Dinsdag speelt Nederland in het EK tegen Roemenië. Dat wordt een spannende wedstrijd. Hoop dat Nederland zich een beetje herpakt. Maar het zal je niet verbazen dat ik ook blij ben als Roemenië wint. Ik denk sowieso dat ik er een mooi glas Roemeense wijn bij drink. Wat weet jij eigenlijk over (wijn)land Roemenië?

Wijnland Roemenië

Op deze website laat ik je kennismaken met de diverse Roemeense wijnregio’s. De eerste drie delen staan al online. Deel 1 is een introductie over Roemenië als wijnland. Deel 2 over de wijnregio Dealumare en deel 3 over Banat. Wordt vervolgd, dus blijf me volgen.

Romanian wines map WSET

Source map: wset.com

Cramele Recas

Als je in Nederland Roemeense wijn koopt is de kans groot dat die van Cramele Recas komt, een winery in de wijnregio Banat, nabij Timisoara. Die is namelijk groot! Cramele Recas produceert wijn voor bedrijven als Jumbo en HEMA, maar ook mooie en bijzondere wijnen voor de wijnhandel en horeca die worden geïmporteerd door Delta Wines. Ik bracht er (alweer veel te lang geleden) een bezoek. Mijn verslag daarover kun je hier vinden.

RecasEntree

Roemeense presentaties in Nederland

Zelf mocht ik al twee presentaties in Nederland geven over en met Roemeense wijn. De eerste was in Amsterdam i.s.m. Melman Communications in opdracht van APEV, de Vereniging van Wijnexporteurs en Producenten van Roemenië en het Roemeense Ministerie van Handel en Toerisme. Het was een mooie manier om de diversiteit en kwaliteit van Roemeense wijnen te tonen aan vakhandel en pers. Het verslag erover lees je hier.

Roemeense proeverij masterclass uitgelicht
Voor Wineflight gaf ik eveneens een presentatie over en met Roemeense wijnen, deze keer in Rotterdam en met consumenten als doelgroep. Met een groep beleefden we een boeiende, interactieve avond en ook deze keer was men positief verbaasd over de diversiteit en kwaliteit van de Roemeense wijnen. Het verslag daarover lees je hier.

Workshop artikel uitgelichte afbeelding

En in september 2024 geeft ik een workshop over Roemeense wijnen voor de VVN, de Verenigde Vinologen Nederland. Datum en programma volgen. Wil je daarvan op de hoogte blijven, stuur me even een email of whatsapp.

Een fijne partij voor de leverantie van Roemeense wijnen is overigens Micu Wines. Micu Wines is een nieuwe speler op de markt en importeert uitsluitend Roemeense wijnen van topkwaliteit. Check vooral eens zijn website en instagram account. Ook Cristina van Roemwijn importeert Roemeense wijnen en geeft ook proeverijen ermee.

Micu en Roemwijn logo's

Roemeense Mousserende Wijn

Over Roemeense mousserende wijn schreef ik onder meer voor de website glassofbubbly.com. Dat artikel vind je hier. Heel leuk is, dat er elk jaar in Roemenië een wedstrijd wordt georganiseerd voor Roemeense mousserende wijnen. Mousserende wijnen, gemaakt volgens verschillende productiemethodes en afkomstige uit het hele land worden dan geproefd door Roemeense én buitenlandse juryleden. Twee jaar geleden vond de wedstrijd simultaan plaats in Boekarest en Nice. Het afgelopen jaar simultaan in Boekarest en… Amsterdam! De competitie wordt perfect georganiseerd door Tiberiu Onutu, visivin.ro. Trots en blij dat ik beide sessies heb mogen deelnemen als jurylid!

Concursul Spumante 2023 uitgelicht

VINARIUM International Wine Contest

Elk jaar vindt in Roemenië de VINARIUM International Wine Contest plaats. Dit jaar was alweer de 21ste editie! Het is, zoals de naam al aangeeft, een competitie voor wijnen vanuit de hele wereld. Deze laatste editie waren er 1502 wijnen ingezonden uit 46 verschillende landen. Ook de juryleden waren internationaal en afkomstig uit 18 landen. Als groot liefhebber van mousserende wijnen ben ik dan ook heel blij dat ik ook hier al enkele jaren als jurylid mee mag proeven. Naast het jureren bezoeken we tijdens de duur van de contest verschillende wijnbedrijven in de regio. Hierover heb ik elke dag gepost op mijn Instagram. Mijn verslag daarover volgt binnenkort, dus blijf me volgen.

FEIJV leden bij Vinarium 2024

De leden van de journalisten vereniging FEIJV bij VINARIUM 2024 met rechts organisator Catalin Padurescu.

Concursul de Vinuri Rose

Elk jaar vindt er ook een rosé competitie plaats, uitsluitend voor Roemeense rosé wijnen. De organisatie daarvan is in handen van Razvan Stoenesco, #wineloverromania. Bij deze competitie wordt eerst door de organisatie een selectie gemaakt, waarna de finale-wijnen worden geproefd door een select gezelschap juryleden. Deze komen voornamelijk uit Roemenië, maar elk jaar sluiten er een paar buitenlandse juryleden aan. Zelf mocht ik tijdens de 2020 editie juren.

Concursul Vinuri Rose 2020 the jury

Concursul Vinuri Rose 2020 the jury

Weet je overigens dat ik een Instagram account heb,
helemaal gewijd aan Roemenië als wijnland?
Dit is hem:
https://www.instagram.com/romanian.wines/

Thesis Wine Tourism Transylvania

Na een succesvolle afronding van de WSET Diploma course (level4) wachtte mij nog een uitdaging: een scriptie schrijven over een zelf gekozen onderwerp om de titel ‘Weinakademiker’ te behalen aan de Weinakademie Österreich. Het zal je niet verbazen dat het onderwerp dat ik uitkoos ‘iets’ met Roemenië was. En het werd ‘The Development and Future of Wine Tourism in Transylvania’. Het was een boeiende uitdaging, die onderzoek, waarvoor ik uiteraard ter plekke verschillende wineries en horeca-bedrijven bezocht. Meer hierover en de thesis downloaden doe je via deze link.

Transylvania tour compilatie

Door Transylvania toeren ivm onderzoek voor mijn thesis. Vlnr: Crama Jelna, Crama Lechburg en in de wijngaarden van Liliac.

Leuke steden in Roemenië

Tot slot neem ik je graag nog even mee naar enkele leuke steden in Roemenië. Uiteraard is de hoofdstad Boekarest een bezoek meer dan waard. Met haar historische gebouwen uit het communistische tijdperk, naast de pracht en praal van de Oostenrijkse overheersing, vermengd met details uit het Ottomaanse tijdperk. Een artikel daarover is in de maak, net als over Timisoara, waar elk jaar het bijzondere wijn-event Rovinhud plaatsvindt. En Brasov is ook leuk! O en ik vergeet Oradea… Nog veel te schrijven om met je te delen!

Steden waarover ik al wel heb gepubliceerd zijn over de booming stad Cluj-Napoca en het pittoreske Sibiu. Klik op de links voor mijn tips voor deze steden!

Cluj Napoca uitgelicht

De heerlijke, veelzijdige stad Cluj-Napoca.

Sibiu uitgelicht

Het pittoreske stadje Sibiu.

Genoeg inspiratie over Roemenië gekregen?

En wil je op de hoogte blijven over dit opkomende wijnland?

🇷🇴🍇🥂🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook