Zo zit je op een doodgewone maandag ineens even in Chili… Nou ja, virtueel dan. Importeur Walraven Sax organiseerde namelijk via Zoom een masterclass met wijnen van Miguel Torres Chile. Wijnmaker Cristian Carrasco was hierbij vanuit Chili live aanwezig om zijn wijnen uitgebreid toe te lichten. Monique van Kruining* ging met plezier mee op virtuele wijnreis.

Torres Cristian Carrasco

Miguel Torres Chile is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, de Chileense tak van het bekende Spaanse wijnhuis Torres. Dit overzeese avontuur begon in 1979, toen de familie Torres haar eerste Chileense wijngaard aankocht in Curico Valley. In de loop der jaren werd het wijngaardareaal uitgebreid naar zo ongeveer alle (wijn)uithoeken van Chili. Wijnmaker Cristian Carrasco toont dit ter illustratie op de kaart: de afstand van de noordelijkste wijngaard van Torres (in Limari Valley) tot de zuidelijkste (in Osorno Valley) bedraagt maar liefst 1300 km. Hierdoor kennen de wijngaarden van Torres een grote variatie in klimaat, bodemsoorten en aangeplante druivenrassen. In een proeverij van 6 wijnen neemt Cristian ons in vogelvlucht mee op wijnreis dwars door Chili.

La Causa – spannende rode blend

De meest opvallende wijn van de proeverij was voor mij de rode La Causa del Itata 2016. Dit is een blend van cinsault, país en carignan: druivenrassen die van oudsher in Chili aangeplant staan, maar die de laatste decennia naar de achtergrond verdrongen waren. De druiven zijn afkomstig van traditioneel bewerkte wijngaarden in Itata, één van de oudste wijngebieden van Chili. Cristian noemt deze wijn ‘out of the box, old-fashioned and very special’ en daar is weinig aan gelogen: dit is echt anders-dan-anders. In positieve zin, welteverstaan.

De geur is wat ingetogen, doet denken aan wilde aardbei, viooltjes en rozen en is daarnaast een tikje funky. Het mondgevoel is relatief licht maar verre van saai. De wijn is sappig, met tannines die niet nadrukkelijk aanwezig zijn maar ondertussen wel voor structuur zorgen. Qua aroma’s in de aanzet wederom aardbei en florale tonen, daarna bessenfruit en het kruidige van peperkoek / taaitaai. Zijn vriendelijke zuren maken de wijn zeer verteerbaar. Hier wil je van blijven proeven, spannende wijn.

Torres La Causa

Torres wijn – Kaltbach kaas proeverij

Maar er staat nog meer op tafel: in totaal proeven we dus, zoals gezegd, 6 wijnen en daarnaast is er gezorgd voor een culinaire omlijsting in de vorm van 3 verschillende kazen van het Zwitserse Kaltbach. Stuk voor stuk kazen met een volle, intense smaak dankzij de speciale rijping die zij ondergaan in de Santenberg-grot in Zwitserland.

Sauvignon Blanc en Chardonnay met Kaltbach Creamy

We starten de proeverij met de Santa Digna Sauvignon Blanc 2019 uit Central Valley. Een geurige, verfrissende wijn met wat rondeur in de afdronk. Toegankelijk en aangenaam fruitig, met citroen, groene appel, grapefruit en wat ananas. Cleane stijl, netjes gemaakt en voor wie het belangrijk vindt: deze wijn is geschikt voor veganisten.

Hierna volgt de Cordillera Chardonnay 2019 uit Limari Valley. De druiven voor deze wijn zijn afkomstig uit twee wijngaarden die resp. 12 en 28 km van de kust liggen. Elke ochtend hangt hier in de wijngaarden een mist vanuit zee, de camanchaca, die de temperatuur laag houdt totdat het in de middag pas opklaart. 47% van de wijn is afkomstig van RVS, 53% rijpt 11 maanden op Frans eikenhout (7% op nieuwe vaten). Het resultaat is een frisse, elegante Chardonnay met mooi gedoseerd houtgebruik. Hij ruikt naar natte steen en gele appel en in de mond heeft hij grapefruit, witte perzik, een vleug meloen en wat nootjes. Mooi in balans.

Santa Digna en Cordillera

Bij deze wijnen proeven we de Kaltbach Creamy: een gruyère met ‘een goede slok room erdoor’, wat hem lekker romig en vrij smeuïg maakt. De aromatische Sauvignon Blanc walst wat over de smaak van de kaas heen, maar biedt wel lekker fris tegenwicht voor de romigheid. De Chardonnay vormt een harmonieuzere combi, met een aangename balans tussen fris, romig en zilt.

Carmenère en La Causa naast Kaltbach Appenzeller

In deze ronde schakelen we over op rode wijn, te beginnen met de Santa Digna Carmenère 2018 uit Central Valley. Net als de Sauvignon blanc uit deze reeks is ook deze wijn geschikt voor veganisten. 60% van de wijn heeft 6 maanden gerijpt op gebruikte eikenhouten vaten. Het is een vriendelijke, toegankelijke wijn met naast fruit (zwarte bessen en pruimen) aardig wat kruidigheid (kruidnagel, nootmuskaat en tabak). Lekker doordrinkbaar, maar dankzij de milde tannines wel met bite.

Santa Digna carmenere en La Causa

De volgende wijn in deze ‘flight’ is de La Causa del Itata Blend, die hierboven al uitgebreid aan de orde is gekomen. Ter begeleiding proeven we bij deze ronde de Kaltbach Appenzeller, een bijzondere kaas die eerst ingesmeerd wordt met een kruidenmengsel, waarna hij rijpt in de kaasmakerij en in de grot. Dat levert een intense smaak op: zilt, romig, nootachtig, kruidig en een tikje stalachtig. De Carmenère levert naast dit smaakgeweld in op aroma, maar smaakt er wel zacht en wat romig naast. Het effect bij de La Causa is opvallend: aanvankelijk lijkt de kaas de wijn weg te blazen, maar daarna versmelten de smaken en versterkt de kaas juist de fruitige en florale tonen in de wijn. Ook op dit vlak weet deze wijn mij dus te verrassen.

Syrah en Carignan bij Kaltbach Gruyère

We starten de laatste ronde van deze proeverij met de Cordillera Syrah 2017 uit Casablanca Valley. De wijngaard bevindt zich op 20 km van de oceaan, waar de ijskoude Humboldt-stroom zorgt voor verkoeling. De koele camanchaca komt hier echter veel minder vaak voor. De wijn heeft een jaar op eikenhouten vaten gerijpt (waarvan 33% nieuw) en is volgens Cristian in 2022/23 pas op zijn best. Het is een geurige Syrah met in de neus veel cassis en wat cacao. In de mond eerst veel rijp bessenfruit en zoete pruimen, daarna volgen chocola, bacon en donkere specerijen plus beheerste tannines. Een intense, krachtige, volle wijn die door zijn fruitigheid en goede zuurgraad toch lekker drinkbaar is.

Tot besluit proeven we de Cordillera Carignan VIGNO 2016 uit Maule Valley. VIGNO is een bijzonder project dat in 2010 het levenslicht zag toen een kleine groep wijnproducenten, waaronder Miguel Torres, besloot samen te werken om Carignan uit Maule Valley op de kaart te zetten. Hiertoe hebben ze regels opgesteld waaraan de wijnen van de deelnemers moeten voldoen; zo mogen de druiven bijvoorbeeld alleen van wijngaarden zonder irrigatie komen, moeten de druivenstokken minstens 30 jaar oud zijn (alleen bush vines / gobelet) en moet de wijn minstens 2 jaar rijpen voor hij op de markt komt. De regels staan ook een klein aandeel aan andere druiven toe, maar de VIGNO Carignan 2016 van Torres is gemaakt van 100% carignan. De wijn krijgt een rijping van 14 maanden op eikenhouten vaten (34% nieuw). In de neus is hij nog wat gesloten, maar in de mond opent hij zich breeduit. Qua aroma’s vooral cranberry, framboos en granaatappel, daarnaast florale tonen en wat verse groene kruiden. Goed geïntegreerde tannines zorgen voor een aangename structuur en de mooie zuren geven het geheel elegantie. Fijne wijn.

Torres Cordillera en Vigno

De bijbehorende kaas is deze ronde de Kaltbach Gruyère, die een rijping van maar liefst een jaar ondergaat. Een rijpe, pittige smaakbom, maar de Syrah kan hem prima aan. Dit is wel een erg intense smaakcombinatie waarbij een kleine portie al ruimschoots voldoende is. De Carignan geeft dankzij zijn zuren een lichtere combinatie, maar de wijn verliest een deel van zijn complexiteit naast de volle smaak van de gruyère.

Goede reden om de proeverij te eindigen met een kaasloos slokje Carignan. Of twee.

Importeur: Walravensax

*Dit artikel is geschreven door Registervinoloog® Monique van Kruining. Monique werkt als wijnadviseur, geeft wijnproeverijen en schrijft over wijn voor diverse websites. Meer van haar lezen? Neem dan eens een kijkje op haar website www.syrahetcetera.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#monique

#Chili