjokmousse en leg er een gamba op.

Alternatieve bereiding:

Vermeng uitgelekte artisjokharten met ricotta, knoflook, basilicum, zout en peper. Schep wat mousse op een toastje en garneer bijvoorbeeld met een stukje geitenkaas, met gorgonzola of rauwe ham, of leg wat gekookte of gegrilde (knoflook)garnalen of rivierkreeftjes erop.

Feestelijke alternatief voor een toastje of crostini: probeer dit recept ook eens op een blini!

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

*Ingrid is vinoloog, liquorist en wijndocent. Op Vinissima publiceert ze wereldse recepten met wijn-tips, cocktails en smakelijke wijnverhalen over vergeten druifjes. Bij het Wijninstituut geeft ze wijncursussen en workshops. Lees hier de recepten van Ingrid.

#Ingrid