Van 13 t/m 23 november brengen 6 sterrenchefs van Bilderberg-restaurants een ode aan Auguste Escoffier. De chefs hebben speciaal voor deze gelegenheid een historische ‘Escoffier menukaart’ samengesteld. Bij het Rotterdamse restaurant “The Park – inspired by Erik van Loo” kun je gedurende 10 dagen genieten van 6 van hun favoriete Escoffier gerechten.
Auguste Escoffier
Georges Auguste Escoffier (1846-1935) was een Franse chef-kok. Geboren in Villeneuve-Loubet (nabij Nice, Frankrijk) werkte hij als chef-kok onder meer in Parijs en Londen in luxueuze hotels als The Ritz, Carlton en Savoy. Vooral bekend werd hij door zijn culinaire genialiteit, het indelen van gerechten in logische overzichten, en het organiseren van de keukenbrigade.
Escoffier: ‘Le Guide Culinaire’
Grote faam verwierf hij door zijn boek “Le Guide Culinaire“. Met dit baanbrekende werk bestaande uit 5000 nauwkeurige recepturen legde hij de fundering voor de modernisering van de Franse kookkunst. Hij was de bedenker van veel nu nog bekende gerechten. Voorbeelden hiervan zijn de Tournedos Rossini en Pêche Melba.
Klassiekers met een eigen ‘schwung’
Escoffier was wereldwijd een grote inspiratiebron voor chefs. En is dat nog steeds, zoals blijkt tijdens de speciaal voor pers en andere genodigden georganiseerde lunch. We krijgen een voorproefje van het ‘Escoffier Menu’ dat van 13 t/m 23 november bij “The Park – inspired by Erik van Loo” wordt geserveerd. Uitgangspunt is een klassieker van Escoffier waar elke chef zijn eigen ‘schwung’ aan geeft. Sommelier Jasper Mein serveert er prachtige passende wijnen bij.
Bekijk hier een filmpje (< 1 min) hoe de chefs samen aan het werk zijn in de keuken:
SUPRÊME DE VOLAILLE, SAUCE NANTUA
PATÉ EN CROÛTE
CHAUD-FROIS AUX CEPES DE BEESTERZWAAG
Inspiré par Arjan Bisschop*
Chef de Cuisine, De Heeren van Harinxma
Bilderberg Landgoed Lauswolt, Beesterzwaag
Champagne André Clouet S.A., Pinot Noir, Un jour de 1991, Bouzy, Frankrijk
SALADE D’HOMARD À LA RUSSE
Kreeft, romige eiersalade, botersla, crème fraîche, peterselie-essence en kaviaar
Inspiré par Erik van Loo**
Patron et Chef de Cuisine
Restaurant Parkheuvel, Rotterdam
Riesling Grand Cru “Frédéric Emile”, Domaine Trimbach, Elzas, Frankrijk
SOLE AU CHAMPAGNE
Slibtong, truffel, artisjok, spinazie, gepocheerde eidooier, en Champagne botersaus
Inspiré par Tony Berentsen*
Chef de Cuisine “De Kromme Dissel”
Bilderberg hotel Klein Zwitserland, Heelsum
Domaine Louis Jadot Rully 2014, Chardonnay, Bourgogne, Frankrijk
ROTI DE CERF ET SAUCE VENAISON
Hert, spruiten, kastanje, knolselderij, paddenstoelen en wild-jus met vossenbessen
Inspiré par Richard de Vries
Chef de Cuisine “The Park – Inspired by Erik van Loo”
Bilderberg Parkhotel, Rotterdam
Château du Tertre 2012, 5e Grand Cru Classé, Bordeaux, Frankrijk
PÊCHE MELBA
Perzik, vanille en framboos
Inspiré par Stefan van Sprang**
Chef de Cuisine Restaurant “Aan de Poel”, Amstelveen
Château Violet 2007, Sauternes, Bordeaux, Frankrijk
MIGNARDISES
Madelène, nougat en slagroomtruffels
Inspiré par Patrick Kessler
Chef de Cuisine “De Kersentuin”
Bilderberg Gardenhotel, Amsterdam
Koffie – thee
Escoffier-menu: een vondst en zeker de moeite waard! Wat een toppertjes die chefs en de hele crew! Boek snel je tafeltje want vol = vol!

Vlnr: Tony Mastrantuono (Salesmanager Parkhotel), Stephan van Sprang (Aan de Poel** Amstelveen), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam), Arjan Bisschop (De Heeren van Harinxma*, Beetsterzwaag), Richard de Vries (The Park-Parkhotel, Rotterdam), Tonny Berentsen (De Kromme Dissel*, Heelsum), Patrick Kessler (De Kersentuin, Amsterdam) en Erik de Wit (General Manager Parkhotel, Rotterdam)
LINKS:
Reserveren voor het Escoffier-menu? Ga naar “The Park – inspired by Erik van Loo”
Verschillende uitgaven van het boek van Escoffier vind je bij Bol.com
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Geef een reactie