Een spannende uitnodiging viel op de mat: “Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en dat vieren we graag met jou en 3 gasten of huisgenoten. Pays d’Oc nodigt je uit voor een zeer exclusieve online kookworkshop met niemand minder dan powervrouwen Angélique Schmeinck en Esmee Langereis. Samen met 11 andere vrouwelijke food influencers kook je de sterren van de hemel en geniet je met z’n vieren van een heerlijk driegangenmenu en drie Pays d’Oc wijnen van vrouwelijke wijnmakers.”  Titia Boxma* ging de uitdaging aan voor Anne-Wies.NL. 

Menu’s zien er soms schijnbaar simpel uit maar je vergeet wat er aan voorbereiding en kennis bij bereiding bij komt kijken. Ik moet zeggen, op zo’n manier krijg je steeds meer bewondering voor wat topchefs presteren. Angélique had ons al op het hart gedrukt: “Je moet ervoor zorgen dat een aantal onderdelen al gesneden, afgewogen en klaar staat voor de mise-en-place want anders kom je in tijdgebrek”. Ik had dat keurig gedaan maar de stress sloeg toch soms even toe maar het was een erg leuke en leerzame ervaring.

Kookworkshop laptop

Mannen versus vrouwen

Een speciale dag voor vrouwen is nog steeds legitiem. Volgens Angélique zijn er nog altijd te weinig vrouwelijke topchefs. En vrouwelijke wijnschrijvers worden volgens Esmee ook lang niet altijd serieus genomen. Als zij tegen een vrouw zegt dat ze in de wijn business werkt, zeggen vrouwen altijd “oh wat leuk”. Mannen echter gaan direct vertellen welke wijn het beste is en zij het lekkerst vinden. Esmee vroeg aan Harold Hamersma of hij dezelfde ervaring had en hij ontkende dit. Gelukkig zijn er wel steeds meer vrouwen werkzaam in de wijn!

De 3 wijnen zijn afkomstig uit de Pays D’Oc, volgens Esmee vorig jaar de meest gegoogelde wijnterm op Vivino. Wil je meer weten over de wijnen uit de Pays D’Oc? Lees dan dit artikel dat ik eerder schreef voor Anne-Wies.NL. Alle 3 zijn biologische monocépages (van 1 druif gemaakt) en gemaakt door een vrouwelijke wijnmaker.

Kookworkshop Pays doc IGP wijnen

Het pakket met alle ingrediënten was een paar dagen daarvoor al keurig in verschillende foodboxen bezorgd door Terre & Mer, een samensmelting van Egro Horecaspecialisten en visgroothandel PIER24, leveranciers van vlees en vis aan de horeca, variërend van brasseries tot sterrenzaken door heel Nederland.

Kook- en wijnworkshop, het menu

VOOR: Zacht zoete prei met kokkels en limoenmoussaise

De prei moest in zeer zout water gekookt worden omdat de prei dan geen smaak aan het water afgeeft. Handig weetje! Daarna moest de prei in norivellen gewikkeld worden en in sushi-achtige plakken gesneden worden. Een scherp mes was hierbij noodzakelijk. De moussaise (mousse achtige mayonaise) was supersnel klaar. Met een staafmixer even ei, limoenrasp en sap, mosterd , zeezout peper en zonnebloem en olijfolie in een hoge beker blenden en voilà de saus is klaar! De kokkels nog 1,5 minuut in de pan en de opmaak kon beginnen.

Kookworkshop schelpjes

Wijn/spijs:

De witte wijn die we er bij drinken iss een Grenache blanc 2019 van Domaine Fabre Cordon. Dit wijndomein is een familiebedrijf met papa en mama Fabre. Dochter Amandine Fabre heeft deze wijn gemaakt. Bloesem, tropisch fruit en perzik in de geur en medium zuren met een beetje filmendheid, waarschijnlijk door 3 maanden lie rijping, in de smaak. De wijn werd wat zuurder bij de prei en wat zoeter bij de moussaise. Een redelijke combinatie en leuk om te vergelijken met de verschillende ingrediënten.

HOOFD: Salsa van koningsoesterzwam, walnoot en romanesco met tamme eendenborst en aardappelknoflookmousseline

Uiteraard een eendenborst van het vrouwtje, volgens Angélique malser dan van het mannetje. De knoflookmousseline was een nieuwe ontdekking. Normaal maak ik mijn puree altijd met een knijper maar Angélique verzekerde ons, met een mixer is dit met kruimige aardappelen en voldoende olie heel goed te doen. En inderdaad: de mousseline was mooi zalvend!

Kookworkshop vlees

Wijn/spijs:

De begeleidende wijn is de Domaine de la Provenquière Syrah 2018. Dit Domaine is ook een familiebedrijf met een eeuwenoude geschiedenis. Sinds 1994 zijn Claude en Brigitte de la Provenquière de eigenaren. Ik ruik zwart fruit, pruimen en wat witte peper en in de mond medium zuren en zachte tannines met een medium afdronk. Deze wijn bleek voor mij achteraf de beste combinatie van de 3. Hij past zich feilloos aan bij de verschillende onderdelen.

NA: Ananas met kaneelsabayon en sinaasappel ’kletskop’

De sinaasappel kletskop was een uitdaging. Het beslag maken van slagroom, suiker (veel!), bloem en sinaasappelsap was goed te doen maar ik had helaas geen paletmes om het mooi dun uit te smeren. Officieel moest je er een mandje van vouwen maar ik besloot daarom voor scherven te gaan. De smaak was er echter niet minder door.

Kookworkshop na

Wijn/spijs:

We drinken Domaine la Yole, Euphorie van muscat à petit grain 2018. Ook weer een eeuwenoud familiedomein in de buurt van Narbonne. Ik heb niet kunnen achterhalen wie de vrouwelijke wijnmaker is. In de geur vooral druivig en floraal en in de smaak zoet met een vrij korte afdronk. Helaas is de wijn niet zoet en krachtig genoeg voor de sabayon en mierzoete kletskoek. Maar met het thema Pays D’Oc is best moeilijk om een krachtige zoete wijn te vinden.

Al met al een geslaagde kooksessie met complimenten aan
Angélique en Esmee voor hun enthousiaste begeleiding.

Meer info:

Organisatie: Pitch PR
Angelique Schmeinck
Esmee Langereis

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Titia