De wijngaarden van het familiebedrijf Farina liggen in het hart van de Valpolicella Classico wijnregio in de Italiaanse provincie Verona aan de zuidoostkant van het Italiaanse Gardameer. Als je eens op vakantie bent geweest naar het Gardameer klinken de plaatsnamen Verona en Bardolino die daar liggen je vast bekend in de oren.

Farina: kennis en liefde voor het wijn maken

Farina is het oudste familiebedrijf in dit Valpolicella Classico gebied. Begin 19e eeuw is het opgericht door Remo Farina; inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Begonnen met slechts 20.000 flessen is de jaarlijkse productie nu meer dan een miljoen. Tien hectare wijngaarden heeft de familie Farina in eigendom. Daarnaast worden druiven betrokken van nog eens 35 hectare wijngaarden van druivenkwekers waarmee tot volle tevredenheid jarenlange contracten zijn afgesloten. Betrouwbaarheid en openheid, dat zijn belangrijke maatstaven waar de familie zich aan houdt. En natuurlijk: kennis van en liefde voor het wijn maken!

Farina Logo

 ‘Farina Award: de beste wijnproducent van het jaar 2015 – 46e editie van The International Wine and Spirit Competition’

Grote diversiteit aan druivenrassen

Want de kunst van het wijn maken verstaan ze bij Farina. Op een moderne manier wordt wijn gemaakt, zonder waardevolle tradities uit het oog te verliezen. De druivenrassen die voor de rode wijnen staan aangeplant zijn de voor de streek typerende corvina, corvinone, rondinella en molinara maar ook de oude rassen turchetta, rossara en oseleta en de meer bekende merlot. Voor wit zijn de voornaamste rassen garganega en trebbiano di lugana met daarnaast fernanda, malvasia, riesling italico, pinot bianco, pinot grigio, chardonnay en sauvignon blanc. Vrijwel alle wijnen zijn blends van verschillende druivenrassen.

Druiven drogen voor Amarone Fotalia

Farina Amarone della Valpolicella

De allerbekendste wijn uit de streek is gelijk ook de meest kostbare: de Amarone. Die wordt op een heel speciale manier gemaakt. De allerbeste druiven (meestal corvina of corvinone, samen met rondinello en molinara) worden laat geoogst zodat ze heel rijp zijn. Ze worden met de hand geplukt en voorzichtig in kleine kratjes gelegd. Die kratjes worden vervolgens naar speciale droogruimtes vervoerd. De temperatuur en luchtvochtigheid worden daar streng gecontroleerd waardoor de druiven indrogen. Na 60-120 dagen (dat wisselt per producent) zijn nog slechts ‘krentjes’ over. Het sap dat dan nog uit de druiven kan worden geperst is heel erg geconcentreerd en heeft een hoog suikergehalte. Amarones zijn dan ook vaak complexe wijnen met een hoog alcoholgehalte.

 

Farina Amarone Della Valpolicella Classico-zjaartal

“Rijke wijn. Rond en vol met rijp rood fruit, balsamico en een verfijnde kruidigheid”
A-W 9/10
€ 34,50 Te koop bij Wijnkring winkels en in de Farina webshop

Farina Valpolicella Ripasso

Vind je Amarone te duur, of wil je een iets lichtere variant, kies dan voor het kleine broertje (of zusje?) van de Amarone: de Valpolicella Ripasso. Deze wijn wordt van dezelfde druiven gemaakt als de Amarone, maar aan de basis staat de ‘gewone’ rode Valpolicella wijn. Na een eerste gisting worden de schillen en pitten die overbleven na het maken van de Amarone, toegevoegd aan de Valpolicella most. Daar zitten namelijk nog heel veel kleur-, geur- en smaakstoffen in. Deze methode geeft de ‘gewone’ Valpolicella net een beetje extra ‘body’ en aroma’s die zo typerend zijn voor een Amarone.

Farina Valpolicella Ripasso Classico Superiore

“Fris rijp rood fruit, een zoete kruidigheid en ronde tannines”
A-W 8+/10
€ 14,50 Te koop bij Wijnkring winkels en in de Farina webshop

Farina Bardolino

Een heel andere rode wijn uit Veneto is de Bardolino. Juist ja, zoals de naam van het stadje dat ligt aan het Gardameer. Farina maakt deze wijn van dezelfde druiven als de Amarone, maar hij heeft geen houtrijping gehad. De wijn is bedoeld om jong gedronken te worden. Fris en fruitrijk, dat is een Bardolino. Een heerlijke zomerwijn die je op een warme dag ook (of beter zelfs) licht gekoeld kunt serveren.

Farina Bardolino DOC

“Lichte rode wijn met verfijnde aroma’s van fris cassisfruit “
A-W 8-/10
€ 7,95 Te koop bij Wijnkring winkels en in de Farina webshop

Farina Lugana

Farina maakt ook witte wijnen. Een ervan is de Lugana. Het gebied waar de Lugana wijnen vandaan komen ligt in de provincie Brescia, ten zuiden van het Gardameer. Het is een klein wijngebied tussen de plaatsen Peschiera en Desenzano. Farina maakt haar Lugana van 100% trebbiano di Lugana. Door een koele vergisting behoudt de wijn haar frisse, aromatische karakter.

Farina Lugana

“Elegante witte wijn. Fris, rond en licht bloemig”
A-W 8-/10
€ 14,95 Te koop bij Wijnkring winkels en in de Farina webshop

LINKS:

Meer wijnen van Farina ontdekken? Ga naar deze website

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!