Op donderdag 21 februari jl werd tijdens de Huishoudbeurs in de RAI wijnjournalist Esmee Langereis benoemd tot kanshebber op de titel Wijnvrouw van het Jaar 2019. Esmee maakt hiermee als vierde kandidaat kans op de felbegeerde prijs die tijdens Villa’s Culinair Wijntheater (dat plaatsvindt van 30 mei t/m 2 juni 2019) wordt uitgereikt. Esmee moet het in deze verkiezing opnemen tegen de andere power-wijnvrouwen Birthe van Meegeren, Michèle Lainé en Monique Breuer.

“Met haar stralende uitstraling heeft Esmee gezorgd voor kleur in de wijnwereld. Haar toegankelijkheid en kleurrijke teksten zijn van grote waarde voor de wijnwereld, die soms best wat stug en afstandelijk kan zijn”- Barbara Verbeek, Registervinoloog, eigenaar van Het Wijntheater en mede-organisator van deze verkiezing

Stapelverliefd op Beaujolais 

Precies tien jaar geleden werd Esmee Langereis stapelverliefd op een Beaujolais Nouveau van Marcel Lapierre. Dat bleek de aftrap naar een onverwachte carrière move. Wijn was sinds de pubertijd al een onderdeel van Esmee’s leven (in plaats van Breezers dronk zij liever chianti) maar dat je er ook je werk van kunt maken was nooit in haar opgekomen. Tot die ene avond de Lapierre haar lippen raakte en de wereld even stil bleef staan. Vanaf dat moment wilde ze begrijpen hoe het kan dat een wijn je zó kan raken, dat je ervan gaat huilen. Of lachen. Of allebei tegelijk.

Over Esmee Langereis

Nadat Esmee haar baan als copywriter had ingeruild voor een job als chef bij ELLE Eten, werd ze diezelfde maand benoemd tot nieuwe wijnschrijver van het magazine. Haar kennis van zaken deed ze in de loop der jaren ruimschoots op tijdens talloze wijnreizen en daarnaast behaalde ze haar WSET Advanced. Inmiddels is Esmee vaste columnist voor Elle Eten, Harper’s Bazaar en De Smaak van Italië. In 2016 vroeg Harold Hamersma haar als co-auteur voor de De Grote Hamersma Wijngidsen. Ook publiceert Esmee op een eigen kanaal. Onder het motto life’s too short to drink vieze wijn lanceerde ze in 2017 makemewine.nl –  een site vol tips en tricks over wijn en andere drankjes – waarvoor ze ook een serie korte video’s met Supermarktwijntips maakte. Esmee is sinds kort assistent wijnmaker van Chateau Amsterdam. Deze wijnen heeft ze na de bekendmaking van haar nominatie laten proeven aan de genodigden.

Wijnvrouw van het Jaar 2019 award

“De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier heeft gemaakt.”

Volgens  Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (MissPublicity) is het daarom de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Elk kwartaal wordt een nieuwe wijnvrouw van het seizoen gekozen, waarvan Birthe van Meegeren de eerste genomineerde is. De tweede nominatie was voor Française Michèle Lainé. De derde nominatie ging naar Monique Breuer. De Wijnvrouw van het jaar award is een initiatief van het Wijntheater en PR bureau MissPublicity. Ook jij kunt stemmen op jouw favoriet! Dat stemmen doe je hier!

Nieuw jurylid Janny van der Heijden 

Met de bekendmaking van de vierde genomineerde voor de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar 2019 is tevens de nieuwe jury gepresenteerd. Janny van der Heijden, bekend van onder andere Heel Holland Bakt, Masterchef en Koffietijd, is tot de jury toegetreden. Van der Heijden werkt als culinair adviseur en presentatrice en schrijft dagelijks voor verschillende tijdschriften en kranten. Ook schreef ze meerdere kookboeken. In 2014 en 2015 heeft ze de Nationale Eettest samengesteld en geschreven.

Wijnvrouw van het Jaar, de jury

Met Janny van er Heijden maken initiatiefnemer Barbara Verbeek, Heleen Boom (directeur – eigenaar theater restaurant Bouwkunde, programmeur, vinoloog, sommelier) en Peter van Houtert  (Directeur Verbunt Verlinden, voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) de vier koppige jury compleet. Naast het oordeel van de jury, geldt ook de stem van het publiek.  Via de website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl is het mogelijk om te stemmen op een van de vier genomineerden.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!