Op maandagavond 4 juli 2022 krijgt de winnaar van de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant 2022 ook als eerste Nederlandse restaurant de eretitel World’s French Restaurant. De Franse ambassadeur Z.Exc. Luis Vassy reikt uit naam van de Franse staat en l’Association Française des Maîtres Restaurateurs (AFMR) de plaquette met het erelabel uit. De uitreiking vindt plaats in het Amsterdamse Hilton Hotel. 

Sinds 2017 beloont de AFMR restaurants in Frankrijk die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten met het kwaliteitslabel Maître Restaurateur. Eind 2021 besloot de AFMR om het label ook te introduceren in andere landen onder de naam World’s French Restaurant. De eretitel is – samen met het label Maître Restaurateur – de enige titel voor restaurants die de Franse staat erkent. De titel wordt afgegeven voor een periode van 4 jaar, met kans op verlenging.

Het World’s French Restaurant label is speciaal voor francofiele restauranthouders buiten Frankrijk die de Franse gastronomie promoten door huisgemaakte gerechten aan te bieden op basis van verse, zoveel mogelijk Franse producten.

Fijnste Franse Restaurant

De criteria die de AFMR hanteert, zijn dezelfde die in acht worden genomen door het magazine Leven in Frankrijk, organisator van de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant. De keuze om de winnaar te belonen met deze eretitel was dan ook snel gemaakt. Cathelijne van Vliet, hoofdredacteur van Leven in Frankrijk, is verheugd met deze officiële erkenning van de AFMR en de Franse staat. “Het is dit jaar de tiende keer dat wij deze verkiezing organiseren. Onze inspanningen om de Franse gastronomie in Nederland te toetsen én te waarderen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het is een grote eer voor ons én voor het winnende restaurant.”

Vakjury 

De vakjury, bestaande uit juryvoorzitter Tom Kellerhuis (hoofdredacteur HP/De Tijd en culinair journalist), Alain Caron (Franse chef-kok met vier restaurants in Amsterdam en televisiepresentator), Jacques Hermus (culinair journalist) en hoofdredacteur Cathelijne van Vliet, stellen op basis van hun eigen ervaringen én de suggesties van lezers van het magazine Leven in Frankrijk een shortlist van 10 genomineerde restaurants op. De winnaar krijgt naast een plaquette ook een uitgebreide reportage in het magazine.

De genomineerden 2022

De restaurants die in 2022 genomineerd zijn voor de verkiezing van het Fijnste Franse Restaurant, en dus kans maken op de eretitel World’s French Restaurant, zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Auberge Jean & Marie, Amsterdam
  2. Brasserie Bellevue, Eindhoven
  3. Bistro Bonjour, Amsterdam
  4. Bistrot du Bac, Rotterdam
  5. Bouchon D’en Face, Maastricht
  6. Florent, Utrecht
  7. Le Hollandais, Amsterdam
  8. Louise Petit, Rotterdam
  9. Marie, Amersfoort
  10. Villa Coucou, Den Haag

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!