Op veel te jonge leeftijd, hij was pas 57 jaar, overleed op zaterdag 9 april jl. plotseling Etienne Hugel, telg uit de beroemde Elzasser wijnfamilie Hugel. Op de website is de droeve mededeling te lezen, samen met een tekst van André Hugel, de vader van Etienne.

A visionary and a hard worker, my son Etienne travelled the world relentlessly, showing unparalleled people skills and infectious enthusiasm,” declared André Hugel. “Throughout his life he was able to communicate his passion, his professionalism and his personal values to all those with whom he worked.”

Slechts enkele weken voor zijn overlijden vonden een bijzondere proeverij en lunch plaats in Barendrecht. De woorden van zijn vader waren daar voelbaar.

Etienne Hugel glazen

Tot in de puntjes verzorgd

Etienne Hugel is druk in de weer om ervoor te zorgen dat de proeverij perfect verloopt. Dat getuigt van zijn vakmanschap. Medewerkers van Oud Reuchin & Boelen, importeur van de Hugel-wijnen, krijgen last-minute aanwijzingen. Gerard en Monique van restaurant De Buren, waar het evenement plaatsvindt (aanradertje!), eveneens. Namen van de te proeven wijnen worden om de voetjes van de glazen gestrikt, de wijnen liggen gekoeld op de perfecte temperatuur. Laptop en kaarten heeft Etienne in de aanslag.

Hugel proeverij Riesling

‘Relaunch’ van de de wijnen

Etienne Hugel steekt van wal en vertelt zijn verhaal met verve. Hij prijst de fijne handelsrelatie die de familie Hugel al bijna 60 jaar heeft met de firma Jacobus Boelen. De loyaliteit naar elkaar toe. Het bezoek van Etienne aan Nederland vandaag is om speciale aandacht te vragen voor een ‘relaunch of our wines’. Het label op de flessen bestaat al sinds 1921, dus het wordt tijd voor iets nieuws. De wijnen uit de Elzas hebben het niet makkelijk gehad. Hugel maakt altijd al droge wijnen, maar de perceptie die men heeft van Elzas-wijnen was (en is helaas vaak nog) dat het ‘zoete zooi’ is. Literflessen waar je hoofdpijn van krijgt. Inmiddels is wat dat betreft het tij gelukkig gekeerd en heeft men geleerd de wijnen uit de Elzas te waarderen. Zelfs flessen die voor 60-80 euro over de toonbank gaan zijn geen uitzondering meer voor de liefhebbers. Het label van de flessen is moderner geworden. Ook is de tekst ‘Hugel & Fils’ vervangen door ‘Famille Hugel’.

Etienne Hugel met kaart

Drie maal Hugel Riesling

Terwijl Etienne Hugel vertelt over de verschillende wijngaarden, proeven we een aantal wijnen. De familie koopt ook druiven in van andere telers. Maar alleen als die topkwaliteit leveren. Zo is men onlangs gestopt met zo’n 20% afname van wijnbouwers over wiens kwaliteit men niet tevreden was.
De Riesling Classic 2014 die we als eerste proeven komt voor 50% van eigen wijngaarden. Bij oudere jaargangen was dat percentage 30-40%. Het belangrijkste is, zo leert Etienne Hugel ons, dat de stijl van Hugel te proeven is. Hij heeft een lekker frisse neus, tropisch fruit, citrus, heel schoon! Heerlijk aperitief. De tweede wijn die we proeven is de Riesling Estate 2012. In de neus is hij nog wat gesloten. Hij heeft wat minder fris citrus dan de eerste wijn en iets van het voor riesling vaak typische petrol. Hij is complex en heeft een frisse, lange afdronk. In deze wijn zitten ook druiven die vroeger in de ‘Jubilee’ wijn gingen. Die is voor het laatst gemaakt in 2009. Daarna schenkt Etienne de Riesling ‘Grossi Laüe 2010 in. ‘Grossi Laüe’ is betekent, in Elzasser dialect, dat deze wijn gemaakt is van druiven uit de beste wijngaarden, vergelijkbaar met het Duitse ‘Grosses Gewächs’ of het Franse ‘Grand Cru’. De wijn is nog veel te jong. Etienne regelt Bourgogne-glazen waarin we de wijn overschenken. Naar gelang hij langer in het glas zit ontwikkelt hij zich prachtig!

Etienne Hugel affiche

Tatoeage door Etienne Hugel: RIESLING forever!

Dan neemt Etienne even tijd om de dames in het gezelschap te overreden hun mouw op te stropen. “Ja houd je nou van Riesling of niet?!”  Hij heeft al heel wat tatoeages gezet, vertelt hij vol trots. Onder andere bij Jancis Robinson. En ja, nu is dus ook Anne-Wies aan de beurt :-). I <3 Riesling!

AW en Etienne Hugel Riesling Tatoeage

Riesling en Pinot Gris

Van de Schoelhammer Riesling 2007 die we vervolgens proeven zijn we allemaal onder de indruk. Wát een wijn is dat! Etienne toont ons waar deze wijn single-vineyard-wijn vandaan komt: de historische Schoenenbourg-wijngaard die uitkijkt over het dorpje Riquewehr. De wijnen die hier vandaan komen hebben een groot bewaarpotentieel. Dat blijkt vandaag bij deze al bijna 10 jaar oude: die kan nog jaren liggen! De Pinot Gris Classic 2013 die we daarna proeven is een groot contrast. Maar ook superlekker. “Our bread- and butter pinot gris”, zo noemt Etienne hem. Aromatisch, droog, intens met een prettige afdronk. De Pinot Gris ‘Grossi Laüe 2010 is een rijke wijn, stevig, droog met een stevig bitter na. Top! Veel tijd om er langer van te genieten hebben we niet, want de overige gasten wachten tot de lunch aanvangt.

De Buren: de lunch & de wijnen

Etienne Hugel begint zijn lunch naast mij aan tafel, maar de eigenaren van De Buren hebben het zo georganiseerd dat de bevlogen Etienne steeds wisselt van tafel.

IMG_9287

Ik denk dat zij dat niet hadden hoeven doen, want Etienne vleugelt zelf van hot naar her, enthousiast zijn verhalen en ervaringen delend. Maar ook luisterend naar op- en aanmerkingen van zijn tafelgenoten. Een knap stukje werk :-). We genieten van de volgende lunch.

IMG_9268

Sashimi Tonijn / Wakame
&
Famille Hugel Gentil 2013 (geschonken uit magnums)
‘Bijzonder succesvolle blend die op een harmonieuze wijze fruit, droge en het gestructureerde combineert’

IMG_9289

Gerookte Makreel / Biet
&
Famille Hugel Pinot Gris Classic 2013
‘Elegante, krachtige wijn met verfijnde bloemenaroma’s en een karakteristieke kruidigheid met een lange zachte afdronk’

IMG_9293

Gegrilde Coquilles / Venkel / Sinaasappel
&
Famille Hugel Muscat Classic 2013
‘Een zeer droge wijn met een bijzonder geprononceerd druivenkarakter. De smaak komt sterk overeen met die van een echte Muscatdruif’

IMG_9295

Gebakken Zeebaars / Pompoen / Antiboise
&
Famille Hugel Riesling, Grossi Laüe 2010
Grossi Laüe staan bekend als de beste wijngaarden in de Alsace en representeren het lokale equivalent tot de Duitse Grosses Gewächs of de Bourgondische Grand Cru’

Kaas: Delfts Blauw
&
Famille Hugel Gewurztraminer Jubilee 2009
‘Een klassieke Gewurtztraminer met een verfijnde en elegante structuur. De wijn heeft een explosie van aroma’s als mango, lychee, peer en ananas’

IMG_9301

Pinot Noir

Na de zeebaars haalt Etienne overigens nog even een paar flessen Pinot Noir ‘Grossi Laüe’ 2010 uit zijn auto die hij ons graag wil laten proeven. In het menu, bij of na de riesling en zeebaars niet helemaal geweldig, maar ik word er wel blij van. Ik houd van pinot noir. Zo geniet ik ook van deze. Net zoals ik genoten heb van Etienne Hugel, zijn wijnen en zijn enthousiasme. De wereld zal hem missen. Net als ik.

IMG_9257

R.I.P. Etienne Hugel

Links:

Famille Hugel
Restaurant De Buren 

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!