Maandagavond 27 november zijn de Entree Awards 2017 uitgereikt, een initiatief van horecavakblad Entree Magazine. Amsterdam kwam als grote winnaar uit de bus. Als Rotterdammer(tz) vind ik het natuurlijk TOP dat de Best Bartender zich in Rotterdam bevindt!

Entree Awards: Bekroning voor horecabedrijven

De Entree Awards, dé horecaprijzen van het jaar, werden dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Een vakjury, bestaande uit elf vooraanstaande hospitalityprofessionals, beoordeelde de 55 meest onderscheidende horecabedrijven in Nederland die het afgelopen jaar openden en restyleden. In totaal werden er voor de Entree Awards dertien prijzen uitgereikt: elf aan toonaangevende horecabedrijven, een aan de Horecaondernemer van het Jaar en een aan de Best Bartender. Het Entree Awards spektakel vond plaats in Theater Amsterdam onder begeleiding van presentator Ruben Nicolai.

Entree Awards 2017 compilage Miss Publicity

Entree Awards 2017 (Foto: Miss Publicity)

Entree Awards: opvallende horecatrends

De vakjury voor de Enree Awards zag dit jaar een aantal opvallende trends tijdens het nominatie- en jureringsproces. Iris Kranenburg, juryvoorzitter en hoofdredacteur van Entree Magazine: “Design wordt een steeds belangrijker wordende belevingsfactor in de Nederlandse horeca. Dat zagen we afgelopen jaar terug in een decoratieve stijl die ingetogen en verfijnd is of soms in een ronduit uitbundige stijl. Maar hoe de gekozen aanpak ook is, er is één gemeenschappelijke factor: ’Dutch Design’ staat meestal garant voor hoge kwaliteit.” Deze ontwikkeling is zelfs zichtbaar in de koffiebranche, die in een nieuwe fase is beland. Koffie-expert en jurylid Jeroen Veldkamp: “De afgelopen jaren was in die hoek vaak weinig budget. Veel jonge idealisten kozen voor een alternatief interieur met gebruikte stoelen en boomstammen als tafels. Creatief hergebruik neemt nu professionelere vormen aan én steeds vaker zien we koffieondernemers die een designer in de hand nemen.” Ook opvallend volgens Veldkamp: “Koffie van hoge kwaliteit wordt vaker een onderdeel van een regulier horecabedrijf.” Ten slotte neemt duurzaam ondernemen steeds serieuzere vormen aan, evenals de opkomst van vegan horeca.

Entree Awards: de winnaars & juryrapporten

Hospitality & Style Award 2017
Liran Wizman, oprichter van EHPC en mede-oprichter van The Entourage Group
Met veel toonaangevende hotels en f&b-concepten is de van oorsprong Israëlische Liran Wizman een voorbeeld voor velen. Hij is een ondernemer met lef, een echte doelgroepdenker en ziet in de juiste gebouwen kansen voor vernieuwende concepten. Liran is oprichter van hotelgroep EHPC, bekend van hotelmerken zoals Max Brown, Sir en W, en samen met Yossi Eliyahoo (winnaar Hospitality & Style Award 2015) oprichter van The Entourage Group, bekend van f&b-concepten zoals Mr. Porter, The Duchess, MOMO en The Butcher. De bedrijven zijn te vinden in onder andere Amsterdam, Berlijn, Hamburg, op Ibiza en straks ook in Milaan.

Best Bartender
Daryl Lieuw-On uit Rotterdam
Daryl Lieuw-On, op dit moment werkzaam bij NY Basement in Rotterdam, overtuigde de jury op alle fronten: van zijn scores tijdens de theorie- en snelheidsronden tot zijn subliem uitgevoerde presentatie en signatuurcocktail. Hij heeft bovendien een zeer fijn gevoel voor gastheerschap, waarbij humor een van zijn pluspunten is. Dit zorgt voor een zeer uitnodigden sfeer, die gasten op hun gemak laat voelen.

Best Restaurant Design
Bodon, La Grande Brasserie in Amsterdam
Het uitgangspunt van Bodon, La Grande Brasserie, het nieuwe restaurant in Apollo Hotel Amsterdam, wordt bij binnenkomst meteen duidelijk: less is poor. Hoe dat eruit ziet? Een uitbundig, luxe, chic en rijk gedecoreerd design zonder dat het overdadig wordt. Het gebruik van veel fluweel, marmer en leer draagt daar volop aan bij. Kortom, een herbeleving van de vroegere gloriejaren, maar wel met een moderne twist. Een echt feest om hier te eten!

Best Hospitality Concept
DOWN TOWN Gourmet Market in Eindhoven
DOWN TOWN Gourmet Market is een sfeervolle foodhal in Eindhoven die een brede doelgroep uit de regio aantrekt. De oprichters, Alexander Holterman, Hans Snoeijen en Rick Polman, hebben hun visie perfect uitgewerkt. Dit resulteert in een ijzersterk concept, met meerdere uitstekend doordachte aspecten. Voorbeelden daarvan zijn een goedwerkende app voor gasten om bestellingen te plaatsen en een initiatief om alle twintig standhouders van elkaars succes te laten profiteren. De jury was zeer te spreken over dit laatste element van de bedrijfsvoering.

Best Restaurant & Bar
Beers & Barrels in Breda
In een restaurant-bar moeten gasten in iedere ruimte energie voelen. Die voelen zij bij Beers & Barrels in Breda absoluut. De ondernemers achter deze zaak, Sippien Baarsma en Wichert van Rijn, hebben alle etages van de ruimte volop benut. Bovendien laten ze een unieke locatie, de oude Oranjeboom-brouwerij, weer herleven tot een gezellige plek waar je met vrienden kunt eten en drinken. Niet voor niets nemen dagelijks veel gasten de moeite om naar deze locatie net buiten het centrum te komen. Eerder openden in Utrecht al twee goedlopende vestigingen van Beers & Barrels.

Best Hotel Design
Parc Broekhuizen in Leersum
Een sprookje met in iedere ruimte een wow-factor. Dat is hoe we Parc Broekhuizen het beste kunnen omschrijven. Na een restauratie van bijna twee jaar is op een bijzondere locatie, een historisch landgoed in Leersum, iets fenomenaals neergezet. Het design van het gebouw, dat bestaat uit een hotel met 22 suites en restaurant Voltaire (waar Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest*** onlangs aan is verbonden) én van het naastgelegen koetshuis is vernieuwend, licht, fris en verrassend. Een absolute lust voor het oog en een droomverblijf voor iedere gast.

Best Coffee Concept
NewWerktheater in Amsterdam
Koffie in de horeca is in een nieuwe fase beland. NewWerktheater in Amsterdam is daarvan een perfect voorbeeld. Jochem Leegstra en Julia Kortekaas, eigenaren van creative agency …,staat, bouwden een voormalig theater om tot hun nieuwe studio én breidden het uit met een restaurant, een fotostudio, en meeting-, event- en expositieruimtes. Ze integreerden koffie als belangrijk onderdeel in het horecagedeelte. Daarmee laten ze zien dat koffie van zeer hoge kwaliteit niet meer alleen in speciale koffiebars te verkrijgen is én dat koffie en design uitstekend samengaan.

Best Cocktailbar
Mr. Smith in Maastricht
Bij Mr. Smith, een nieuwe cocktailbar in een prachtige gewelvenkelder in Maastricht, komt veel samen. Natuurlijk goede cocktails, maar ook Limburgse gastvrijheid, een ruim productaanbod en een verrassend interieur vinden we hier terug. Opvallend is de houten bar, die oogt als een soort theater, en de vele details waaraan aandacht is besteed in de inrichting. De oprichters van Mr. Smith, Pieter van Veldhoven en Pieter-Jan de Peuter, hebben alles op alles gezet om te laten zien dat de Nederlandse cocktailscene verder rijkt dan de Randstad. Met succes!

Best Off The Grid
A Beautiful Mess in Amsterdam
Welke ondernemers durven een risico te nemen en kijk buiten de gebaande paden? De jury koos voor de oprichters van Refugee Company. In de voormalige wasserette van de Amsterdamse Bijlmerbajes opende de stichting eerder dit jaar A Beautiful Mess. Dit pop-up-restaurant wordt gerund door asielzoekers die wonen in het naastgelegen azc. Hun kwaliteiten worden op de perfecte manier benut, mede door samen te werken met twintig toonaangevende horecaondernemers. Het initiatief draagt hiermee bij aan de ontwikkeling van een kwetsbare groep in de samenleving en biedt deze een kans hun leven hier weer op te bouwen. Een bijzonder en goed uitgevoerd project.

Best Restyling
Hotel Arena in Amsterdam
Met de forse restyling van het 25 jaar oude Hotel Arena in Amsterdam heeft horecaondernemer Paul Hermanides weer goud in handen. Hij liet onder andere een volledig nieuw(e) hotelvleugel, restaurant en hoofdingang met indrukwekkende entree van brede trappen aan het Oosterpark bouwen. Daarnaast transformeerde hij de bestaande kamers en gangen tot frisse en lichte ruimtes. Al met al gaf hij het hele monumentale pand een vernieuwde en smaakvolle look. Sterker nog, nooit zag Hotel Arena er zo chic uit. Deze winnaar is het nieuwe visitekaartje van het Oosterpark.

Best Hotel Concept
Conscious Hotel The Tire Station in Amsterdam
Zonder al te veel poeha en overdaad draagt Conscious Hotel The Tire Station in Amsterdam een duidelijke visie met betrekking tot duurzaamheid uit. Dat gebeurt subtiel en op een prettige en verfrissende manier (‘ecosexy’). En dat alles in een fijne setting, waar met restaurant Moer en patisserie Sticky Fingers ook twee goede en bijpassende f&b-concepten zijn neergezet door Marco Lemmers en Sam Cohen. Het ondernemersduo opende eerder al twee andere Conscious-hotels in Amsterdam en volgend jaar verwelkomen zij een nieuwe locatie in het hoofdstedelijke Westerpark. Opvallend: deze zal 100% draaien op windenergie.

Next Generation
Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam
In deze categorie keek de jury naar genomineerden die een duidelijke visie hebben met betrekking tot het eten en ondernemen van de toekomst, zonder daarbij smaak en gastvrijheid uit het oog te verliezen. Mr. & Mrs. Watson krijgt dit het beste voor elkaar. Deze winnaar tilt de specifieke levensvisie van de ‘plant based’ keuken boven het alternatieve circuit uit en introduceert deze bij een groter publiek. Zo dragen zij hun steentje bij aan een betere toekomst voor zowel mens, dier als milieu. Met succes, want vanaf dag één is de zaak een regelrechte hit. En dat wil de jury graag belonen. Het restaurant in Amsterdam, is opgezet door de twee vriendinnen Aleid Koopal en Kirsi Rautiainen en is vernoemd naar de bedenker van het veganisme Donald Watson.

Best Club
MAD FOX in Amsterdam
Yossi Eliyahoo en Liran Wizman van The Entourage Group, bekend van o.a. The Duchess, Izakaya, Mr. Porter en The Butcher met vestigingen in Amsterdam en in het buitenland, wisten precies wat ze onder het luxe hotel W Amsterdam wilden realiseren: een high-end nachtclub. Het eindresultaat is MAD FOX, een catchy venue waar werkelijk over alles tot in de kleinste details is nagedacht. Van de uitmuntende licht- en geluidsinstallatie tot de lichtgevende ijsblokjes met MAD FOX-logo en de perfecte outfits van het personeel. De zaak heeft bovendien een internationale uitstraling, is zeer doelgroepgericht en zet een nieuwe standaard in het Nederlandse clubcircuit.

Entree Awards, de vakjury

Elf hospitalityprofessionals, met ieder een eigen expertise, vormden samen de vakjury en bepaalden aan de hand van uitgebreide jurybezoeken welke horecazaken de awards in ontvangst mochten nemen.

Rob Bongers, Consultant HorecaDevelopment
Marjan Ippel, Consultant Talkin’ Food
Iris Kranenburg, Juryvoorzitter en hoofdredacteur Entree Magazine
Paul Linse, Designer Studio Linse
Godfried van der Lugt, Business Development Director Footwear bij Chaud Devant
Arjen van den Hof, Eigenaar Vondel Hotels
Didier Prince, Conceptontwikkelaar DidierPrinceRealisatieAdvies
Ron Simpson, Creative director 24K Agency & Nightvision
Cleo Vehmeyer, Directeur externe horeca TivoliVredenburg
Jeroen Veldkamp, Consultant CoffeeLab
Ingmar Voerman, Beverage-journalist

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Bron: persbericht Miss Publicity